Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите биха се прибрали, ако от гласа им зад граница зависи нещо

Много от българите в Испания са обезверени и може би няма да гласуват днес, каза в интервю за радио Варна  Илияна Илиева- Дъбова, председател на българската общност в Тарагона, Испания. Тя е и директор на Неделното училище "Свети седмочисленици" в Реус.

Каква е организацията за изборите в Реус?

За първа година в Реус, Испания няма разкрита избирателна секция.Причината е, че българите не са агитирани затова и няма достатъчно подадени заявления. Всеки сам организира пътуването си до най-близката избирателна секция. Много от хората, обаче, днес работят, повечето са международни шофьори и те дори няма да бъдат на територията на Испания. Около три часа отнема времето за гласуване заедно с пътуването от дома, тъй като най-близката секция до Реус е на около 100-тина километра в Лерида.  Но при условие, че се отива в столица на друга провинция, хората ще поостанат да се разходят,  ще пообщуват с други българи  помежду си. Така че, за всяко едно нещо, което е изгубено – не се знае дали пък не е спечелено нещо по-различно и по-добро.

А вие кога ще пътувате,  за да гласувате?

След обяд, към 16.00 часа, защото преди това имаме други ангажименти. Днес  празнуваме рождения ден на училището в Реус.

На колко години ставате?

 На 21 март  2010 година е създадено училището. Беше хубава пролетна сутрин. Събрахме се около 150 човека, за първи път се откри българско училище. Тогава имаше много повече българи в Реус, но повечето от тях днес заминаха в други държави, след като икономическа криза удари Испания и голяма част от хората, които работеха в строителния сектор, останаха без работа.

Как ще премине празника?

Първо имаме учебни занятия, след това ще си направим празник – с торта, почерпка, децата ще танцуват,  ще си украсим стаите празнично...

А относно изборния ден – какви са очакванията Ви?

Всеки, който отиде да гласува има надежда, че си пуска гласа за нещо по-добро. В интерес на истината всички искаме да се случи нещо смислено, защото нашия преход твърде много се удължи и твърде много се замърси.

Как изглежда България от Испания днес?

България изглежда развълнувана и с едно такова усещане, че искаме да се променят нещата. Защото където и да сме в края на краищата ние сме българи и не можем да се променим, дори и да искаме. Пък в края на краищата не го и искаме.

Определя ли изборът на българите в чужбина дали ще се върнат в бъдеще в България?

Ако зависи от тях – да. Голяма част от българите биха се върнали. Но при условие, че в момента, при така действащата законова система у нас, реално от гласовете на българските граждани в чужбина не се получава никакъв продукт, да го наречем така  в кавички „продукт”, хората започват да се разочароват все повече и повече. Знаете какво се получава с гласовете на българските граждани в чужбина – те се разпределят между политическите формации в самата България. Няма  избирателен район в чужбина, ние нямаме възможност да гласуваме за наши депутати, а всъщност те наистина са нужни. Защото българите в чужбина са част от българската диаспора и имаме някакви конкретни нужди, които се различават от тези на нуждите на българите в България. Така че, виждайки, че  техните гласове се разпръскват така някъде в пространството – не много ясно къде,  българите в чужбина започват  да се обезверяват. И аз няма да се учудя, ако една голяма част от хората не отидат да гласуват. Това ще бъде една от причините.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31