Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Националната галерия от тази вечер:

Азербайджан - Вселена от магически цветове

Изложба от произведения на автори от Азербайджан под наслов "Азербайджан - Вселена от магически цветове" се открива тази вечер в Националната галерия. Картините са на Мир Надир Зейналов, Явер Султанов, Елдар Маммадов, Вугар Мурадов и Джавад Мирджавадов.

Това са художници, които въпреки различните поколения, ги свързва богатата душевност на картините им, тяхната чувственост, топлина. Всичко това символизира страната, в която живеят - с богата история и традиции. Често използват цветове като оранжево, жълто, червено. Имайки предвид, че Азербайджан е наречена страната на огъня, можем да предположим, че до голяма степен тези цветове са неин символ, коментира пред Радио София кураторът на изложбата Гергана Христова.

Тя отбеляза като важен фактор за богатата и пъстра палитра, с която работят художниците, природата на Азербайджан, която за Джавад Мирджавадов например е основен източник на вдъхновение.

Изложбата се организира от Посолството на Азербайджан по повод 25-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Азербайджан и България. Произведенията са част от личната колекция на Рауф Ахундов, които той е предоставил на галерията за тази изложба.

Картините са многократно представяни в Азербайджан, САЩ, Франция, Германия, Япония, Люксембург, Русия, Холандия, Иран, Турция, Унгария, Грузия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!