Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бал­чик да е "гра­дът с ве­ко­в­ни­те ки­па­ри­си" мечтае Мариян Цветков

Снимка: Сияна Спиридонова
Бал­чик да вър­не сла­ва­та си на гра­да с ве­ко­в­ни­те ки­па­ри­си. Та­зи задача си е по­с­та­вил гла­в­ни­ят озе­ле­ни­тел в об­щин­с­ко пре­д­приятие ”Бла­го­у­с­т­ро­я­ва­не и ко­му­нал­но сто­пан­с­т­во” Ма­ри­ян Цве­т­ков. В разговор с Албена Иванова той разказва съ­д­ба­та на балчишките кипариси през вековете и как ще ги възстановява:


Защо и кога Балчик е бил известен като град на кипарисите?

Балчик е древен град с много наслоена история във вековете – култура, традиции, етноси, хора. Така през времената на колонизацията на западното Черноморие от гръцките колонисти в нашия град по различни причини се внасят култови дървета, едни от тях са кипарисите. Във времето те се появяват като основен вид в градската среда и така един неповторим чар и характер. Комбинирани с белите скали оформят градския пейзаж по този начин.

Защо тези дървета, които казвате, че са били толкова много са били унищожени?

По-голямата част от дърветата са били набедени в началото на 20 век, че са приносители на бактерията филоксера по лозята. А Балчик е бил град с традиции във винопроизводството и те са били изсечени. Истината е, че понеже в градската среда Балчик е с много интересна архитектура и много интересен релеф – с мънички дворчета, мънички улички , дърветата са били набедени от българските първи дами-чорбаджийки, че им цапат прането с прашеца, който отделят при цъфтежа, жълтия. И така била решена съдбата им и голяма част от тях били отсечени.

Към днешна дата вече има сушилни, пранетата толкова много не се веят  навън и Вие сега имате пълната свобода да върнете този чар на Балчик. До момента сте засадили 39 кипариса, в кои части на града?

Градската среда вече предполага да се внасят по-интересни видове. Искам да уточня, че кипариса е дърво без алергени, отделя смоли и полезни изпарения и вещества. Устойчиво дърво на нашите почви. Засадихме сега предимно в долната част на Балчик. До т.нар квартал Възраждане, Гемиджи махала го знаят всички. Понеже атмосферните влияния и релефа предразполагат за по-дълговечното развитие на дървото. Данните, които имаме и образците, които са запазени показват, че там засаждането ще бъде дълговечно, а не мимолетно.

И амбицията Ви е тези дървета да са най-малко 100.

Поне 100 е моята амбиция, понеже тогава ще има характер и цялостна композиция. Когато зимата няма растителност, когато са опадали листата нашият град ще бъде също така красив и зелен!

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30