Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Забавят с две седмици заплатите на миньорите от мина "Оброчище"

Снимка: БГНЕС

„Евроманган” ЕАД ще забави майските заплати с две седмици. Предвиждаме тяхното плащане в периода 14-20 юли, съобщават от дружеството концесионер на мангановата мина Оброчище край балчишкото село Църква. Обясняват, че имат финансови затруднения. Връченото на 5 юни т.г. писмо на Министерство на енергетиката за временно спиране на концесията е принудило концесионера да прекъсне вече започналия транспорт към пристанището на руда, произведена през 2016 г.

„Нашата информация показа, че работниците възнамеряват да обявят стачка в рудника в края на първа смяна на 3 юли. За да избегнем нова подземна стачка, разпоредихме да бъде изключено елзахранването на шахтите и да има засилена охрана край тях, за да не могат да слязат в рудника”, заявява Тереза Данкова – представител на дружеството.

В писмо до работодателя Национален синдикат „Защита” настоява за социален диалог и за изпълнение на договореностите в колективния трудов договор и споразумението от 5 юни тази година. Иска се осигуряване на работно облекло и лични предпазни средства, допълнителни споразумения за увеличение на основните трудови възнаграждения от 1 април т.г., както и за своевременно получаване на заплатите и ваучерите за храна, възстановяване на транспорта.

Секретарят на синдикалната организация в мината Димитър Иванов заяви, че не стачкуват, а не са допуснати под земята. Тези дни очакват среща за разговор с изпълнителния директор Дейвид Уелингс:ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят Крайбрежната алея за коли заради маратон "Варна"

Във връзка с провеждането на Маратон Варна 2021 ще бъде затворен достъпа за превозни средства до крайбрежна алея "Кап. Георги Георгиев" от 00.00 ч. до 15.30 ч. на 9.05.2021.Влезлите превозни средства ще бъдат допускани да излизат до 06.00 ч. на 9.05.2021 г.

публикувано на 07.05.21 в 17:01

От юни входът за автомобили в Албена се покачва на 10 лева

До края на май синята и зелена зона за паркиране в курорта Албена е на цена 5 лева за денонощие. В периода юни-октомври обявената такса е 10 лева, се посочва на сайта на комплекса край Балчик. До края на месеца безплатни са паркингите „Лазур“ и „Автогара“, като в активния сезон цената за паркиране на автогарата ще бъде 5 лева. Първите 30 минути..

публикувано на 07.05.21 в 16:53

Парламентът отказа доставка на „Спутник V”

В последния си работен ден депутатите от 45-ия парламент отхвърлиха проекторешението за доставка на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”. Автор на предложението отново бяха депутатите от „БСП за България“, които настояваха за това и в предходното Народно събрание, но отново не срещнаха необходимата подкрепа. Според левицата с руския препарат..

публикувано на 07.05.21 в 16:00
Община Балчик

За финансовото си оздравяване Балчик ще поиска над 3 милиона лева държавен заем

Балчик ще отправи искане до министъра на финансите за подпомагане на общината под формата на временен безлихвен заем от централния бюджет в размер на 3,200 млн. лв. Това е записано в изготвения проект на план за финансово оздравяване, който е обявен на сайта на администрацията за обществено обсъждане. Ползването на заема се налага заради голям обем..

публикувано на 07.05.21 в 15:51

Глобиха голяма дискотека във Варна заради 12-часов маратон

Голяма дискотека във Варна е санкционирана по празниците за нарушения, сред които и неспазване на работното време. Клубът е работил 12 часа без прекъсване, а персоналът не е носил маски. Припомняме, забраната за работа на нощните клубове отпадна на 29 април.  Във Варна и региона продължават активните проверки на заведения и търговски обекти за..

обновено на 07.05.21 в 15:45

Спад на новозаболелите от COVID-19 във Варна

Спад на новозаразените с коронавирус във Варна отчитат от Регионалната здравна инспекция за 7 -дневен период (от 30 април до 6 май). Коефициентът на заболеваемост е 259 на 100 000 население. Това съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна, по време на съвместния седмичен брифинг на властите, на който бяха оповестени актуални данни за..

публикувано на 07.05.21 в 15:29

825 свободни места са обявени в детските ясли през май във Варна

825 свободни места са обявени за целодневен прием в детските ясли за класиране на 28-ми май , съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. В тази връзка електронната система за прием ще бъде затворена за редакции и регистрации на нови заявления от 26-ти до 28-ми май, включително. На 29.05.2021 г. системата се отваря за редакции и..

публикувано на 07.05.21 в 14:55