Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жегата и струпването на хора увеличават опасността от пожари на Витоша

Снимка: Тихомира Методиева

Пожароопасният период за горските територии и Природен парк "Витоша" е от 1 април до 30 ноември 2017 г. В този период се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, предупреждават от Дирекцията на Природен парк "Витоша". Особено опасни сега са високите температури, засушаването и струпването на много хора на Витоша през почивните дни, както и предстоящият "Джулай морнинг".

За Природен парк "Витоша" паленето на огън е допустимо с много голямо внимание само на определените за целта места, които са видими, добре устроени и обозначени и разположени на подходящи места.  Не трябва да се оставят стъклени предмети /бутилки, чаши или части от тях/, които, огрени от слънцето, действат като лупа и също създават опасност от пожар. Горенето в огнището трябва да се контролира така, че височината на пламъците да не надвишава 50 см, но в сухо и ветровито време се забранява паленето на огън.

Дирекцията на Природен парк "Витоша" предприема съвместни проверки със служители на Изпълнителна агенция по горите, Югозападно държавно предприятие, СДВР, службите по пожарна безопасност и Общинска полиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!