Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Забавят с две седмици заплатите на миньорите от мина "Оброчище"

Снимка: БГНЕС

„Евроманган” ЕАД ще забави майските заплати с две седмици. Предвиждаме тяхното плащане в периода 14-20 юли, съобщават от дружеството концесионер на мангановата мина Оброчище край балчишкото село Църква. Обясняват, че имат финансови затруднения. Връченото на 5 юни т.г. писмо на Министерство на енергетиката за временно спиране на концесията е принудило концесионера да прекъсне вече започналия транспорт към пристанището на руда, произведена през 2016 г.

„Нашата информация показа, че работниците възнамеряват да обявят стачка в рудника в края на първа смяна на 3 юли. За да избегнем нова подземна стачка, разпоредихме да бъде изключено елзахранването на шахтите и да има засилена охрана край тях, за да не могат да слязат в рудника”, заявява Тереза Данкова – представител на дружеството.

В писмо до работодателя Национален синдикат „Защита” настоява за социален диалог и за изпълнение на договореностите в колективния трудов договор и споразумението от 5 юни тази година. Иска се осигуряване на работно облекло и лични предпазни средства, допълнителни споразумения за увеличение на основните трудови възнаграждения от 1 април т.г., както и за своевременно получаване на заплатите и ваучерите за храна, възстановяване на транспорта.

Секретарят на синдикалната организация в мината Димитър Иванов заяви, че не стачкуват, а не са допуснати под земята. Тези дни очакват среща за разговор с изпълнителния директор Дейвид Уелингс:ВИЖТЕ ОЩЕ

8 са кандидатите за шеф на БНТ

Приключи приемането на документите за участие в процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Своите концепции в Съвета за електронни медии са подали общо 8 кандидати, предаде БГНЕС. Това са Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов, Светлана..

публикувано на 27.05.22 в 17:25

С пенсионери попълват екипите си от Спешната помощ във Варна

Всяка година се повишава възрастта на работещите в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна, каза директорът д-р Мая Рашева в предаването "Post Factum". Екипите се попълват и от пенсионери. "Трудно е, но все пак имаме едно предимство във Варна, защото има Медицински университет и ежегодно, към края на годината, пристигат новите попълнения",..

публикувано на 27.05.22 в 16:36

Три дни без коли на безплатния паркинг на жп гарата във Варна

Във връзка с акцията по транспортиране на украински граждани с автобуси - от курортите към жп гара Варна, от 29 май 2022 г. до 31 май 2022 г. включително, няма да се допускат моторни превозни средства на безплатния паркинг на жп гара Варна - до светофара. Мярката е в изпълнение на искане на ОД на МВР - Варна.

публикувано на 27.05.22 в 16:29

Токът във Варна скача с близо 5%, парното - с 30%

Средно почти с 40% ще поскъпне парното  от 1 юли, а   3,3% ще бъде увеличена цената на тока. Това сочат разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).  Цената за топлинна енергия на варненската топлофикация се изменя с 30,66 % и става 128,43 лв./MWh, при сегашна цена 98,29 лв./MWh.  Комисията за енергийно регулиране предвижда от 1..

публикувано на 27.05.22 в 16:00

Кабинетът одобри оперативния план за приемане на еврото

Правителството прие оперативния план за приемане на еврото , съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в Министерски съвет, предаде БГНЕС. Предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ. Процесът продължава в парламента, каза Василев. Той припомни, че България де факто вече е приела еврото през Валутния..

публикувано на 27.05.22 в 15:20

Зрелостници писаха за предизвикателствата пред производството на енергия в нашата страна

„Какви промени настъпват в съвременното производство на електроенергия в България?“ Това беше въпросът, на който отговаряха 260 зрелостници на днешната матура по избор по география и икономика от общообразователна подготовка, съобщават от МОН. Те трябваше да формулират теза с аргументи на базата на кратък текст за предизвикателствата пред производството..

публикувано на 27.05.22 в 14:10
 Кирил Петков

Петков: Приемането на плана за еврото е важна стъпка напред

На днешното заседание на Министерски съвет ще направя няколко акцента. Това каза премиерът Кирил Петков, предаде  БГНЕС. „Първо – приемане на Националния план за въвеждане на еврото в България. Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в Еврозоната от 1 януари 2024 г. Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие напред“,..

публикувано на 27.05.22 в 13:47