В Световния ден на вятъра-15 юни, като източник на чиста енергия, която не вреди на околната среда, говорим за вятъра и като двигател за сърфистите с неколкократния републикански шампион по уиндсърф варненеца Кристиян Ивковски. На т.нар.Рибарски плаж във Варна рибари с лодки отдавна няма, но сърфистите все още държат екипировката си в старата база на СК”Лазур” и оттам илизат да карат в залива.
Малко са хората, които усещат вятъра като елемент. Както селянинът усеща земята, така и ние сърфистите усещаме вятъра, обуздаваме го, хващаме го, взимаме му цялата сила и го впрягаме в платната да върви сърфът и ние да сме щастливи!
И колко силен трябва да е, за да задвижи сърфа?
Над 5 метра в секунда. Сега измислиха хидрофойли, които се слагат под сърфа и на много слаб вятър сърфът изглисира над водата! И аз съм много щастлив, защото следващия месец пристига моят хидрофойл и ще мога да хващам вятъра още на 3-4 метра. Тогава вече въобще няма излизане от водата!
Ще зависите все по-малко от силата на вятъра!
Точно така. Защото единствния проблем във Варна е, че духа много малко. За някои хора духа много, но за нас сърфистите духа малко. И сега ще можем да хващаме тези слаби ветрове, които идват от изток, югоизток, юг. Това са слабите термики. И ще можем да глисираме постоянно.
Какво означава да ”изглисираш”?
Когато сърфът ти придобие скорост над водата започва да се хлъзга бързо, а не само да върви.
Опиши го това чувство.
Като изглисираш и изведнъж се сливаш със сътворението. Това е неописуемо! Изведнъж забравяш..., не мислиш за нищо и всичко около теб се замъглява! Летиш, летиш, летиш... не може да се опише!
Удоволствието да яхнеш вятъра свързано ли е с това да оставиш вятъра да те води или през цялото време контролираш курса на сърфа?
И двете може.
Във Варна брегът е с изложение изток-североизток на повечето места. Кой е удобният вятър за влизане със сърф?
Най-хубавия вятър е този, който идва от морето. От изток, югоизток и североизток. Защото започва да вдига вълна, и тогава се сливат двата елемента вятър и вода. Ако дойде фронт североизточен вятър, който вдигне голяма вълна, тогава отиваме на Крапец и Шабла. Там има рифове навътре в морето и вдигат големи вълни. Докато юговете, например, от Галата се получава едно завихряне и пак хващаме юговете, които са много хубави във Варненския залив. Южния вятър посрещаме и на Шкорпиловци, там духа странично на брега и може да караш навътре и покрай брега. Всеки вятър си е специфичен. Западният е най-хубав във Варненското езеро, като духне се получава една фуния – неописуемо!
Когато няма вятър какво правят сърфистите?
Повечето са в депресия. Имаме форуми, чатове, пишем си... Даваха го да духа, пак не духа! Нареждаме ги тези от прогнозата, че много рядко познават. И гледаме чуждестранни прогнози. Най-големите специалисти по времето сме ние сърфистите! (смее се) Гледаме английски, френски, гръцки, румънски, руски сайтове, за да разберем за два-три дни минимум напред какъв ще е вятъра, особено когато ще ходим в Турция и Гърция да караме.
Идват ли румънски сърфисти да карат тук?
Да, идват доста румънци да карат на Дуранкулак и Крапец. Събираме се, много готини момчета са. Навремето и аз ходех да карам в Мамая и Вама веке. Нови места, нови усещания! Всяко място си има магия!
Разказвате ли си вицове за вятъра?
О-о-о, най-много случки! Като рибарите – кой, къде е отишъл и какъв страхотен вятър е хванал.
Случвало ли се е вятъра да те отведе там, където не си очаквал?
Да, като счупиш нещо на сърфа и седнеш на дъската виждаш как те отвява нанякъде (смее се).
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..
65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна. 63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..
23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..