Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Детска градина се отказа от пластмасовите чашки

Варненската детска градина № 22 ”Мечо Пух” се отказва от пластмасовите чаши за еднократна употреба за пиене на вода. Всеки родител плаща около 25 лв. годишно за този консуматив в детското заведение и той е най-скъпият - превишава цената на всички други алтернативи между 5 и 10 пъти. Това е изчислила икономистът Сабина Максимова, майка на дете от 2А група в ”Мечо Пух”. Нейната инициатива за ползването на индивидуални чаши за вода от инокс с гравирана картинка е била приета от директора, педагозите и родителите. Те са устойчиви на удар и почистване с препарати, а себестойността на една иноксова чаша е 10-11 лв. с лазерното гравиране, уточни Максимова.

Директорът на градината Анна Тасева обяви в сутрешния блок на Радио Варна, че заради добрия възпитателен ефект от ползването на чаши за многократна употреба градината кандидатства за финансиране от различни екогрантове за закупуване на иноксови чаши за всички групи в ”Мечо Пух”.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсим помощ по въздух от друга страна, ако пожарите се разраснат

България може да поиска помощ с летателна техника от друга държава, ако бушуващите в страната горски пожари продължават да се разрастват , стана ясно от участието на служебния премиер Стефан Янев в парламентарния блиц-контрол, предаде репортер на БГНЕС. Янев уточни, че в момента само един-единствен хеликоптер от Военновъздушните сили има възможност да..

публикувано на 05.08.21 в 14:44

Частично бедствено положение в село Стожер заради безводието

Частично бедствено положение за село Стожер обявиха днес членовете на щаба за изпълнение на плана при бедствия към община Добричка . Причината за единодушното решение е липсата на водоподаване към населеното място, както и негодността на доставяната от ВиК Добрич вода за питейно-битови нужди. Детската градина в село Стожер, както и..

публикувано на 05.08.21 в 14:33

Манолова: До края на парламентарната процедура „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще има решение относно кабинета

Парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще има решение относно кабинета до приключване на парламентарната процедура. Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в парламента относно представения от „Има такъв народ“ проект за кабинет. В петък и събота организациите от..

публикувано на 05.08.21 в 14:18
Пламен Николов

Пламен Николов: Продължаваме преговорите

За нова серия разговори между „Има такъв народ“ и другите парламентарно представени партии, от които се търси подкрепа за съставяне на правителство, съобщи кандидат-премиерът Пламен Николов в кулоарите на Народното събрание, предаде БГНЕС. Николов не отговори на журналистите къде се водят преговорите и бе лаконичен: „Да, продължаваме, те вървят в..

обновено на 05.08.21 в 12:34

Задължителна карантина за пристигащите от България в Израел

Всички пътници, пристигащи от България в Израел, ще бъдат подлагани на задължителна 14-дневна карантина , независимо от това дали са преболедували Covid-19 или имат поставени ваксини. Мярката влиза в сила от 11 август 2021 г. По информация на посолството ни в Тел Авив периодът на изолация може да бъде намален на 7 дни - след PCR тест с отрицателен..

публикувано на 05.08.21 в 12:34

Главният прокурор ще се явява един път на три месеца в Правна комисия

Най-малко веднъж на всеки три месеца в Комисията по правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона, дейността на прокуратурата и разследващите органи, записаха депутатите в правилника за работа на 46-ия парламент, съобщи Нова тв. Обсъждане по прилагането на закона и дейността на поверените им..

публикувано на 05.08.21 в 12:26

Десетки военнослужещи участват в борбата с пожарите за пореден ден

За пореден ден десетки военнослужещи оказват помощ за погасяването на пожарите, обхванали различни райони на страната. От рано сутринта модули за гасене на пожари от военни формирования в три области на страната са на терен и работят усилено в координация с останалите институции за преодоляване на опасната пожарна обстановка. В област Пловдив трети..

публикувано на 05.08.21 в 12:17