Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Районните кметства раздават чиповете за велопаркингите във Варна

| обновено на 28.06.17 в 15:17
8
До ОУ "Ст.Михайловски"
Снимка: Радио Варна

Безплатните чипове за ползване на закритите  велопаркинги във Варна се раздават от районните кметства в града. Гражданите, които желаят,  могат да ги получат след подписване на договор в съответното кметство,  към което са адресно регистрирани. Единствено в район "Одесос" се заплаща 10 лева депозит.

2 от общо 10 велопаркинга във Варна в момента не работят. Те се намират в кв. „Владиславово”.  Системата за контрол на достъпа и на двете съоръжения  е повреден, а в този до училище „Стоян Михайловски” са окрадени видеокамерата и ел. таблото.За Радио Варна кметът на "Владиславово" Николай Костадинов каза, че  е направил пълен опис на щетите и е изпратил документа до община Варна, за да се вземат мерки за ремонтни дейности.  Оказва се, обаче, че към момента общината не може да прави ремонти на велопаркингите, тъй като първо трябва да проведе процедура по избор на фирма за поддръжката им. Налага се да бъде направена и актуализация на  бюджетите на районните кметства, съобразно новият им ангажимент. Чуйте повече от Николай Костадинов:

Велопаркингите бяха направени като пилотна мярка по проекта MOBISEC от Черноморската регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) за 224 000 лева. И  в партньорство с две общини от  Испания и Англия.  Паркингите са проектирани от испанския партньор на проекта, с идеята да осигурят безплатно по-сигурно място за съхраняване на велосипедите, а това да мотивира повече граждани да използват този вид транспорт. Сигурността се осигурява чрез видеонаблюдение и чипове с уникален код за достъп, който се записва и проверява при всяко влизане. Разпределението на паркингите е направено на принципа по два паркинга на районно кметство. Първите около 100 чипа бяха раздадени с помощта на Велоклуб "Устрем".

Днес, обаче, съоръженията почти не се използват, каза за Радио Варна Здравко Василев от Велоклуб "Устрем":

Година и половина след като бяха открити, поддръжката на велопаркингите е вече ангажимент на районните кметства. От там можете да получите и безплатен чип за достъп до съоръженията в целия град. Как се случва това можете да видите тук.

Единствено в район "Одесос"  вземат по 10лв. депозит за безплатен чип. Елена Георгиева, началник отдел Социално икономически дейности в район Одесос каза:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Излязоха верните отговори от малката матура по БЕЛ

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от Националното външно оценяване по български език и литература за четвъртокласници.  58 300 деца от 1751 училища в страната се явиха на малката матура.  Можете да видите отговорите тук.   И тази година изпитът по български език и литература бе от три части. В първата..

обновено на 26.05.22 в 17:50

Над 20 адвокати консултират безплатно жертви на домашно насилие във Варна и региона

Над 20 адвокати консултират безплатно жертви на домашно насилие във Варна и региона. За една година са извършени близо 2200 безплатни консултации от Националното бюро за правна помощ, като голям част от тях са свързани с домашното насилие, други - за упражняване на родитеслки права. Това каза Десислава Гайдарова, ръководител на Програмния..

публикувано на 26.05.22 в 17:38

Постепенно бежанците в Кранево започват да намаляват

От 80, настанените украински бежанци в хотел „Невен“, който е част от базите за ученически отдих на просветното министерство, останаха 52-ма. Местят се в други хотели – като хотел „Добруджа“ в Кранево или в почивната база в Балчик, която остава основно за бежанци, заедно с тази в Св.св. Константин и Елена. Всеки ден си тръгват, с посредничеството на..

публикувано на 26.05.22 в 16:56
архив

Три пъти повече автобуси с бежанци са излезли, отколкото влезли, през Дуранкулак за 24 часа

Напускащите страната ни през ГКПП Дуранкулак автобуси с украински граждани през последните 24 часа са три пъти повече от влизащите. С наближаването на крайния срок на действие на Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България, все повече бежанци решават да се върнат по домовете си. Тенденцията на повече..

публикувано на 26.05.22 в 16:15

Министърът на туризма: Бежанците от Украйна трябва да започнат работа

Час по-скоро бежанците от Украйна трябва да бъдат интегрирани. Тоест, да влизат на българския пазар на труда и да започват да живеят като всички останали – трудейки се да живеят, да получават заплата и да живеят в България. Това каза министърът на туризма Христо Проданов пред журналисти в парламента, предаде БГНЕС. Хората не са мизерствали,..

публикувано на 26.05.22 в 15:56

От 1 юни билетът за градския транспорт в Добрич става 1,20 лева

От 1 юни билетът за градския транспорт в Добрич поскъпва с 20 стотинки и става 1,20 лева. Общински оператор - вместо досегашните частни дружества, поема транспорта на Добрич от 1 юни с въвеждането на еднодневна карта за пътуване и нова цена на билета, съобщиха на пресконференция от кметската управа, предаде БТА. Уверяваме гражданите, че няма да има..

публикувано на 26.05.22 в 15:45

Готвят протест срещу закриването на Районния съд в Каварна

Жители на Шабла и Каварна се вдигат на протест срещу закриването на Районния съд в Каварна и прехвърлянето му в Районен съд- Балчик. Протестът е насрочен за утре, 27 май, от 7.30 часа в село Дуранкулак, на пешеходната пътека на изхода на селото в посока Граничния контролно-пропускателен пункт. Протестът ще премине под формата на..

публикувано на 26.05.22 в 15:29