Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания за Световния ден за борба с артериалната хипертония

Снимка: архив

На 17 май - Световния ден за борба с артериалната хипертония, в 11 града в страната ще се проведе Национална здравна кампания под мотото  “Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“.

Официалното й откриване ще е бъде в София на площад ″Света Неделя″. Кампанията ще обхване Пловдив, Варна, Търговище, Добрич, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора и Благоевград.

От 10  до 16 часа там всички желаещи ще могат да измерят тези показатели - сърдечен ритъм и кръвно налягане. Тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене, към причинната  връзка с артериалната хипертония и мозъчния  инсулт. 

Потърсихме проф. д-р Светла Торбова, председател на Българската лига за хипертония, която е сред основните инициатори и тя обясни какво представлява предсърдното мъждене и защо е толкова опасно.

Чуйте разговора на Лилия Герчева с проф. д-р Светла Торбова.

В София ще бъдат разкрити два пункта, където всички желаещи ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще се правят безплатни измервания с електронни апарати с вградена Afib-технология  за автоматично откриване на предсърдно мъждене.

Те ще работят от 10 до 16 ч. на пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на Метростанция Сердика) и до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!