Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "Ваксинко" показва ползите от имунизациите

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Националната информационна кампания "Ваксинко" е акцентът в Европейската имунизационна седмица, която се провежда за втора поредна година. Кампанията гостува на Националния политехнически музей с традиционната инициатива "Семейна събота". Основната й цел е да разкаже на посетителите - родители и деца, за това как функционира имунната система и за значението на ваксините.


По време на инициативата "Семейна събота" д-р Иван Вецев от Националната пациентска организация разказа на посетителите какво застрашава имунната система и защо е важна защитата от ваксинопредотвратими заболявания.

Това събитие провокира интереса към ваксините отново, макар че не трябва да е така. Ние трябва да се вълнуваме от ваксините ежедневно, защото децата ни подлежат на ваксинация през определен период от време. Възрастните също трябва да проверяваме своя имунитет, коментира д-р Вецев.

Той отбеляза и значението на ваксинирането в контекста на бежанската вълна към Европа: Има много хора, които идват от държави от третия свят. В някои от тези държави има диви типове на инфекциозните заболявания, за които ние се имунизираме, затова е много важно имунитетът ни да е на добро ниво.

По време на кампанията в Националния политехнически музей от организацията са подготвили и изненади за родителите и най-малките.

Повече за значението на ваксините чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!