Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Народен театър „Иван Вазов“ представя "Ничия земя"

Снимка: Международен театрален фестивал

2  юни от 19.00 часа и 3 юни  от 18.00 часа, Драматичен театър - Сцена филиал

Международен театрален фестивал „Варненско лято“ 2017 / Основна програма - Българска селекция

Народен театър „Иван Вазов“ представя "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович   
сценична адаптация и режисура: Стоян Радев
консултант-преводач: Нева Мичева
сценография и костюми: Елица Георгиева
звукова картина: Стоян Радев
участват: Филип Аврамов, Валери Йорданов, Йосиф Шамли, Йордан Петков, Зафир Раджаб, Лили Сучева

Награда „Аскеер“ 2016 да поддържаща мъжка роля (Йосиф Шамли)
Награда „Икар“ 2017 за водеща мъжка роля (Филип Аврамов и Валери Йорданов)
Част и от Програма „Шоукейс“.

Спектакълът е първа театрална версия на българска сцена на едноименния филм на босненския режисьор и сценарист Данис Танович ( „Оскар“, „Златен глобус“ и др.). По време на войната в Югославия от началото на 90-те трима войници попадат в окоп на „ничия земя“ между противниковите фронтове. Единият лежи върху скачаща мина. Те се изправят един срещу друг като врагове, но се оказват много близки, споделящи спомени, истории и приятелства. Различията помежду им изглеждат все по-несъществени, а конфликтът – все по-абсурден. Реалистичен и вълнуващ разказ за войната в близък план, в който отеква въпросът кога човешката близост става жертва на обществените конфликти и дали може да ги надделее.

Със субтитри на английски език.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Селекция от 108 световни фотографии на 14-ия Международен фотографски салон Варна 2021

Избрана селекция от 108 фотографии на творци от целия свят ще бъдат показани на 14-ия Международен фотографски салон Варна 2021. Традиционно изложбата представя виртуозите на световното фотографското изкуство в морската столица, радва граждани, туристи и гости, обогатява летния културен афиш. Тя ще бъде разположена на алеята пред Морското казино..

обновено на 18.06.21 в 15:44

Живопис от пленера "Европейски хоризонти" ви очаква в ХГ - Балчик и още две изложби този месец

26 творби на 13 автори от България, Турция, Русия и Молдова. Това е резултатът от 13-ото издание на пленера „Европейски хоризонти“, който се проведе в Балчик от 7 до 15 юни, на 16 юни бе подредена живописна изложба. Тя може да бъде разгледана в градската галерия до 18 юли.  Още за юнските изложби от уредника в Художествена галерия – Балчик Николина..

публикувано на 18.06.21 в 11:05

Варна – перлата на Черно море - на плаж преди 100 години

От днес в Музея за нова история на Варна е подредена изложбата “Варна – перлата на Черно море. На плаж преди 100 години”. Посетителите ще могат да видят експонати от фондовете на отдели “Нова история” и “Най-нова история” към Регионалния исторически музей във Варна, като част от тях напускат за първи път хранилищата. С тях се проследява..

публикувано на 18.06.21 в 09:21

Цветовете на Дивия Запад представя Арменак Мазлумян във фотоизложба

   След тридесет години отсъствие от родния град Варна, с епизодични и  кратки визити, Арменак Мазлумян напомня за себе си. С тази изложба той иска да се свърже отново с хората, с които времето го е раздалечило. Би искал да си върне онова свойско кимване за поздрав, което започва да му липсва и което е присъщо само за народите, попили слънце в..

обновено на 18.06.21 в 09:14

Изложба за 110 години дипломатически отношения между България и Испания откриха във Варна

Изложба, посветена на 110 - годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Испания и България, с наслов „Дипломация през сърцата на два народа” беше открита в сградата на Държавния архив във Варна в присъствието на Анхел Санта Мария-съветник по въпросите на образованието в посолството на Кралство Испания, на Христо Досев-почетен..

обновено на 17.06.21 в 09:31

Младежи в света на "Сталкер"

Увеличават се кинопродукциите, които се снимат във Варна през последните години. Това води и до интерес от много млади хора да се потопят в магията на седмото изкуство. Точно това правят група ентусиасти от Варна. Последното им приключение е в дебрите на фантастиката и голямото кино. Сталкер е сред емблемите на научната фантастика. Шедьовърът..

обновено на 16.06.21 в 18:46

Наградиха лауреатите на 15-я Национален конкурс за авторски текстове на английски и немски език

Националният литературен конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят“ се проведе за 15-ти пореден път. Негови организатори са Първа езикова гимназия - Варна, Министерството на науката и образованието, Община Варна и Фондация „Българска памет“. Над 150 творби на младежи от цяла България се..

публикувано на 16.06.21 в 16:45