Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди увеличението на минималната пенсия

Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес проект на промяна на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 година. Проектопромяната предвижда от 1 юли тази година минималната пенсия да се повиши от 161,38 лв. на 180 лева, което представлява увеличение от 11,5 на сто, а от 1 октомври 2017 година - на 200 лв. с увеличение от 11,1 на сто.

В резултат на промяната със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии. Общата сума на средствата за двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е около 100 млн. лв. за 2017 г.
Промяната ще има отражение върху размерите на пенсиите на около 800 000 пенсионери.

Ще бъде обсъден и проект на постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, която от 1 юли 2017 г. ще се увеличи от 118,14 лв. на 120,98 лева. В резултат на предложената промяна ще се повишат и размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност - пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и добавките към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Социалните партньори ще разгледат още и проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за медицинската експертиза, както и законопроект за промяна на Кодекса на труда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Онкоболницата във Варна иска отлагане на промените в заплащането на медикаменти от НЗОК

Отлагане на влизането в сила на променената методика за заплащане на лекарствата за лечение на онкологично болните пациенти, влязла в сила от 1 юли, по която НЗОК ще заплаща приложените химиотерапевтици, поискаха от ръководството на Специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания "Д-р Марко Марков" във Варна.  От здравното..

публикувано на 09.07.24 в 16:00

Акция в Максуда, иззеха 16 600 къса цигари

16 600 къса цигари без акцизен бандерол иззеха от адрес в Максуда при п олицейската операция по противодействие на контрабандна акцизна стока, съобщават от полицията. Към 08.30 часа,. 58-годишен варненец, осъждан за кражби, бил спрян за проверка в района на т.нар. Максуда. В хода на инспекцията, у него полицаите намерили и иззели 1 000 къса цигари..

публикувано на 09.07.24 в 15:16

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят кабинет с втори и трети мандат

ПГ на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложения за кабинет с втория и с третия мандат при никакви условия. Това съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ, предаде БНР. Още преди да е ясно кога точно ще бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, от ГЕРБ декларираха, че няма да го подкрепят. Решението остава непроменено и по..

публикувано на 09.07.24 в 14:30

Земите в област Варна са поскъпнали

Земите в област Варна са поскъпнали. Миналата година средната цена за декар достига 1 866 лв., което е със 17.4% повече в сравнение с 2022 година, отчитат от Териториално статистическо бюро - Североизток. Област Варна е на четвърто място в страната по цена на сделки с ниви през 2023 година. Най-скъпи традиционно са земите в  Добрич - с 3 623 лв.,..

публикувано на 09.07.24 в 13:47

Председателят на КЗД: Българският закон за защита от дискриминация отговаря на всички европейски изисквания

Българският закон за защита от дискриминация отговаря на всички европейски изисквания и дори ги надхвърля, включително и разпоредбите на новата директива. Това съобщи във Врана доцент Ана Джумалиева, председател на комисията, на кръгла маса, която се провежда в курорта "Св. св. Константин и Елена".Форумът е посветен на подобряването на превенцията на..

публикувано на 09.07.24 в 13:22

Обработват паметниците във Варна с гел, който отблъсква гларусите

Обработват паметниците във Варна със специален гел, който отблъсква гларусите. Започна почистване на монументите във Варна. Освежени са бронзовите бюстове и каменните постаменти на паметника на Никола Вапцаров до Дома на архитекта и на Иван Вазов в Морската градина. Почистен е и паметникът на Иван Церов на площад „Независимост“, съобщават от общинския..

публикувано на 09.07.24 в 11:27

Задържаха кмета на варненското село Старо Оряхово

Разследване за наличие на организирана престъпна група, извършвала изнудване и рекет в село Старо Оряхово, община Долни чифлик е започнала Окръжната прокуратура във Варна. По предварителна информация   разследват кмета  на селото Петър Тинев. Все още разследването е в начален етап, по-късно ще бъдат оповестени подробности, допълват от..

публикувано на 09.07.24 в 11:09