Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марян Гавриловски: Щастието идва за миг, но и за миг го губим

Преди премиерата в София на първия македонски независим филм „Ездачи на желания” в студиото на Радио София гостуваха режисьорът Марян Гавриловски и програмният директор на Дома на киното Христо Христозов.

Защо точно този филм? Христо Христозов отговаря, че философията на Дома на киното е да показва повече различно кино, доколкото балканско кино почти не се гледа у нас извън София филм фест. Той изрази надежда, че с това събитие ще бъде поставено началото на една поредица от балкански вечери, която да даде възможност на хора от Балканите да си сътрудничат.

„Ездачи на желания” е дебютният пълнометражен филм на Марян Гавриловски, който му дава възможност да изрази философските си разбирания и режисьорски похвати:

Най-общо казано, филмът представлява една приказка за възрастни, показваща емоционалните преживявания, през които човек преминава по време на безсмисления си престой на земята. На нас хората ни е нужен само миг, за да получим своето щастие, като също така е достатъчен само миг да го загубим,“ смята Гавриловски.

След като приключва следването си във Факултета по филмово и телевизионно изкуство към Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Марян се захваща с реализацията на насъбрани през годините проекти, които водят до няколко късометражни заглавия:  „Македонска пасторала“, „Живот след живота“, „Един обикновен ден“, „Elevation 404“, “Razored mind” и “In between”.

Реализацията на късометражните филми, както и породилият се интерес около някои от тях ме провокира за нещо по-голямо. Чувствах се готов да направя следващата стъпка, а и усещах, че моментът беше особено подходящ, обяснява младият режисьор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!