Българин майстор-готвач патентова родно саламурено сирене с трюфели. Бутиковото кулинарно изкушение представяме в интервюто на Даниела Стойнова с шеф-готвач Станимир Радичев.
Не е ли твърде луксозно за българския пазар сирене с трюфели – веднага си представяме Франция и много високи цени?
Не, не е луксозно, но е нещо много различно все пак.
Вие как започнахте, как решихте с това да се занимавате и къде ги отглеждате тези трюфели?
Аз не ги отглеждам трюфелите. Обикновено като ме питат казвам, че ги ловя на портфейл. Трюфелите ги купувам. Аз съм готвач и преди три години измислих това сирене. Сега вече го произвеждам в една голяма фабрика.
Какво сирене е?
Те са български сирена с трюфели – има краве и козе сирене. Има и едно различно, което е овче с манатарки.
И как става – нарязвате на ситно... Каква е технологията?
Има една голяма сумичка, която трябва да дадете, за да ви кажа
Не, питам ви в смисъл дали се следват някакви чуждестранни рецепти или е българска
Напълно моя си е рецептата, патентована е. Има официален патент вече.
Това означава ли, че изнасяте за европейския, за световния пазар?
Не още, не се изнася, само тук в България. По принцип цялата рецепта със саламурени сирена е моя.
А къде най-вече са популярни такива сирена – в Европа и по света?
О, саламурени няма никъде. Аз иначе нямаше как да имам патент.
А какви са техните?
Тип „Камамбер“, тип „Гауда“ с трюфели. Италианците имат доста, и французите имат даже колбаси с трюфели, но саламурено няма никъде в света.
Значи вашата рецепта е уникална?
Да уникална е. Костваше ми две години и няколко месеца да ми излезе патента
Къде пласирате сега това сирене?
Основно в ресторанти и малки бутикови магазинчета, защото за големите вериги е мъничко моето производство – за миналата година е два тона, а по предната година – един.
В какви разфасовки ги продавате?
По 200 грама са пакетчетата и 10-12 лв излиза едно пакетче
Е, то не е за закуска всяка сутрин
О, то е много силно. Едно пакетче от 200 грама може спокойно да стигне за цяла вечер на четири човека
Като мезе за вино?
Като мезе за вино е уникално и те кара да пиеш все повече вино.
Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..
Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна, продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова. Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..
Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..
„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото? А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...
На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания. В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..
Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна. Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..
България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..