Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Безплатни усмивки в магазина на Соня от Долни Чифлик


От 18 години Соня Томова работи в хранителен магазин в центъра на Долни Чифлик. Работата й е приятна и я  върши с голямо удоволствие, за което признават и редовните й клиенти. С усмихнатата магазинерка разговаря Ваня Славова


Какво купуват хората?

Моето мнение е, че всичко се търси, всичко се купува. Въпросът е там, че хората нямат достатъчно пари. Могат да се купуват и по-хубави неща, ама...

Предпочитат по-евтини стоки?

Не всички, има хора, които държат да си купуват качествени продукти, но се съобразяват примерно с грамажа.

Голяма част от населението е ромско, те какво купуват основно?

За ромите няма проблеми с цената. Те получават преводи отвън.

Могат да си позволяват това, което им иска душата?


Да, всичко.

Цигари, алкохол?


Водещи са цигарите. Алкохолът не толкова, колкото цигарите и суджука.

Като се завърнат от чужбина, какво търсят в магазина?


Българите са се затъжили основно за сирене и кисело мляко, кори за баница, боб. Подправките също са им много интересни.
 Хората са особени. Те не живеят толкова трудно, колкото се оплакват. Те обичат да се оплакват, обичат някой да ги съжалява.  Мързи ги, обичат да спят до обяд, а следобед да се оплакват, че животът е труден.

Как я постигате тази позитивна философия за живота?

Не зная, по цял ден съм с хората. Аз се отнасям добре с тях и те с мен. Ето, даскалът ми е бил учител. Карал ми се е, но аз пак го обичам. Всеки ден идва и пием кафе.

И да се върнем пак на вашия магазин, освен усмивката, която е безплатна, какво обичате да продавате?

Всичко обичам да продавам, каквото искат хората. Обичам да имам от всичко по малко и те да са доволни.
 
Държите ли на качеството на продуктите?

Да.

Защото на пазара в момента има доста продукти, които са т. нар. ментета, особено от млечните произведения. Как ги подбирате, като зареждате?

Трудно, много трудно. Няма как да си запознат изцяло със състава на един кашкавал. Да речем, дори да предположиш, че е добър, не означава че следващата пратка ще е същата.

Точно това е, че фирмите не поддържат еднакъв стандарт, еднакво качество на храните.  В началото е хубав даден продукт, а после вече е с влошени показатели?

Да, започват да намаляват млякото и да увеличат нишестето. Клиентът е първият, който усеща, че кашкавалът да речем, се е развалил.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30