Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До есента продължават безплатните прегледи за сънна апнея във Варна

Екип "УНГ" в болница "Св.Анна"
300 жители на община Варна и прилежащите й населени места – Казашко, Каменар, Тополи, Звездица и Константиново, със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън имат безплатен достъп до акустична рино и фарингометрия. Изследванията се извършват във Функционалния кабинет от сертифицирани специалисти от отделението по УНГ в МБАЛ „Св. Анна - Варна“, което разполага с най-високото – трето, ниво компетентност. 

Прегледите се извършват всеки ден, между 9.00 и 12.00 часа до края на месец ноември.

Записванията стават на телефон: 052/821-356  от 9.00 до 16.00 часа всеки ден или на programa_osa@svetaanna-varna.com.

Съвместната програма за безплатно изследване за сънна апнея е на община Варна и МБАЛ „Света Анна“. Тя стартира пилотно миналата година, когато в рамките на изследването тогава  бяха обхванати 400 жители на община Варна.

Един от първите пациенти тази година бе варненецът Пламен Тодоров на 53 години. „Разбрах за безплатните прегледи съвсем случайно от интернет”, каза за Радио Варна Пламен Тодоров. Той е със силно хъркане и трудно дишане, а вечер се събужда с болки в главата. Готов е да се лекува и дори да се оперира, ако лечението го налага. Чуйте какво каза още:






Безплатните прегледи по общинската програма за сънна апнея се извършват от екип специалисти от отделението „Уши, нос, гърло” към МБАЛ „Света Анна”. Прави се диагностика на нивата на обструкция от  носа до гласните връзки, каза за Радио Варна д-р Радослав Радев, ординатор, специалист „УНГ” в отделението на болницата. Операциите се прецизират строго индивидуално и се правят само, ако пациента е убеден и мотивиран.  Как преминава безплатното изследване, с каква апаратура и  заплаща ли се след това лечението –  д-р Радослав Радев каза:





Какво заболяване е сънната апнея?


Обструктивната сънна апнея  /ОСА/ е здравословен проблем със сериозно обществено значение. Тя води до липса на сън у пациентите, което се отразява пряко върху кондицията и работоспособността им и крие риск за сериозни, дори опасни ситуации. Сънната апнея може да предизвика проблеми с паметта, забавени реакции и трудно поддържане на способността за концентрация. Свързва се с хъркане и неправилно дишане през цялата нощ. При апнея дишането на практика спира за цели минути наведнъж, докато пациента спи. Когато дишането спре, кислородът в кръвта спада и провокира недостиг, което пък влияе на всички останали органи и системи.

Основните симптоми на сънната апнея са хъркане, сухота в устата и гърлото, сутрешно главоболие, загуба на паметта, дефицит на вниманието, депресия, умора, често нощно уриниране, импотентност, безсъние.

Проучвания в областта не изключват връзка между сънната апнея и метаболитните заболявания, вкл. високо ниво на холестерол в кръвта и инсулиновата толерантност. Наблюденията показват, че посредством метаболитната и сърдечносъдовата система сънната апнея може да доведе до редица други нежелани здравословни проблеми, сред които втвърдяване на артериите, акумулиране на плака по артериалните стени и сърдечен удар.

При страдащите от сънна апнея се наблюдават повече случаи на хипертонии, емоционални и психически нарушения.

Тъй като пациентът обикновено няма представа за състоянието си по време на сън, най-често основният свидетел на нощните му страдания е съпругата (съпругът).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожарът на границата с Гърция навлиза в минно поле в България

Пожарът на българо-гръцката граница навлиза на българската територия там, където има минно поле. Затова гасенето на огъня се извършва само от въздуха.   Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Гърците работят и със самолети, и с хеликоптери. Ние от наша страна сме само с хеликоптерите на военните, но взехме решение и..

публикувано на 28.07.24 в 15:55

Няма замърсяване на въздуха в района на Гара Елин Пелин

И днес данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин показват, че няма замърсяване. На всеки кръгъл час МОСВ получава данни, подавани от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки, съобщиха от пресцентъра на министерството. РИОСВ – София започна измерванията вечерта на 25 юли с мобилна..

публикувано на 28.07.24 в 14:55

Слънчево и горещо в понеделник

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 28-ми до 21 часа на 29-ти юли 2024 г. През нощта ще е ясно и почти тихо. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. Утре ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но все още без валежи. Ще духа слаб северен вятър, по Черноморието следобед бриз. Горещо,..

публикувано на 28.07.24 в 13:11

Жертвите на взривовете край Елин Пелин вече са четири

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, открито е едно тяло

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Гара Елин Пелин. Според него няма как да има оцелели след взривовете, които, по думите му, все още продължават. Открито е едно тяло.  Гърмежи е имало и вчера, когато със специализирана техника..

публикувано на 28.07.24 в 10:47

На 28-ми юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни..

публикувано на 28.07.24 в 08:53

Времето днес - слънчево с 1-2 градуса по-висока температура

Днес ще е слънчево. Сутринта ще е почти тихо, около обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и югоизток. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 28° до 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 28.07.24 в 08:50