Българин майстор-готвач патентова родно саламурено сирене с трюфели. Бутиковото кулинарно изкушение представяме в интервюто на Даниела Стойнова с шеф-готвач Станимир Радичев.
Не е ли твърде луксозно за българския пазар сирене с трюфели – веднага си представяме Франция и много високи цени?
Не, не е луксозно, но е нещо много различно все пак.
Вие как започнахте, как решихте с това да се занимавате и къде ги отглеждате тези трюфели?
Аз не ги отглеждам трюфелите. Обикновено като ме питат казвам, че ги ловя на портфейл. Трюфелите ги купувам. Аз съм готвач и преди три години измислих това сирене. Сега вече го произвеждам в една голяма фабрика.
Какво сирене е?
Те са български сирена с трюфели – има краве и козе сирене. Има и едно различно, което е овче с манатарки.
И как става – нарязвате на ситно... Каква е технологията?
Има една голяма сумичка, която трябва да дадете, за да ви кажа
Не, питам ви в смисъл дали се следват някакви чуждестранни рецепти или е българска
Напълно моя си е рецептата, патентована е. Има официален патент вече.
Това означава ли, че изнасяте за европейския, за световния пазар?
Не още, не се изнася, само тук в България. По принцип цялата рецепта със саламурени сирена е моя.
А къде най-вече са популярни такива сирена – в Европа и по света?
О, саламурени няма никъде. Аз иначе нямаше как да имам патент.
А какви са техните?
Тип „Камамбер“, тип „Гауда“ с трюфели. Италианците имат доста, и французите имат даже колбаси с трюфели, но саламурено няма никъде в света.
Значи вашата рецепта е уникална?
Да уникална е. Костваше ми две години и няколко месеца да ми излезе патента
Къде пласирате сега това сирене?
Основно в ресторанти и малки бутикови магазинчета, защото за големите вериги е мъничко моето производство – за миналата година е два тона, а по предната година – един.
В какви разфасовки ги продавате?
По 200 грама са пакетчетата и 10-12 лв излиза едно пакетче
Е, то не е за закуска всяка сутрин
О, то е много силно. Едно пакетче от 200 грама може спокойно да стигне за цяла вечер на четири човека
Като мезе за вино?
Като мезе за вино е уникално и те кара да пиеш все повече вино.
Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните. Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..
Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев. Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..
Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола. Регионалният исторически музей..
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..
Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско, държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират обществено обсъждане, от..