Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илюстраторът Цвета Петрова: Що е то караконджул и къде да го намерим

Цвета Петрова е български илюстратор, живеещ в Англия. Тя е на 23 г. и е завършила визуални изкуства в Бордо, Франция. До месец ще се дипломира с магистърска степен по илюстрация в Лондон.

Книжката ѝ "Български митологични персонажи", чието представяне е на 14 август, е един от най- големите проекти, с които се е захващала досега.

Как изглеждат българските митологични образи може да видите до края на седмицата във Варна.

Как се появи идеята?

- Когато завършвах бакалавърската си степен във Франция трябваше да направя курсова работа на свободна тема под формата на книга. Много дълго време мислих над това кoq тема няма да ми омръзне бързо. В крайна сметка се спрях на митологичните персонажи. В българския фолклор има толкова много, всички са изключително интересни и реших, че ще е интересно да ги покажа на състудентите си.

Те нямат представа от

българската митология,

от това какво имаме,

каква е нашата култура...

Какви образи са включени във вашата книга?

- Започнах с някои, които са добре познати на всички – самодиви, караконджули, кикимори...

Как изглеждат караконджолите?

- Това е по-сложната част при илюстрирането.

Караконджулът

е описан различно

във всеки един текст.

В някои текстове той е полукон-получовек, в други текстове е като дяволче с рога, в трети е човекоподобен. Няма конкретно описани. Аз трябваше да взема решение, затова за караконджула заложих на нещо което съм си представяла от малка.

Колко е висок?

- По-дребен от човек, като едно тролче по-скоро.

Какво е кикимората?

- Кикимората е женски дух, който обитава дома. Това е оригиналната домакиня на къщата.

Всеки път,

когато в него влезе нова невяста,

тя решава дали я харесва или не.

Ако новата невяста ѝ допада, тя през нощта ѝ помага с разни домакински задачи, но ако реши, че тя е мързелива, по-скоро би ѝ навредила. Лесникът е образ, за който не бях чувала преди.

Какво е лесник?

- Горски дух, който се появява на кръстопътища, в горите. Той е един от малкото добродушни наши фолклорни образи.

Включила съм още орисници, халата...

Халата какво е? Баба?

- Нещо като змей,

само че лошата версия.

Има три глави.

Като цяло с халата хората преди са си обяснявали унищожителните бури.Орисниците са три създания, които се появяват на третия ден след като се роди дете в къщата. Ако родителите не изпълнят някои от техните обичаи, като например детето да е облечено в ризата на баща си, къщата трябва да е чиста, така че те като дойдат почват да чертаят съдбата на новороденото дете и ако родителите по някакъв начин вбесят орисниците, те ще начертая лоша орис за детето.

За колко от тези образи чухте за първи път?

- Мората е може би най-страшния герой от нашия фолклор, тъй като е един вид предшественик на смъртта. Тя може дори да е красива, но след като нападне се преобразува в един страшен образ. Нещо като дяволче.

С мората

хората си обясняли

сънната парализа.

Тогава, когато човек се събуди, но не може да помръдне.

Блатникът изглежда като възрастен, покрит с разни водни растения. Той живее на дъното на блато и е много алчен. Това което прави е да се опитва да привлече хора да дойдат близо до езерото, в което той живее и да ви удави и обере.

Всъщност духовете на девойките, които са удавени от блатника се превръщат в русалки.


Цвета Петрова базира своите илюстрации върху книгата на Иваничка Георгиева "Българска митология".
Вече се работи и по издаването на книжката на български и на английски език.

Цялото интервю с описанията на най-впечатляващите митологични образи от българския фолклор може да чуете тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10