Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба живопис на Мартиан Табаков

Изложбата се открива на 14 март 2017 г., вторник, от 18 часа

Мартиан Табаков завършва скулптура в Националната художествена академия през 2017 година в класа на проф. Емил Попов. В момента е преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства “Свети Лука” в София. Освен със скулптура и изобразително изкуство, се занимава и с музика.

Два пъти досега галерия A&G Art Meeting е показвала творби на Мартиан Табаков пред варненската публика - веднъж в обща изложба на ученици на проф. Емил Попов, след това в съвместна изложба с Мартин Трифонов. Настоящата експозиция е първа самостоятелна изложба на младия автор в това художествено пространство. Галеристите Анна Халамян и Герхард Хорнман считат Мартиан Табаков за едно от специалните си открития.

Горската стая

От земята излизат дървета
разтварят се бавно нагоре
светлина да прегръщат

***
***
Всеки предмет
всеки човек
приема и отразява
щом се звук удари в стената
тя го отблъсква,
но дълбоко в горската стая
част от него остава


Тази словесна тема, създадена от Мартиан Табаков за неговия дипломен проект "Идеални перспективи" ни насочва директно към живописната му изложба във варненската галерия A&G Art Meeting.

Няколко месеца след блестящата защита на своята магистратура в Националната художествена академия младият ученик на скулптора проф. Емил Попов показва в морския град умалена версия на „мощната”, според експерти, изложба в двора на бившите Царски конюшни в София, където има ателиета на Академията. Там неговите скулптури и рисувани композиции внушително се вписаха във външното пространство сред снега и полуразрушените сгради.

Поради спецификата на галерийното пространство, за Art Meeting Мартиан е подготвил по-малък формат работи на същата тема, впечатляваща интерпретация върху неговите „Идеални перспективи”: в горската стая на художника хората са в едно съвсем чисто пространство, лишени от всякакви предразсъдъци, всичко е в най-чистата му форма. Нещо, което в живота не съществува, но в изкуството може да се случи, защото то не е реплика, а един друг свят, „другият наш възможен живот”.

Какво ще видим в тази „стая без стени”?

Изрисувани дървени плоскости във формат А5, нещо като книги, които се отварят или малки иконостаси с вратичка и образ в тях. От едната страна са образите на хора в гората, от другата страна - самата гора на черен фон. Идеята за тези пана идва преди време на един пленер, когато авторът намира две изоставени черни дъски и много иска да създаде рисунки, които да стоят самостоятелно в пространството, да бъдат триизмерни.

Вторият елемент от експозицията са акварелите, върху които главните типажи в проекта - хората и дърветата, са изобразени поотделно.

Специален акцент в общата композиция ще е една от оригиналните скулптури в проекта, тя е в по-голям размер и е изработена в смесена техника: дърво, сътворено от клони, зебло, гипс и желязо, изрисувано отгоре. Според своя създател, „едно много агресивно дърво, което трябва да си извоюва пространство само”.

Творбите в тази изложба имат собствен размах, следвайки порива на автора към чистите пространства, сред хората и дърветата, отвъд преградите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от анимационния свят през последната година.  Конкурсната..

публикувано на 10.09.24 в 12:12

Музикален полет над Дунава

Международен симпозиум посветен на „Музиката на Дунавските държави“ се провежда във Варна, като част от международния музикален фестивал „Варненско лято“. Във форума се проследяват традициите и съвременните тенденции в класическата музика на Дунавските страни и взаимните влияния между тях.  Творчеството на Бела Барток и неговия интерес и..

публикувано на 09.09.24 в 15:27

Приключи 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол

40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол приключи с концерт на "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития - изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги...

публикувано на 08.09.24 в 10:54

Смъртта на майката на Никол Кидман помрачи триумфа на актрисата във Венеция

Никол Кидман спечели наградата за най-добра актриса на филмовия фестивал във..

публикувано на 08.09.24 в 10:06

Филм на Педро Алмодовар е победител на кинофестивала във Венеция

Завърши 81-ият кинофестивал във Венеция. Спечели го испанския режисьор Педро Алмодовар с филма "Съседната стая“. От 21 филма в конкурсната програма, 5 от които италиански, с наградата "Златен лъв“ за най-добър филм според очакванията бе отличен "Съседната стая“ на испанския режисьор Педро Алмодовар. Голямата награда  “Сребърен лъв“..

публикувано на 08.09.24 в 09:57
Аладжа манастир

Три музея работят на празника във Варна

На 6 септември, когато се отбелязва Денят на съединението на Княжество България и Източна Румелия, както и на 22 септември, Денят на независимостта на България, гражданите ще имат възможност да посетят “Аладжа манастир”, “Побити камъни” и обект “Римски терми”. Музейните обекти са част от Регионален исторически музей – Варна.

публикувано на 06.09.24 в 10:15

Изложба за Съединението и Независимостта на България във Варненската библиотека

С „Празничен  разказ“  Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва  две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна  Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на  България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя  проследява знакови събития от изграждането на българската..

публикувано на 04.09.24 в 16:06