Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Районните кметства раздават чиповете за велопаркингите във Варна

| обновено на 28.06.17 в 15:17
8
До ОУ "Ст.Михайловски"
Снимка: Радио Варна

Безплатните чипове за ползване на закритите  велопаркинги във Варна се раздават от районните кметства в града. Гражданите, които желаят,  могат да ги получат след подписване на договор в съответното кметство,  към което са адресно регистрирани. Единствено в район "Одесос" се заплаща 10 лева депозит.

2 от общо 10 велопаркинга във Варна в момента не работят. Те се намират в кв. „Владиславово”.  Системата за контрол на достъпа и на двете съоръжения  е повреден, а в този до училище „Стоян Михайловски” са окрадени видеокамерата и ел. таблото.За Радио Варна кметът на "Владиславово" Николай Костадинов каза, че  е направил пълен опис на щетите и е изпратил документа до община Варна, за да се вземат мерки за ремонтни дейности.  Оказва се, обаче, че към момента общината не може да прави ремонти на велопаркингите, тъй като първо трябва да проведе процедура по избор на фирма за поддръжката им. Налага се да бъде направена и актуализация на  бюджетите на районните кметства, съобразно новият им ангажимент. Чуйте повече от Николай Костадинов:

Велопаркингите бяха направени като пилотна мярка по проекта MOBISEC от Черноморската регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) за 224 000 лева. И  в партньорство с две общини от  Испания и Англия.  Паркингите са проектирани от испанския партньор на проекта, с идеята да осигурят безплатно по-сигурно място за съхраняване на велосипедите, а това да мотивира повече граждани да използват този вид транспорт. Сигурността се осигурява чрез видеонаблюдение и чипове с уникален код за достъп, който се записва и проверява при всяко влизане. Разпределението на паркингите е направено на принципа по два паркинга на районно кметство. Първите около 100 чипа бяха раздадени с помощта на Велоклуб "Устрем".

Днес, обаче, съоръженията почти не се използват, каза за Радио Варна Здравко Василев от Велоклуб "Устрем":

Година и половина след като бяха открити, поддръжката на велопаркингите е вече ангажимент на районните кметства. От там можете да получите и безплатен чип за достъп до съоръженията в целия град. Как се случва това можете да видите тук.

Единствено в район "Одесос"  вземат по 10лв. депозит за безплатен чип. Елена Георгиева, началник отдел Социално икономически дейности в район Одесос каза:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дари кръв, вземи билет" във Варна

За трети пореден път Българският червен кръст във Варна, заедно с Центъра за трансфузионна хематология, организира кампанията "Дари кръв, вземи билет". Поредното издание ще бъде на 6 февруари в сградата на БЧК-Варна. От 12 до 16 часа, но при голям интерес с удължено работно време, ще може да се включи всеки, който желае да насърчи кръводаряването. Ще..

публикувано на 28.01.20 в 11:18

Шесто заседание на Общинския съвет в Каварна

За 14 часа в залата на Общинската администрация в Каварна е насрочено шестото заседание на Общинския съвет. 21 точки са включени в дневния ред. Приемане на годишна програма за развитие на читалищната дейност в общината и избор на представител на общината в Сдружение с нестопанска цел "Местна инициативна рибарска група „ Шабла – Каварна –..

публикувано на 28.01.20 в 11:01

По-ниска безработица в областта през 2019-а

Равнището на безработица във Варненска област средно за 2019 година е 3,5% и намалява с 0,3 процентни пункта спрямо предходната година, съобщават от Дирекция „Регионална служба по заетостта” във Варна. Средногодишният брой регистрирани безработни в бюрата по труда от областта са 7860, с 691 лица по-малко спрямо 2018 г. Достигнатото през 2019 г...

публикувано на 28.01.20 в 10:45

РЗОК-Варна започва договаряне до 2022 година

РЗОК – Варна започна договарянето с изпълнителите на медицинска и болнична помощ. Новият Национален рамков договор, който бе публикуван в «Държавен вестник», бр. 7 от 24.01.2020 г., обхваща периода 2020 – 2022 г. Желаещите за сключване на договор с НЗОК подават заявления и представят документи в РЗОК или чрез услугата за електронна препоръчана..

публикувано на 28.01.20 в 08:56

Как се наследява имейл или профил във Facebook

Навлизането на новите технологии и бързината в общуването посредством електронни съобщения доведе до по-широко приложение на електронните документи в търговския и гражданския оборот. Те осигуряват бързина при водене на преговори и сключването на сделки по електронен път, без да е необходимо страните да поддържат реален контакт по между си...

публикувано на 28.01.20 в 08:16

Грипна ваканция от днес

Грипна ваканция е обявена на територията на Варна и областта  от днес до 5 февруари включително. Нивото на заболеваемост през последните три дни  сред учениците е 157 на 10 000  и се увеличава. Прекратяват се свижданията, плановите операции и плановия прием в лечебните заведения  на територията на Варненска област, както и  детските и..

публикувано на 28.01.20 в 07:24

Обвинение за виртуалния приятел на банкерката, присвоила повече от 1 млн. лева

30-годишен мъж от Монтана е привлечен като обвиняем по делото за източването на 1 милион лева от клон на банка във Варна. Той е вторият обвиняем по воденото досъдебно производство срещу банковата служителка. На мъжа е повдигнато обвинение за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Наложена му е мярка за..

публикувано на 28.01.20 в 07:16