Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"9 ½ полезни съвета за отглеждане на читатели" - в главната роля - ние родителите!

Как се пишат книгите за малчугани? Какви са писателските тайни и навици на творците? Откъде идва вдъхновението за писане? От каква възраст да започнем да четем на детето? Как да подбираме подходящи книги? Страшни ли са страшните приказки? Каква е ролята на бащите при насърчаване на четенето? Ако си задавате подобни въпроси, сега е времето да откриете...станете част от "Варна Лит". Отговорите на тези въпроси ще даде Валентина Стоева, главен редактор на сайта "Детски книги" и председател на съвета на едноименната фондация.

"9 ½ полезни съвета за отглеждане на читатели" е моята лекция, която е заложена в програмата на страхотния фестивал Варна Лит”. Лекцията обаче е насочена по-скоро към родителите - как те да се научат да четат книги на децата си.

Ние все нямаме време, а трябва да отделяме такова за децата си. Трябва да им четем книги - това е един от съветите, които ще чуем по време на лекцията!

Не само на моята лекция, а и на всички останали чудесни събития. Сред тях - много работилници и срещи с писатели, които са заложени от организаторите на Варна Лит”.


СнимкаИ ако трябва да се обърнем към най-младите родители, тези на най-малките деца, какви съвети ще дадете от фондация „Детски книги”? От кога трябва да започва четенето?

Ще разбием няколко мита, които не са само сред българските родители. Ще покажем, че четенето може да бъде приятно удоволствие и начин да прекараме времето с децата си като по този начин не само ги правим по-спокойни, но и заздравяваме връзката родител-дете. И все пак смятам, че всеки познава най-добре собственото си дете. Просто трябва да се довери на интуицията си и да слуша какво иска детето му.


СнимкаАко трябва да се върна към самия фестивал Варна Лит”, какво в никакъв случай не трябва да пропускаме?

Програмата е направена така, че децата от различни възрасти да не изпускат нищо. Има много интересни работилници и срещи, включително има срещи и за възрастни. Нека да ги поканим в аулата на Икономически университет утре вечер, на 31 май, на срещата с Георги Господинов, Захари Карабашлиев и Теодора Димова. Преди това в библиотеката, аз ще бъда модератор на срещата с писателите на книги за малките деца. Там ще гостуват петима писатели. Всеки ще може да зададе въпросите си към тях, да си взема автограф, ако желае и да си поговори, разбира се с писателите. Страхотни събития, наистина! Има дори концерт Сosplay, с който ще завърши Варна Лит”. Всеки, който желае да се включи е време да изкара костюмите на любимите си герои от книгите и да се подготви за 3-ти юни, когато ще бъде косплей купонът в Юнашкия салон. Интервюто може да чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05