Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

”Баба и внуци” или как домашните туршии могат да станат и средство за препитание

Разказват г-жа Елена Георгиева и 17-годишният й внук Антонио Ованезов. Произвели са хиляди буркани с люти чушки, белени домати и кисели краставички и за първа година ги  предлагат на фермерските пазари. До 25 юни може да ги видите и на пазара пред х-л Черно море, част от програмата на Втория веге фестивал

Колко внуци имате г-жо Георгиева?

Е.Г.: Четири.

Четиримата ли се включиха в производството или най-вече Антонио?

Е.Г.: Само Антонио, понеже той е най-голям. Мъничката е на 5 години и тя помагаше, бурканчетата тя ги подрежда.

А.О: Идеята се роди една вечер, когато седнахме на масата цялото семейство и решихме да правим нещо различно и нещо, което само ние го правим. А това е нашата зимнина, нашите традиции.

СнимкаКато малък помагали ли сте на баба си да прави тези кисели краставички, белени домати в буркан?

Е.Г.: За абсолютно всичко е помагал. Той е затварял всичките буркани. Над 10 хиляди буркана ги е затворил той. Във всяко нещо е помагал. За подреждането на краставичките, за пукането на чушлетата, бланширането на доматите. Всяко нещо е минало през ръцете му.

Къде са пораснали тези зеленчуци?

А.О: Живеем в града и нямаме такава земеделска площ, на която да произвеждаме толкова домати, краставици, чушки. Затова разчитаме на наши приятели от Поморие, които имат такова място и гледат както трябва зеленчуците. На тях се доверяваме. Тонове домати, тонове краставички, тонове чушки.

Това са малотрайни продукти и трябва да действате много бързо!

А.О: Много бързо и качествено, което е трудно. Защото качеството си изисква времето!

Е.Г.: Имало е моменти, когато не спали! Едно е да направиш вкъщи 20-30-100 буркана, друго като правиш на ден 500 да речем! Затварянето също е много важно. Със специални капачки и със специална машина затваряме.

СнимкаИ етикетите са много красиви!

А.О: В етикетите инвестирахме главно. Предния етикет е картина, която показва семейния живот, докато се правят зимнините. На двора на село, може да видите бабата как учи внучката да бърка лютеница, как детето играе с кучето на гоненица.

И яде свежия морков от градината...

Е.Г.: И щъркела носи другото дете!

Тази картина на кого е, кой я направи?

А.О: Виктория от Велико Търново, по прякор „Маус”, както е по-известна.

Виктория Георгиева, тя живее във Варна. Познаваме с нейните графити по трафопостовете.

А.О: Да. Научих думи като себестойност, цени на едро и дребно. Научих се да търся качественото, а не което изглежда най-хубаво. Много хора, изобщо по света, гледат доматът да е идеално кръгъл, обаче истинският домат не изглежда така. Той е с различна форма, има черни петна, грозен е... Смачкан изглежда, обаче е вкусен!

На загуба или на печалба сте от този първи опит?

Е.Г.: Ох (въздъхва).

А.О: Можем да кажем, че сме на нулата.

СнимкаТова е добър старт!

А.О: За първа година е много добре! (Двамата се смеят)

Какво е чувството да помагаш на баба, да правите семейно това производство?

А.О: Че върша нещо добро. По-добре се чувствам, което ме кара да съм по-щастлив, да намирам правилния път в повечето неща. Защото като си щастлив – светът пред теб е светъл, а като си тъжен и си затворен в себе си – всичко пред теб е затворено!







Интервюто можете да чуете и в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Не мисля, че би могъл да се наложи таван на цените

Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..

публикувано на 20.02.25 в 08:00

Jarda Haž (JIG-AI): Изкуството не трябва да бъде ограничавано

Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..

публикувано на 20.02.25 в 07:10

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58