Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският апелативен съд изпрати в ареста разследван с 46 кг хероин

Състав на Варненския апелативен съд отмени определение на Окръжен съд – Варна от миналата седмица, с което спрямо Радко Маринов, разследван за притежанието на 46 кг хероин е бил определен „домашен арест“.

Припомняме, че първата съдебна инстанция не е намерила достатъчно основания в събраните при разследването доказателства и материали, които да обосноват предположението, че Маринов е съпричастен към хероина, открит в лекия автомобил. Колата е била намерена на 20 май, тази година, а в нея органите на реда открили 46.305 кг хероин. Според обвинението, ако наркотикът бъде разпределен за нуждите на нелегалния пазар, то това биха били повече от 46 000 дози, всяка от които на стойност около 30 лв. Така стойността на конфискувания хероин може да достигне повече от един милион лева.

Днес втората съдебна инстанция разгледа частния протест на Окръжна прокуратура-Варна и жалбата на обвиняемия срещу определената първоначална мярка за неотклонение. Основанията на двете страни за протест и за жалба са свързани с въпроса за наличието на обосновано предположение, че привлеченият като обвиняем мъж е съпричастен към престъплението.

Варненският апелативен съд намира, че атакуваното определение на ОС-Варна е вътрешно противоречиво и в открито противоречие с НПК. От една страна първата съдебна инстанция е намерила, че няма доказателства, които да обосновават предположението, че Маринов е съпричастен към деянието, а от друга страна, съдът е определил втората по тежест процесуална мярка за принуда „Домашен арест“.

Въззивната апелативна инстанция коментира няколко групи доказателства и факти, събрани в първите дни на разследването, в това число и представените днес протоколи от разпит пред съдия на обвиняемия, на други свидетели, както и проведения следствен експеримент. Анализът им води съда до извода, че е  било установено как хероинът е поръчан от обвиняемия и е бил доставен от негов приятел, който е и основният свидетел на разследването. Събрани били гласни доказателства, които проследяват движението на лекия автомобил, в който е открит хероинът. Показанията на основния свидетел, който твърди, че е предал процесния автомобил на обвиняемия били потвърдени и от други гласни свидетелства и факти.

Според Варненския апелативен съд, събраните доказателства и материали в първите 10 дни от разследването водят до формирането на обосновано предположение, че Радко Маринов е съпричастен към голямото количество наркотик, открит в багажника на лекия автомобил „Опел Корса“. Съдът отчете тежестта на престъпната дейност, която е укорима, обществено опасна и се наказва  строго от закона, както и голямото количество на задържаното наркотично вещество. Това са факти, които водят втората съдебна инстанция до извода, че е реална опасността обвиняемия да има противоправно поведение или да се опита да се укрие от наказателно преследване.

Варненският апелативен съд намери, че единствената правилна и законосъобразна мярка за процесуална принуда спрямо Радко Маринов, привлечен като обвиняем по досъдебно производство за притежанието на 46 кг хероин, открит в багажника на лек автомобил е „задържане под стража“. Обвиняемият беше задържан в съдебната зала.

Определението на втората съдебна инстанция е окончателно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бум на пътуванията за Великден

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден , съобщи NOVA . Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират Черноморието, макар че все още е хладно за..

публикувано на 28.04.24 в 16:05

"Писанкарство" в Морската градина на Варна

Украинската майсторка на изкуството на украинския народ „писанкарство" Олена Немкова, която от две години живее във Варна, показа уменията си по време на работилници на писанкарство, организирани по проект „Крила за нашите деца“, с подкрепата на УНЦЕФ и фондация „Адра“. В Морската градина жени и деца от Украйна и България споделяха своя опит..

публикувано на 28.04.24 в 15:02
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота "две в едно"  – за Народно събрание и за европарламент. Това заяви  председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова . Тя посочи, че обществената поръчка е на финален етап, а документи за участие е подала само  "Сиела Норма" . Нейкова заяви, че има уверението на..

публикувано на 28.04.24 в 15:00

Литургията на Цветница във варненската катедрала

Десетки варненци и гости на града дойдоха в катедралния храм „Успение Богородично“във Варна, където архиерейска света литургия отслужи Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Сред присъстващите на боогослужението имаше много именици, а негово Високопреосвещенство митрополит Йоан поздрави всички присъстващи с празника и..

публикувано на 28.04.24 в 13:56

Илон Мъск проведе преговори в Китай

Технологичният милиардер и главен изпълнителен директор на „Тесла“ Илон Мъск беше в Китай за разговори в неделя, това е второто му пътуване за по-малко от година до най-големия пазар за електрически превозни средства в света. Китайският държавен телевизионен оператор CCTV каза, че Мъск - един от най-богатите хора в света - е провел среща с..

публикувано на 28.04.24 в 13:13
Традиционното албанско ястие тав коси – агнешко с кисело мляко и ориз. Снимка: Васко Василев-Базилио

Около 30 лв./кг. струва агнешкото на пазара, от производител е по 10 лв./кг.

От 17 лв. до 28 лв./кг. струва агнешкото за Великден на най-стария пазар у нас - Женския пазар в столицата, предаде  БГНЕС. Само седмица преди Великден цените са следните: Шилешкото без кости е на цена от 17 лв./кг, агнешката плешка е на цена от 23,99/кг.,..

публикувано на 28.04.24 в 12:43

Хърватия търси пенсионери за работа

В Хърватия се появяват все повече се появяват, които предлагат работа само на пенсионери, което показва, че работодателите имат голяма нужда от тази категория жители, предаде N1. По принцип от 2019 г. пенсионерите могат да работят на непълен работен ден, 20 часа седмично, заедно с пълния размер на..

публикувано на 28.04.24 в 12:23