Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан Валжан от Бургас и другите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тези дни пред очите ми попаднаха две информации, близки по тема, защото става дума за нарушения на закона.
Първата: бургазлията Петко Великов е бил осъден на четири години лишаване от свобода, при първоначален строг режим на изтърпяване. Причината – опитал се да изнесе от магазин парче кашкавал и пакетче масло, а когато го разкрили, се спречкал с охранителя и обяснил, че се е пошегувал.
Втората: друг бургазлия, Станислав Петров, е бил осъден на 11 месеца затвор и глоба от 9000 лева, защото преди година и половина е заловен да купува гласове на сума между 40 и 120 лева. За целта похарчил малко над хилядарка.
Признавам си, драги слушатели, рядко ми се случва да имам тема, а да нямам какво да кажа по нея. Какво да коментирам аз по тези две присъди, цитирани една до друга? Че нали всеки от вас е наясно за какво става въпрос и се е запитал кое престъпление е по-опасно за обществото? Че нали от десетилетия народът ни си знае – за милион няма закон, за кокошка няма прошка?! Нали историята на Жан Валжан е описана преди век и половина от истински майстор? И нали вече десет години еврочиновници и пишман специалисти наблюдават, пишат доклади и съветват държавата и държавниците ни как да вкарат в ред правосъдието, а резултатът е никакъв?





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!