Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Слънчев лъч" - детски спектакъл на Театър "Да"

1 юни, четвъртък, зала "Европа" на Фестивален и конгресен център - Варна, 11.00 и от 12.00 часа

Ася Димитрова – актриса
Деян Михайлов – актьор
Станислава Кръстева - сценограф
Пламен Петков - композитор
Венера Нечкова-Фингарова – драматург
Театър ДА - режисура

Спектакъл за деца над 5 години и техните семейства.

Екипът на „Театър ДА“ избра за свой дебютен проект куклената пиеса „Слънчев лъч“ от румънският автор Адриану Попеску. Основната тема в представлението е темата за отхвърлените от обществото, тези, които са ненужни. Героите – мишокът Тоби и балерината Мая, са на тавана, където никой не се интересува от съдбата им. Откривайки , че макар и много различни те могат да бъдат приятели и да си помагат, двамата преодоляват самотата и страховете си. С това представление целим да покажем на децата, че дори когато се чувстваме така, сякаш целия свят ни е обърнал гръб, ако си помагаме взаимно ще намерим изход. Освен това, че различните не бива да бъдат изолирани и невидими, защото с малко грижа и внимание, те също могат да водят пълноценен живот. Като външен израз на емоциите на героите, който да е разбираем за детската публика, ние сме подбрали музиката – Мишокът свири на пиано, а балерината танцува. 

За спектакъла: Спектакълът се играе от двама актьори с продължителност 40 минути. Мобилно представление без специални изисквания за зала и транспорт. Текстът е адаптиран така че да отговаря на нуждите на съвременната детска публика и да кореспондира по- добре на асоциативното ѝ възприятие. Сценографията представлява стилизация на таванско помещение. Основни акценти са пианото, на което свири мишока и подвижната масичка, на която танцува балерината. Декорът има разнообразни възможност и позволява построяване и обиграване на различни картини, които да допълват действието на куклите.

Куклите: В представлението има три куклени персонажа. Мишокът и балерината са естрадни кукли. Третият куклен персонаж е Котката, която ще бъде елемент от сценичният костюм на актьора с цел да се изведе разликата в мащаба спрямо другите герои и да се изведе още по-ясно посланието - побеждавайки огромната котка, те стават по-силни.

Музика: Музиката е специално създадена за нуждите на спектакъла в стил джаз. Той най-добре се вписва в идеята ни за «живия таван», където всеки предмет има собственно звучене. Освен това джазът е богат музикален стил, чрез който може да се изразят нюансите на всяка една емоция, на което спектакълът ни залага. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Зафиркова и Димитър Трайчев с обща изложба във Варна

Варненската галерия A&G Art Meeting открива последната за сезон 2024-та изложба на 16 октомври от 18 часа . Анна Халамян и Герхард Хорнман канят за финалния фойерверк две знакови имена за българското визуално изкуство – Мария Зафиркова и Димитър Трайчев. Творческият екип ZafTra ( ЗАФиркова – ТРАйчев)  е разпознаваем, обичан от..

публикувано на 14.10.24 в 14:00

Архивите предизвикват все по-голям интерес

В последните години интересът към архивите се увеличава. Това коментира за Радио Варна Донка Николова, началник на Държавен архив – Варна – част от Държавна агенция Архиви, които на 10 октомври отбелязват професионалния си празник. Най-старият архивен документ от общо 4 км. архиви – сложени лист върху лист, е от 1784 г. и представлява детско писмо..

публикувано на 11.10.24 в 06:44

Каталог „50 години Етнографски музей – Варна“ представят днес

Юбилейното издание включва 50 експоната от богатия фонд на музея, свързани с основните теми в експозицията, която представя бита и културата на населението във Варненския регион от втората половина на ХIХ и началото на ХХ век. Представянето на каталога „50 години Етнографски музей – Варна“ е днес   от 16.00 часа в двора на музея на ул...

публикувано на 10.10.24 в 12:21

Виктория Бешлийска гостува във Варна с "Нишка"

09 октомври, сряда, Концертно студио на Радио Варна. Начало 18:00 часа. Вход свободен. Виктория Бешлийска и книгата ѝ  „Нишка“ започнаха обиколка из страната, която ще продължи до средата на ноември. Събитията са със свободен вход и ще предложат възможност за личен автограф и откровен разговор за романа и вечните теми, вплетени в..

публикувано на 09.10.24 в 13:37

Даниела Белчева представя винил на новия си албум NAIVE

Даниела Белчева е една от най-последователните творчески личности-изпълнители на музика, съчетаваща много изразни средства, сред които преобладаващото е ориентацията й към джазовия наратив. Авторската й музика е нежна, а лириката и мелодията й привличат публиката заради магнетичната й хармония и усещане за топлина и съзерцателност.  Предстоят..

публикувано на 09.10.24 в 12:50

Нови модули от Образователната програма за ученици на Градската художествена галерия - Варна

Нови модули от Образователната програма за ученици на Градската художествена галерия – Варна. Творби на български класици и на съвременни автори ще бъдат във фокуса на заниманията, които са подходящи за ученици от 1. до 5. клас през учебната 2024 / 2025 година. Образователната програма на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна,..

публикувано на 08.10.24 в 15:16

Нов камерен проект съчетава авторски творби на Венециела Найденова и познати класически заглавия

На 9-ти октомври от 18:30 ч. в Градска Художествена Галерия „Борис Георгиев“ във Варна ще бъде представен най-новия камерен проект с участието на творци от града.  „Зелен-бяло-червено“ е авторски концерт/портрет на Венециела Найденова.  Публиката ще има възможност да се наслади на някои от авторските произведения на Венециела Найденова,..

публикувано на 08.10.24 в 11:32