Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер

С концерт и изложба музикалната академия чества празника на своя патрон Панчо Владигеров

Снимка: архив
Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ отбелязва празника на своя патрон с тържествен концерт от негови произведения и изложба. Днес се навършват 118 години от рождението на един от най-големите български композитори.

"Тъй като Панчо Владигеров е бил неуморен ковач на нашата музикална култура, решихме да последваме този пример и да прекараме напълно работен творчески ден, изпълнен със събития, главно от творческо естество", коментира пред Радио София ректорът на Академията проф. Димитър Цанев.

По думите му, фотосите, подредени в изложбата под надслов „Снимки и спомени от кабинета на Владигеров“, трудно могат да бъдат видени другаде.
Част от тях са предоставени от къщата-музей „Панчо Владигеров“.

След това от 18:30 часа студенти и преподаватели от Академията ще изпълнят творби на композитора, сред които Песен из „Българска сюита“ за цигулка и пиано, песните „Минчо на Минка намигна”, „Чудила се ѝ мила мама”, „Вила се ѝ гора”, „Стари дядо стадо пасе”, Ария на Зоя от операта „Цар Калоян“, Концерт за цигулка №1. Входът е свободен.

Проф. Цанев съобщи още, че през следващата учебна година няма да има промяна в студентските такси в музикалната академия за редовните студенти.

Чуйте повече в разговора на Лили Герчева с проф. Цанев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!