Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Деца стават лесовъди за един ден

Снимка: БГНЕС

Горските служители ще демонстрират дейностите по опазване и грижа за природата в рамките на националната инициатива „Лесовъд за един ден”. Това ще е акцентната проява от тазгодишната Седмица на гората, която ще премине под мотото „Гората е живот”, съобщи пресцентърът на Североизточното държавно предприятие.

В Генерал Тошево инициативата „Лесовъд за един ден” започва днес от 10 ч. Сред участниците ще бъдат ученици от ОУ „Христо Смирненски”, за които лесовъдите са подготвили кратък преход в гората и интересни игри, посветени на грижата за зеленото богатство. С помощта на горските служители децата ще научат как да засаждат фиданки, от какви грижи се нуждаят дърветата, как да палят огън в гората, спазвайки изискванията за безопасност.

Деца стават лесовъди за ден и в Тервел. Чрез забавни игри и практически занимания служителите на държавното ловно стопанство ще запознаят участниците с горските екосистеми и процесите в тях. Сред малките приятели на природата, които ще се включат в инициативата, са и децата от Школата по изобразителни и приложни изкуства при ОДК  „Малкият принц”. Те са посветили много свои рисунки на грижата за гората, а най-добрите от тях  ще бъдат наградени.  ДЛС „Тервел” ще даде официален старт на инициативата „Лесовъд за един ден” отново днес от 10 ч.

В Добрич проявата ще е  на 5 април, от 10:30 ч. в двора на ОУ „Панайот Волов”. Тук ще бъдат ученици и от училищата „Любен Каравелов” и „Димитър Талев”. Децата ще премерят сили в атрактивно състезание, в което учениците ще покажат своите знания за природата и лесовъдските умения, които са придобили.Организаторите на събитието – ДГС „Добрич”, са подготвили за всички участници много подаръци и изненади. Лесовъди за един ден ще бъдат и децата от балчишкото село Гурково, за които в събота ДЛС „Балчик” организира залесяване.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни , по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Това разпореди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес. Забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни..

публикувано на 21.06.21 в 17:41
Георги Панайотов

Военният министър: Обнадеждени сме за откриването на черната кутия на падналия МиГ-29

Издирването на „черната кутия“ на МиГ-29 продължава с усилията на Военноморските сили . „Има нови находки, които са локализирани. Обнадеждени сме и смятаме, че има шанс да я открием, коментира служебният министър на отбраната Георги Панайотов, цитиран от пресслужбата на ведомството.   Военният министър Георги Панайотов днес присъства на тържественото..

публикувано на 21.06.21 в 17:03

Еколози: Предвидено е застрояване на Карадере

На 40 метра от брега на Карадере  изникват курортни зони с  малки хотели.   Процедурата за нов ОУП на община Бяла генерира все по-голям обществен интерес, съобщава гражданската инициатива  „Да спасим Карадере“ . Въпреки изпратените близо 2000 граждански становища за запазване на Карадере, една от последните незастроени местности по Черноморието,..

обновено на 21.06.21 в 16:40

Отпадат изискванията, свързани с COVID-19, за българи при влизане в Испания

Испания отменя изискването за представяне на каквито и да е диагностични тестове за COVID-19 , сертификати за извършена ваксинация или документи за преболедуване на вируса за пристигащите от България, считано от 21 юни 2021 г., съобщиха от Министерството на външните работи. По информация на българското посолство в Мадрид от днес България вече не..

публикувано на 21.06.21 в 16:06

Децата над 12-годишна възраст могат да се ваксинират с Pfizer/BioNTech

Считано от 3 юни т.г., децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя Pfizer/BioNTech, припомнят от Министерството на здравеопазването. Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането..

публикувано на 21.06.21 в 15:52

Адвокати тръгват из Варненско, безплатно ще решават семейни проблеми

Хора с ниски доходи ще имат възможност да получат безплатна правна помощ  в населените места, в които живеят. Консултациите се предоставят от мобилни екипи, включващи адвокат и ромски медиатор, съобщават от Областния информационен център-Варна. Целта е да се разгърне системата за юридическа помощ към повече граждани от уязвими групи, като основният..

публикувано на 21.06.21 в 14:57

Какво е състоянието на подлезите след дъждовете?

Поройните дъждове в последните няколко дни наводниха немалка част от подлезите в града. Сред най-засегнатите бяха подлезът на бул. „Сливница” срещу „Тих труд” и този до Икономическия университет. С фоторепортера Румен Сарандев проверихме състоянието на двата подлеза. Ден след поредния обилен валеж, подлезът срещу "Тих труд" е проходим...

публикувано на 21.06.21 в 12:59