Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бижуто е най-бързият и лесен начин да покажеш, че се вълнуваш от съвременно изкуство

Само за около седмица над сто изложби посети галеристката на "Арт папийон" Виктория Митева в Мюнхен, по време на изложението TONE VIGELAND. JEWELRY – OBJECT – SCULPTURE.

„Толкова се полага на всеки, не е нужно всичко да се гледа, казва Виктория и добавя, че „човешкото око не може да обхване много информация. Изкуството е нещо, което иска взаимоотношение и има предел, независимо дали става дума за бижута или картини”. 

Хубавото на това изложение е, че в тези изложби можеш да видиш от преподаватели до студенти, от доайени, които вдъхновяват много други творци и техните прекрасни бижута. Включително успях да видя бижутата на една известна норвежка бижутерка, която беше под егидата на норвежката кралица. Изложба с бижута, които са създадени през 70-те години. Те „звучат” не по-малко актуално и в момента. Невероятни произведения на изкуството. На откриването на тази изложба присъстваха над 500 души, при това колекционери, галеристи, артисти, изключително много хора, които са дошли отвсякъде, не само от Мюнхен. На изложението присъстваха много автори и от Китай, Италия, Испания.

От България?

Включително. Имахме българско участие на няколко български дизайнери, с които ние работим и всъщност представяме в настояща ни изложба. Бяхме малко или много морална подкрепа там. Това, което може би ще направи на повечето хора впечатление, че брошката е едно изключително уважавано  бижу, че то не е дамски атрибут, изключително мъжки. Повечето случаи дори хората, които носеха такива неща са над 50-60 години. Изключително еродирани в повечето случаи. Дали са инженери или с някаква друга професия се занимават, но се вълнуват от минималистичния изказ. А бижуто е най-бързият и лесен начин да покажеш, че се вълнуваш от съвременно изкуство. Не можеш да се разходиш по улиците с колекциите си, но бижуто можеш да го разходиш.

Какво друго видя, което теб лично много те впечатли?

Това, което бележи утвърждаване като тенденция е „recycle” - рециклирани стари материали. Концепцията всъщност е най-важната. Интересни бяха бижутата на немски автори, които използваха находки от морето, това което изхвърля морето като отпадъчни продукти, включително – четки за чистене. Комбинацията от цветове - това е когато един творец види една материя и я комбинира по най-удачния начин, може да добие невероятен ефект и дори да не добиеш представа от какво е произлязъл.И това е нещо, което впечатлява най-често. Това е нещо, което пленява много бързо.

Ти сдоби ли се с нещо?

Да, харесах едни тапи от шампанско. Имаше интересна приумица - може да бъде ефектен начин, когато използваш ювелирните си възможности да го превърнеш в красиво бижу.

Какво беше бижуто?

Брошка, разбира се.

Цялото интервю очаквайте в предаването за култура "Гравитация 0" в петък следобед.

Част от разговора с Виктория Митева може да чуете в звуковия файл:






Част от изложбите в Мюнхен, заснети от обектива на Виктория Митева:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05