Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Числото Пи - можете ли да го запомните?

14 март е Международния ден на числото Пи - най-популярната константа в математиката.

Числото Пи е ирационално, което означава, че е безкрайно и без повтарящ се модел.

Изчислено е до над един трилион цифри след десетичния знак.

Предизвикателство е колко цифри от него може да запомни човек.

До 31-я знак след десетичната запетая, числото изглежда така 3,1415926535897932384626433832795.

Числото Пи е съотношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър.

Приблизителната стойност на Пи, изразена като обикновена дроб е 22/7.

Древните математици намирали концепцията за безкрайното число напълно умопомрачителна. Приемали я като обида към всемогъществото на Бог, тъй като, как би могъл Всевишният да знае всичко, ако съществува число по природа непознаваемо. 
Без значение дали хората или боговете схващат ирационалното число, Пи изскача навсякъде, дори на места без видима връзка с окръжности. Например, сред група произволни цели числа вероятността кои да е две числа да нямат общ фактор – т.е. да бъдат „относително прости", се равнява на 6/ π 2. Познато, нали?

Но всевалидността на Пи не свършва с математиката. Числото присъства навсякъде в природата. Разбира се, навсякъде, където има окръжности като слънчевия диск или двойната спирала на ДНК, зеницата на около и концентричните кръгове, които се образуват във водата. Но Пи се открива и във вълните, в движението на светлината и звука, дори участва в уравнението, определящо колко точно можем да научим за Вселената, познато като универсалния принцип на Хайзенберг.

Освен това Пи се появява и във формата на реките. Ветровитостта на една река се изчислява по нейния „криволичещ коефициент", т.е. отношението между реалната дължина на една река и разстоянието от извора до устието й, измерено по въздух. Реките, които текат направо от извора до устието, имат слаб криволичещ коефициент, а тези, които се извиват много по пътя, имат голям. Всъщност средният коефициент на реките доближава, както се досещате, Пи.

Алберт Айнщайн е първият, опитал се да обясни този пленителен факт. Той използвал динамиката на течностите и теорията на хаоса, за да покаже, че реките се извиват на вълни. И най-малкото завойче в река ще генерира по-силни течения от другата страна на завоя, което ще предизвика ерозия и по-остър бряг. Този процес ще стеснява завоя, докато хаосът не накара реката да завие наобратно, което ще я накара да оформи завой в друга посока.

Тъй като дължината на почти окръжния завой е като обиколка, а праволинейната дължина от единия завой до другия е като диаметър, излиза, че отношението на тези дължини е кратно на пи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Петър Шишков

Именит български учен е загиналият при взривовете в Елин Пелин

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в град Елин Пелин, предаде БГНЕС. Тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов съобщи трагичната новина за загинал мъж на 49 години. Той е бил приет вчера в „Пирогов“ с 35% изгаряния, но с много тежко обгазяване. В момента лекарите се борят за..

публикувано на 26.07.24 в 14:17

Задържаха психичноболна румънка, предизвикала катастрофа в Добричко

Полицията в Добрич след преследване е задържала румънска гражданка заради опасно поведение на пътя и опит да се самонарани. След консултации с румънски полицаи, командировани в област Добрич, се е установило, че жената страда от психическо заболяване. Задържаната е настанена в Центъра за психично здраве в Добрич. На 25 юли, около 15:00 часа,..

публикувано на 26.07.24 в 11:27

Проф. Галин Цоков: Близо 11 милиона лева са осигурени за полярни изследвания в Антарктида

Министърът на образованието и науката професор Галин Цоков заяви във Варна, че няма сгради на училища в страната, които са пострадали от пожарите, с изключение на едно училище в село Гранит, но там децата също ще започнат нормално занятия. Той съобщи, че до 2025 година за полярни изследвания в Антарктида са осигурени 10 800 000  лева, още средства са..

публикувано на 26.07.24 в 11:10

Във Варна ще излъчват на голям екран началото на Олимпийските игри

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024 ще се излъчва от 20:30 часа днес пред Аквариума в центъра на Варна. Инициативата се организира от „Алианс Франсес“ със съдействието на Община Варна. Съорганизатори са още Френското посолство и Френския институт в България, с медийната подкрепа на Българската национална телевизия и Българското..

публикувано на 26.07.24 в 10:23

БАБХ: Фермерите да избягват търговия с животни от Румъния и Гърция

Поради усложнената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, свързана с чума по дребните преживни животни, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) налага мерки с цел недопускане на появата на болестта у нас. Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите и може да доведе до големи икономически загуби. С..

публикувано на 26.07.24 в 10:11
Снимката е илюстративна

НАП напомня за важни крайни срокове до 31 юли

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) за второто тримесечие на 2024 г. Това е и последният ден за..

публикувано на 26.07.24 в 10:01

Огромни разрушения в Елин Пелин, дрон с термокамера облита района на инцидента

Хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин, предаде БНР.  Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило два пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:21