Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 20 години ни трябват, за да настигнем Испания по отношение на донорството

Снимка: Архив, БГНЕС
14 са донорските ситуации в България от началото на годината, съобщи пред Радио София д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнитeлнaтa aгeнция пo тpaнcплaнтaция. Отказите на близките на пациентите, изпаднали в мозъчна смърт, са 30 процента от тях. Според испански специалисти, които са на водещо място в света в тази дейност, у нас нивото на процеса е такова, каквото е било в Испания преди 20 години. Екип от медици от Барселона пристигна у нас, за да обучава български медици в този процес, в рамките на проект, реализиран по програма „Еразъм+”.

Испанският опит в областта на обучението по управление на процеса на донорство и трансплантация на органи ще бъде пренесен и в България, благодарение на проекта Seeding live. Водещи специалисти от Барселона провеждат симулационни обучения и разглеждат клинични случаи заедно с лекари от „Пирогов”, ВМА и други големи болници в България и Латвия в рамките на обучителната част Face to face. Пред Радио София д-р Анхел Руис, координатор на отдела за трансплантации в "Хоспитал Клиник де Барселона" прогнозира, че България ще достигне Испания в тази област след 10 години:
Ситуацията в България в момента изглежда на нивото, на което е била в Испания преди 20 години. Тогава Испания рестартира своята система, защото нивото също беше ниско. Днес показахме резултатите пред българските медици. Има подобрение в България в последните 4-5 години, страната върви по този път - просто трябва да се изгради системата за организация на донорство - да се обучават медиците. И ако така работим, и двете страни, би трябвало да имаме постигнете този резултат след 10 години.

Реализираните донорските ситуации в България през изминалата година са общо 17. А отказите на близките на пациенти, които дават шанс за живот на нуждаещи се хора, са едва 30 процента. Едно от най-важните неща е информиране на обществото за донорството, заяви пред Радио София д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнитeлнaтa aгeнция пo тpaнcплaнтaция.

Координатор на проекта е болница „Пирогов“. Д-р Ая Таха - реаниматор и анестезиолог от лечебното заведение, обясни:
Трябва да се придържаме точно в тази поетапност в работата. Да се започне първо с адекватно обучение на кадри, изобщо с недостатъчното финансиране. Но в крайна сметка това е първата стъпка - точно с обучението на кадри. След завършването на този курс ние ще започнем да обучаваме други колеги в България.

Още за проекта и за проблемите в системата на донорството и трансплантациите у нас - очаквайте тази събота в "Часът на здравето" след 11 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!