Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионът по уиндсърф Кристиян Ивковски: Чувството да летиш с вятъра е неописуемо!

В Световния ден на вятъра-15 юни, като източник на чиста енергия, която не вреди на околната среда, говорим за вятъра и като двигател за сърфистите с неколкократния републикански шампион по уиндсърф варненеца Кристиян Ивковски. На т.нар.Рибарски плаж във Варна рибари с лодки отдавна няма, но сърфистите все още държат екипировката си в старата база на СК”Лазур” и оттам илизат да карат в залива.

Малко са хората, които усещат вятъра като елемент. Както селянинът усеща земята, така и ние сърфистите усещаме вятъра, обуздаваме го, хващаме го, взимаме му цялата сила и го впрягаме в платната да върви сърфът и ние да сме щастливи!

И колко силен трябва да е, за да задвижи сърфа?

Над 5 метра в секунда. Сега измислиха хидрофойли, които се слагат под сърфа и на много слаб вятър сърфът изглисира над водата! И аз съм много щастлив, защото следващия месец пристига моят хидрофойл и ще мога да хващам вятъра още на 3-4 метра. Тогава вече въобще няма излизане от водата!

СнимкаЩе зависите все по-малко от силата на вятъра!

Точно така. Защото единствния проблем във Варна е, че духа много малко. За някои хора духа много, но за нас сърфистите духа малко. И сега ще можем да хващаме тези слаби ветрове, които идват от изток, югоизток, юг. Това са слабите термики. И ще можем да глисираме постоянно.

Какво означава да ”изглисираш”?

Когато сърфът ти придобие скорост над водата започва да се хлъзга бързо, а не само да върви.

Опиши го това чувство.

Като изглисираш и изведнъж се сливаш със сътворението. Това е неописуемо! Изведнъж забравяш..., не мислиш за нищо и всичко около теб се замъглява! Летиш, летиш, летиш... не може да се опише!

Удоволствието да яхнеш вятъра свързано ли е с това да оставиш вятъра да те води или през цялото време контролираш курса на сърфа?

И двете може.

СнимкаВъв Варна брегът е с изложение изток-североизток на повечето места. Кой е удобният вятър за влизане със сърф?

Най-хубавия вятър е този, който идва от морето. От изток, югоизток и североизток. Защото започва да вдига вълна, и тогава се сливат двата елемента вятър и вода. Ако дойде фронт североизточен вятър, който вдигне голяма вълна, тогава отиваме на Крапец и Шабла. Там има рифове навътре в морето и вдигат големи вълни. Докато юговете, например, от Галата се получава едно завихряне и пак хващаме юговете, които са много хубави във Варненския залив. Южния вятър посрещаме и на Шкорпиловци, там духа странично на брега и може да караш навътре и покрай брега. Всеки вятър си е специфичен. Западният е най-хубав във Варненското езеро, като духне се получава една фуния – неописуемо!

Когато няма вятър какво правят сърфистите?

Повечето са в депресия. Имаме форуми, чатове, пишем си... Даваха го да духа, пак не духа! Нареждаме ги тези от прогнозата, че много рядко познават. И гледаме чуждестранни прогнози. Най-големите специалисти по времето сме ние сърфистите! (смее се) Гледаме английски, френски, гръцки, румънски, руски сайтове, за да разберем за два-три дни минимум напред какъв ще е вятъра, особено когато ще ходим в Турция и Гърция да караме.

СнимкаИдват ли румънски сърфисти да карат тук?

Да, идват доста румънци да карат на Дуранкулак и Крапец. Събираме се, много готини момчета са. Навремето и аз ходех да карам в Мамая и Вама веке. Нови места, нови усещания! Всяко място си има магия!

Разказвате ли си вицове за вятъра?

О-о-о, най-много случки! Като рибарите – кой, къде е отишъл и какъв страхотен вятър е хванал.

Случвало ли се е вятъра да те отведе там, където не си очаквал?

Да, като счупиш нещо на сърфа и седнеш на дъската виждаш как те отвява нанякъде (смее се). 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10