Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Евтушенко: Членувам в партията на идеалистите

  Наричат Евгений Евтушенко поет на два века. Първото си стихотворение той публикува на 2 юни 1949 година във вестник „Съветски спорт”. Тогава започва вълнуващото пътешествие на ученика Женя Евтушенко през съдбата на ХХ век.

  Пъстрата мозайка на неговия живот е събрана в уникалната книга „Шестидесантник”, определяна като явление в съвременната мемоарна проза. Тя е побрала съдбата на миналия век и пространствата, които е прекосила душата на поета. В тази книга са неговите корени; неговите четири любови; неговите приключения по цял свят; неговите срещи с Пастернак, Шостакович, Пикасо, Фелини, Стайнбек, Че Гевара, Робърт Кенеди и още много знакови за столетието личности; неговите разкази за емблематични събития.

  „В тази книга са събрани най – добрите ми статии, а подтекстът е, че нашето поколение -  на така наречените „шестдесетници”, е поколението на десантчиците в ХХI век” – обяснявя Евтушенко.

  През 2009 г. мемоарите му излязоха за първи път на български език под заглавието „Вълчи паспорт” от издателска къща „Жанет 45”.

Интервю на Светлана Вълкова с поета, направено по време на премиерата на книгата във Варна.

- Твърдите, че сте човек на ХХ век. Как се чувствате в ХХI-я?

- Ето каква е работата. Не всички надежди на „шестдесетниците” се сбъднаха, не всичко се получи както искахме. Но все пак, много е направено. В какво успяхме? На първо място, прекратихме войната в Афганистан. Това беше много важно, тя беше безмислена и взе хиляди жертви. Спряхме я, макар, че срещнахме съпротива дори и в Парламента. След това, имахме еднопартийна система и това се промени. Създадохме си илюзията, че многопартийната система е панацея за благоденствие, но все пак е по - добра от предишната, въпреки, че партиите могат да са с различни имена, а с еднаква същност.

Главният проблем, за който не се досещахме: мислехме, че като получим свобода на словото, всички хора изведнъж ще започнат да формулират велики идеи. Истината е, че много хора просто няма какво да кажат! Това е страшното. Ние идеализирахме ситуацията, не бяхме готови за свободата... Създадохме някакви идеи, философски бележки, но сякаш ние самите не знаем какво бъдеще строим, какво точно искаме от бъдещето.

- Казвате, че членувате в партията на идеалистите: каква е нейната платформа и има ли тя място в цялостната филисофия на бъдещето?

- Партията на идеалистите е силна с това, че няма задължително членство, но в нея можеш да откриеш страшно много хора, дори е трудно да си представи човек! Някои от тях даже се занимават с някакви глупости и не показват какво носят вътре в себе си. Може би, защото ще им е трудно да работят. Но, все пак, те са многобройни.

 - През 1994 година в Слънчевата система се появява планета, наречена на ваше име - 4234 Evtushenko. Бихте ли искал някога да я посетите?

- Но тя е много малка, не знам дали ще се побера на нея...

- И Малкият принц е живял на малка планета...

- Да, така е. Аз много обичам тази книга. И като споменахме Сент – Егзюпери, ето какво ми се случи веднъж. Пътувах в провинцията, в град Омск. Човекът, който организира гостуването ми в един голям завод, беше инженер. Та той се оказа ревностен читател, макар и сам да не пишеше. Той ми каза: „Знам, че харесвате Егзюпери, но ми се струва, че не сте чел неговата книга „Цитаделата”. И това си беше вярно. (Вие чела ли сте я? Гениална книга!) Та инженерът ми разказа как това четиво му е настолно и ме посъветва да го чета по малко и да преписвам. Наистина гениална книга, която във Франция, между впрочем, не е приета подобаващо. Просто има диктат на читателите – те не искат да променят представите си за даден творец, искат да получават това, което вече познават. А Егзюпери тук е десет пъти по – силен, отколкото в другите си книги. Аз съм потресен! И да прочета „Цитаделата” ми препоръча един инженер от Омск! Днес си държа тази книга до леглото, чета по малко, иначе е трудно... Потресаваща книга! И вие сте първата жена, която я е чела.  Значи, сте необикновена жена. А може би ние сме много, но не се познаваме.

- В какво вярвате?

- В какво вярвам ли? Моята вяра е много проста. Вярвам, че все пак, някога, ще настъпи братството между човеците. И някога светът ще бъде без граници. Ще се случи. Какво е границата? Нашата майка – земя е обща. А всички граници по нея са белези от войни. Те не са естествени.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28