Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите биха се прибрали, ако от гласа им зад граница зависи нещо

Много от българите в Испания са обезверени и може би няма да гласуват днес, каза в интервю за радио Варна  Илияна Илиева- Дъбова, председател на българската общност в Тарагона, Испания. Тя е и директор на Неделното училище "Свети седмочисленици" в Реус.

Каква е организацията за изборите в Реус?

За първа година в Реус, Испания няма разкрита избирателна секция.Причината е, че българите не са агитирани затова и няма достатъчно подадени заявления. Всеки сам организира пътуването си до най-близката избирателна секция. Много от хората, обаче, днес работят, повечето са международни шофьори и те дори няма да бъдат на територията на Испания. Около три часа отнема времето за гласуване заедно с пътуването от дома, тъй като най-близката секция до Реус е на около 100-тина километра в Лерида.  Но при условие, че се отива в столица на друга провинция, хората ще поостанат да се разходят,  ще пообщуват с други българи  помежду си. Така че, за всяко едно нещо, което е изгубено – не се знае дали пък не е спечелено нещо по-различно и по-добро.

А вие кога ще пътувате,  за да гласувате?

След обяд, към 16.00 часа, защото преди това имаме други ангажименти. Днес  празнуваме рождения ден на училището в Реус.

На колко години ставате?

 На 21 март  2010 година е създадено училището. Беше хубава пролетна сутрин. Събрахме се около 150 човека, за първи път се откри българско училище. Тогава имаше много повече българи в Реус, но повечето от тях днес заминаха в други държави, след като икономическа криза удари Испания и голяма част от хората, които работеха в строителния сектор, останаха без работа.

Как ще премине празника?

Първо имаме учебни занятия, след това ще си направим празник – с торта, почерпка, децата ще танцуват,  ще си украсим стаите празнично...

А относно изборния ден – какви са очакванията Ви?

Всеки, който отиде да гласува има надежда, че си пуска гласа за нещо по-добро. В интерес на истината всички искаме да се случи нещо смислено, защото нашия преход твърде много се удължи и твърде много се замърси.

Как изглежда България от Испания днес?

България изглежда развълнувана и с едно такова усещане, че искаме да се променят нещата. Защото където и да сме в края на краищата ние сме българи и не можем да се променим, дори и да искаме. Пък в края на краищата не го и искаме.

Определя ли изборът на българите в чужбина дали ще се върнат в бъдеще в България?

Ако зависи от тях – да. Голяма част от българите биха се върнали. Но при условие, че в момента, при така действащата законова система у нас, реално от гласовете на българските граждани в чужбина не се получава никакъв продукт, да го наречем така  в кавички „продукт”, хората започват да се разочароват все повече и повече. Знаете какво се получава с гласовете на българските граждани в чужбина – те се разпределят между политическите формации в самата България. Няма  избирателен район в чужбина, ние нямаме възможност да гласуваме за наши депутати, а всъщност те наистина са нужни. Защото българите в чужбина са част от българската диаспора и имаме някакви конкретни нужди, които се различават от тези на нуждите на българите в България. Така че, виждайки, че  техните гласове се разпръскват така някъде в пространството – не много ясно къде,  българите в чужбина започват  да се обезверяват. И аз няма да се учудя, ако една голяма част от хората не отидат да гласуват. Това ще бъде една от причините.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10