Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радиолюбител значи общност" - Вяра Николаева за тръпката, която остава и до днес

Един от любимите гласове в ефира на Радио Варна, Вяра Николаева, съвсем случайно споделя, че някога е започнала първите си стъпки към професията днес именно чрез радиолюбителство. Вяра казва, че радиолюбител значи общност. Да си част от тази общност е емоция и тръпка, които остават за цял живот. Само на 8 г., малката тогава Вяра става част от екипа радиолюбители в Добрич, който се ръководи от Димитър Галмадиев. Много точки и тирета бележат началото на голямата любов на Вяра, за която и днес си спомня под различни технически термини, защото радиолюбителството започва именно с комбинацията от знаци и цифри:

Eдин глас от ефира на Радио Варна, този на Вяра Николаева, която осъществи една детска мечта. Oт радиолюбител стана радио работник..

Горе-долу така ще случи. Всъщност това е една традиция. Първият човек, който е свързан с радиолюбителството, това е моята майка. Покрай нея аз се озовах в радиоклуба в Добрич. При Димитър Галмадиев, един човек, който успяваше по много особен начин да ни пали, да ни мотивира. Всъщност нещата не са толкова лесни защото това са много точки и тирета, които човек трябва да запомни, за да може да бъде радиолюбител.


Снимка

Сега има ли радиолюбители или може би това е било нещо от онези времена, когато радиото е било нещо тайнствено за мъниците особено с много джаджи, които сега така наричаме?

Радиолюбителството си е нещо, което няма начин да отмине. Може би не в тези размери, в които беше по онова време, но радиолюбител значи общност. Това са хора от цял свят, които се свързват през радиостанции. Всеки си има слушателски номера и се намира в ефира. Много често се е случвало да долавяме сигнали SOS в ефира на радиостанцията като по-малки. На радиостанцията сядахме, за да работим радиомикрофония - комуникация с глас и радиотелеграфия телекомуникация. Най-емоционалният момент е бил когато се свържеш с даден човек от определена точка на света, да чакаш да получиш радиокартичка. Това бяха едни специални картички, които имаха своите индентификационни кодове „LZ2KDO” беше от България. Всичко това се събираше в албуми. Въпреки че, бяхме малки до късно стояхме пред радиостанцията. Това си беше магия да чакаш от някъде да засечеш сигнал, да установиш всъщност къде и с кого си се свързал. Имаше много интересни състезания, провеждаха се регионални и републикански състезания, завързваха се много приятелства. Аз съм била състезатели по радиозасичане, или лов на лисици както го наричахме. Подобно на ориентирането, но се криеха предаватели на различни места, а ние с радиоприемници, които имаха дълги антени със слушалки, трябваше да засечем сигнала на съответната радиостанция и да открием къде е. След това трябваше да ни поставят печат върху талоните, че сме ги открили, и така до следващата точка. Поне на мен това ми остана тръпка, до колко е общо със радиото незнам защото радиото се оказа малко по-късен етап на детските ми мечти когато разглобявах един “VEF” тайно в гардероба, но това е съвсем различно. Иначе все още си пазя морзовия ключ, с който съм работила. Пазя си слушателския номер защото имам право на лична радиолюбителска станция. Такава нямам, разбира се.

Но никога не е късно..

Да никога не е късно. Малко скъпо удоволствие, но пък емоцията, емоцията остава. Няма начин нещо, което ако си го приел със сърце, както и всичко останало то остава любов за цял живот.

Тези хубави кадри, които предостави са снимки пред един такъв апарат. Ти ще кажеш най-общо какъв е този апарат. За всички наши слушатели, а и последователи в социалната мрежа „фейсбук” и в нашата интернет страница.

Да, а на другата снимка, която съм дала се виждат тренировки по радиотелеграфия. Пуска се запис на групи цифри, които вървят като морзови сигнали и ти трябва да ги дешифрираш. След това ти самият трябва да предадеш групата цифри на следващия човек, който е до теб, така че интересни неща се случваха.

Благодаря ти!






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55