Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провадийци посрещат гости на Цветница

5
Панаирът в Провадия
Снимка: Радио Варна

Един от хубавите пролетни празници Цветница е тази неделя. Ден очакван с нетърпение от много хора, но сякаш повече от  жителите на Провадия, защото на Цветница имат празник на града.

Началото на Връбнишкия панаир в Провадия е от 17 век , когато седмица преди Великден, в града  между двете калета,   идват дубровнишки и европейски търговци, за да продават стоките си. Тогава градът е бил процъфтяващ занаятчийско-търговски център.   Занаятчии и селскостопански производители  от цяла Североизточна България пристигат,   за да търгуват и  това води до едно празнично настроение в града, което е съпътствано от  културни и спортни прояви. С годините обаче тези срещи намаляват, търговията спира, докато днес е запазена само традицията  да се празнува, затова и Цветница  е определен като празник на града. 

Провадийци казват, че на този ден приемат гости без покана....






Провадия е място, което можете да посетите и без да има празник, защото има къде да отидете – Крепостта Овеч, местността Шашкъните , скалния манастир край Измътец,  археологическия обект "Провадия-Солницата"...

Днес  в двора на СУ "Димитър Благоев" в града  ще се проведе фолклорен празник „Уникалност и красота” от 16.30 часа. В петък  /7 април/, от 11.45 часа пред сградата на общината ще се проведе концерт с участието на ученици от школи и състави към общинския детски комплекс и читалището със специалното участие на народната певица Стели Йорданова. Вечерта от 19.00 часа в салона на читалището започва концерт на поп звездата Миро при вход свободен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожарът на границата с Гърция навлиза в минно поле в България

Пожарът на българо-гръцката граница навлиза на българската територия там, където има минно поле. Затова гасенето на огъня се извършва само от въздуха.   Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Гърците работят и със самолети, и с хеликоптери. Ние от наша страна сме само с хеликоптерите на военните, но взехме решение и..

публикувано на 28.07.24 в 15:55

Няма замърсяване на въздуха в района на Гара Елин Пелин

И днес данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин показват, че няма замърсяване. На всеки кръгъл час МОСВ получава данни, подавани от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки, съобщиха от пресцентъра на министерството. РИОСВ – София започна измерванията вечерта на 25 юли с мобилна..

публикувано на 28.07.24 в 14:55

Слънчево и горещо в понеделник

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 28-ми до 21 часа на 29-ти юли 2024 г. През нощта ще е ясно и почти тихо. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. Утре ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но все още без валежи. Ще духа слаб северен вятър, по Черноморието следобед бриз. Горещо,..

публикувано на 28.07.24 в 13:11

Жертвите на взривовете край Елин Пелин вече са четири

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, открито е едно тяло

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Гара Елин Пелин. Според него няма как да има оцелели след взривовете, които, по думите му, все още продължават. Открито е едно тяло.  Гърмежи е имало и вчера, когато със специализирана техника..

публикувано на 28.07.24 в 10:47

На 28-ми юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни..

публикувано на 28.07.24 в 08:53

Времето днес - слънчево с 1-2 градуса по-висока температура

Днес ще е слънчево. Сутринта ще е почти тихо, около обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и югоизток. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 28° до 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 28.07.24 в 08:50