Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българин патентова родно саламурено сирене с трюфели

Българин майстор-готвач патентова родно саламурено сирене с трюфели. Бутиковото кулинарно изкушение представяме в интервюто на Даниела Стойнова с шеф-готвач Станимир Радичев.

Не е ли твърде луксозно за българския пазар сирене с трюфели – веднага си представяме Франция и много високи цени?

Не, не е луксозно, но е нещо много различно все пак.

Вие как започнахте, как решихте с това да се занимавате и къде ги отглеждате тези трюфели?

Аз не ги отглеждам трюфелите. Обикновено като ме питат казвам, че ги ловя на портфейл. Трюфелите ги купувам. Аз съм готвач и преди три години измислих това сирене. Сега вече го произвеждам в една голяма фабрика.

Какво сирене е?

Те са български сирена с трюфели – има краве и козе сирене. Има и едно различно, което е овче с манатарки.

И как става – нарязвате на ситно... Каква е технологията?

Има една голяма сумичка, която трябва да дадете, за да ви кажа

СнимкаНе, питам ви в смисъл дали се следват някакви чуждестранни рецепти или е българска

Напълно моя си е рецептата, патентована е. Има официален патент вече.

Това означава ли, че изнасяте за европейския, за световния пазар?

Не още, не се изнася, само тук в България. По принцип цялата рецепта със саламурени сирена е моя.

А къде най-вече са популярни такива сирена – в Европа и по света?

О, саламурени няма никъде. Аз иначе нямаше как да имам патент.

А какви са техните?

Тип „Камамбер“, тип „Гауда“ с трюфели. Италианците имат доста, и французите имат даже колбаси с трюфели, но саламурено няма никъде в света.

Значи вашата рецепта е уникална?

Да уникална е. Костваше ми две години и няколко месеца да ми излезе патента

Къде пласирате сега това сирене?

Основно в ресторанти и малки бутикови магазинчета, защото за големите вериги е мъничко моето производство – за миналата година е два тона, а по предната година – един.

В какви разфасовки ги продавате?

По 200 грама са пакетчетата и 10-12 лв излиза едно пакетче

Е, то не е за закуска всяка сутрин

О, то е много силно. Едно пакетче от 200 грама може спокойно да стигне за цяла вечер на четири човека

Като мезе за вино?

Като мезе за вино е уникално и те кара да пиеш все повече вино.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адв. Бранимир Балачев ГЕРБ/СДС: Варна може да загуби нови 100 милиона от държавния бюджет

Поради липса на административен капацитет община Варна няма да може да се възползва от средствата отпуснати за общините и в бюджета за 2025-та година. Така смята варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев, според когото екипа на кмета Благомир Коцев няма способността да прави предложения към държавния бюджет касаещ както националните..

публикувано на 08.03.25 в 15:00

Здравка Евтимова: Светът е наистина счупен, много ми е тъжно за Украйна

Декларация с искане за  категорична позиция на България в подкрепа на Украйна и срещу руския терор създадоха вчера български интелектуалци. Сред тях е българската писателка и преводач Здравка Евтимова.  Юрий Проданов: Не трябва да се снишаваме и ослушваме, а да имаме по-смела позиция за подкрепа на Украйна "Моите подбуди да подпиша тази..

публикувано на 08.03.25 в 08:10

Боби и Женя - 20 години на сцената и в живота

20 години те са заедно в живота и на сцената. Е, в живота са заедно малко повече, но 20-те години в живота и на сцената са факт. Театрални актьори са. Познават ги и малки, и големи. Превъплъщават се в приказни герои, говорят с кукли и предават таланта си на малките. Това са Евгения Василева и Боян Стоянов, които за децата и техните родители във..

публикувано на 07.03.25 в 08:00

Ben Ward (ORANGE GOBLIN): Нито една група не съществува вечно

Интервю с Ben Ward (ORANGE GOBLIN) На 9 мат в София за втори път по покана на „Wrong Fest“ ще свирят британците ORANGE GOBLIN. Съпорт са белгийските думаджии WYATT E. През миналата година ORANGE GOBLIN издадоха албума „Science, Not Fiction“ и решиха, че навръх 30-годишнината си ще сложат край на бандата. Но преди това вокалистът на..

публикувано на 07.03.25 в 07:15

Варненка с отличие "Златна мартеница" за стартиращ малък бизнес

За 31-ви път сдружението „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” връчи годишните награди “Златна мартеница”. Отличията бяха в 6 категории. Със „Златна мартеница“ за успешно стартиращо малко предприятие бе отличена компанията на варненката Ивелина Любомирова. Основана през 2020 година, фирмата й произвежда продукти,..

публикувано на 06.03.25 в 10:01

Юрий Проданов: Не трябва да се снишаваме и ослушваме, а да имаме по-смела позиция за подкрепа на Украйна

Нашето правителство трябва да има по-смела позиция по темата с войната в Украйна, която и да е свързана с тревогата за бъдещето и въпроса къде ще се озове нашата държава. По нашите географски ширини снишаването и ослушването владее умовете. Това мнение изрази университетският преподавател доц. д-р Юрий Проданов, който се включи в подписка, подкрепена от..

публикувано на 06.03.25 в 08:00

Даниела Белчева: Понякога е необходимо човек да бъде наивен като дете

"Naive" е третият албум в дискографията на варненската певица Даниела Белчева . В края на 2024 г. той излезе и във формат на грамофонна плоча, чийто тираж вече е изчерпан. През декември Дани и музикантите, с които работи: Милен Кукошаров (пиано), Михаил Иванов (контрабас) и Димитър Семов (барабани), представиха албума в Париж с концерт,..

публикувано на 05.03.25 в 08:40