Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейство Димитър и Светлана Кирови: Тайната на дългия брак са компромисите

Двайсет семейства, създадени от българи и рускини, които са в брак повече от 25 години, получиха в СОК "Камчия" медали "За любов и вярност".  Представяме Ви  едно от тези семейства - Димитър и Светлана Кирови. Тя е от Калининград, а той - от Петрич. Сега живеят в пограничния град, женени са от 30 години - перлена сватба, защото 30 години се нанизват като перли в огърлица. И двамата са спортисти - каратист и лекоатлетка, запознали са се като студенти в Спортната академия в Москва. Светлана е получила комсомолско поръчение да приобщи Димитър към студентската общност и... магията се получила . Тя започва с разказ за двете си деца....

СК: Имаме две красиви страхотни деца. Дъщеря ми е Лилия, тя е 87-ма година родена. Завърши в НСА фитнес инструктор.

Вие продължавате тази традиция?

СК: Да, цялото ни семейство са спортисти. След това тя завърши висше образование - психология. В Петрич разви своя бизнес като  женски фитнес. Праз 1991-ва година се роди нашият син Борис, който по стъпките на баща му стана каратист по киокушин и стана републикански шампион.

ДК: От малък нямаше на кого да оставаме в къщи и затова го взимах в залата да тренира.  Завърши спортна академия - направление киокушин в момента работи в гранична полиция, сектор сигурност.

Научихте ли съпругата си да пее пиринските песни?

ДК: Значи, тя пее и танцува много добре. Тя знае повече хора от мен, макар че аз съм българин.

Как се адаптирахте в България? Ходите ли сега в Калининград? Имате ли роднини там?

СК: Всяка година често пътувам в Калининград, почти всяка година се спасявам от жегите. Така си отпочивам лятото и давам почивка и на моето семейство.  Казват - Сталин заминава, малко да починем и ние. Така се случва, защото вкъщи е ред и дисциплина.

Вие на коя дата сте родена?

СК: На 17-ти април - Овен. Винаги лидер в семейството. Така е в семейството, аз съм теоретик и командвам. Практикът обаче е той. Той е по-добър и много грижовен за семейството. При нас майката така малко е издигната.  И децата се грижат за мен, не знам как съм го постигнала.

Кога Ви е точно годишнината, на коя дата?

СК: Тя мина, на 4 юли.

Какво Ви подари той?

СК: Нищо, но от сърце.

Как така нищо?

ДК: Има специален подарък, но нека да бъде изненада.

Какво е най-важното което получихте от нея през тези години?

ДК: Спокойствието в семейния живот.  Това, което трябва да знаят младите хора е, че винаги трябва да се разбират помежду си и да отстъпват понякога. Да не минават просто така през живота. Винаги има трудности, където просто може да има проблеми, но ние винаги сме се разбирали. От моя страна предполагам, че никога не е имало проблеми. Не съм дребнав човек, винаги се раздавам.

Каква е вашата рецепта?

СК: Двамата сме много различни, с много изненади, които ми е поднасял през живота ми, все пак съм оцеляла и изглеждам горе-долу в добра форма.  Това е рецептата - изглеждам добре, защото очаквай неочакваното от него. Постоянно съм в напрежение какво може да се случи.

Е, но радостни изненади сигурно?

СК: Ами, за да избяга един младоженец на собствената си сватба...

Как да избяга?

СК: Значи, в Русия има една традиция, когато по времето на сватба крадат булката. Мен ме крадат, крият ме, по едно време вече минава един час.  Родителите, близките ми идват и казват - Виж какво, излизай ,защото всички търсят младоженеца.  Празнувахме на една туристическа база - Студентска сватба.  Той реши да отскочи на другия бряг на езерото да поздрави другата сватба и така. И цял живот е така.

Значи, Вие се криете, но никой не Ви търси?

СК: Никой не ме търси, сама излизам и накрая го намерихме на другия бряг.

Не - булката беглец, а младоженецът беглец?

СК: Да, младоженецът беглец, след това, идвайки в България, той забрави да ме посрещне, защото с приятели вече празнуват пристигането на руската булка. Стоях 1 денонощие на гарата в София - 1987 година.

Това е малко като ирония на съдбата?

СК: Да, абсолютно ирония на съдбата. Можем да напишем книга.

Ами, какво чакате?

СК и ДК: Чакаме... свободно време...





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10