Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дворецът" в Балчик-предпочитан за сватби

| обновено на 14.05.17 в 06:20

Сватбеният сезон в "Двореца" в Балчик започна по-рано от обичайното- през втората половина на месец април. Все още не можем да кажем кога ще приключи, защото ежедневно получаваме запитвания за организиране на сватбен ритуал при нас. Миналата година последната церемония бе в средата на октомври.

Към момента 40 двойки  са потвърдили желанието  си тази година  да се врекат във вярност един на друг сред уникалната обстановка на Архитектурно-парковия комплекс. Постъпили са и пет заявки за  сватбен ритуал през 2018г., обобщиха от Държавния културен институт в Балчик. През 2016-а са организирани 72 сватби, които бележат ръст спрямо 2015 и 2014, съответно 65 и 58.

Снимка

В огромната си част ритуалите са  от смесени двойки. Процентът на българските сватби е около 30%, изцяло чуждите сватбени тържества - около 20%, като от тях водещи са  на британски и румънски граждани. 

Романтиката на Нимфеума, където младоженците най-често изричат своите клетви на вярност, е главният фактор за организиране на сватба в "Двореца".

Вече се предлага и нова услуга - сватба през зимата в личната вила на кралицата  - "Тихото гнездо".

 Влюбените могат да кажат своето "да" в историческата сграда, където се съхраняват експонати от времето на румънската кралица Мария, археологически находки от района на Балчишкия залив и икони от 17 и 18 век.

Извършват се и църковни ритуали, в параклиса "Успение Богородично". Гостите могат да си организират сватбена фотосесия, да отседнат във вилното селище или да се запознаят с района чрез екскурзоводска беседа.

Комплексността на услугата привлича младоженци от почти  всеки континент. През юни 2017 година „Двореца”  ще посрещне гости от Малайзия и Сингапур, които идват тук за сватбата на младоженци, установили се да живеят в Канада.

Влюбени от други екзотични места също са избрали Балчик за сватбения си ден –  Монако, Перу, Шанхай, Дубай, Генуа и други.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Американският президент Джо Байдън на пресконференцията във Виетнам - 10 септември 2023 г.

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за президентските избори в САЩ

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември, предаде БНР.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на..

публикувано на 21.07.24 в 22:33
Иван Гарелов

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където..

публикувано на 21.07.24 в 15:50

37 пияни шофьори заловиха от МВР

За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните на МВР. Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са..

публикувано на 21.07.24 в 15:23

Между облаци и слънце 30 градуса в понеделник

В часовете преди полунощ ще продължи развитието на купесто-дъждовна облачност и главно на север от Стара планина ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, след което процесите ще затихнат и облачността ще намалее. Утре предиобед отново ще има и слънце, а в следобедните часове и вечерта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, в..

публикувано на 21.07.24 в 15:19

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото..

публикувано на 21.07.24 в 15:05

Чехия ще строи нови ядрени блокове и казва сбогом на въглищата

Чехия планира най-късно до края на следващото десетилетие да се откаже от въглищните централи и ще залага все повече на атомната енергетика. Амбициозният план в програмата на кабинета заяви премиерът Петр Фиала по време на пресконференция след подписване на договор с компанията Korea Hydro & Nuclear..

публикувано на 21.07.24 в 14:32

13 катастрофи, при които са пострадали 16 души

През изминалото денонощие в България са регистрирани 13 тежки катастрофи, при които са пострадали 16 души, съобщиха от МВР. В София са се случили 14 леки и една тежка катастрофа. Пострадал е един човек. От началото на годината до момента в страната са станали 3718 катастрофи, при които са загинали 234 души, а 4594 са ранени.

публикувано на 21.07.24 в 14:00