Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо птиците отлитат на юг?

Със захлаждането дойде и стартът на миграцията на птиците. Това може да се каже, че е едно от най-вълнуващите и загадъчни явления в света на птиците.  По този повод Сияна Спиридонова разговаря с Ивайло Иванов, орнитолог  от Българското дружество за защита на птиците:

Защо птиците отлитат на юг всяка есен?

Не всички птици отлитат на юг. Не изцяло този процес, наречен миграция, е свързан само с африканския континент. Има много видове, които не отиват чак до там. За тях така да се каже Африка е нашата географска ширина - тук България и Южна Европа.  За първи път феноменът е описан от Аристотел много, много далеч във времето.

Един друг голям мит е, че птиците имат нужда да мигрират, защото отиват на топло. Съвсем не е така. Единствената и основна причина птиците да се предвижват към южните географски ширини е намаляването на храната.

Как се ориентират и знаят кога са стигнали точното място?

Процесът на миграция е едно непрестанно пътуване. Голямото бързане е докато стигнат горе долу Близкия изток. От там нататък започва по-бавното, по-плавно придвижване, което е в зависимост от различните видове. Те търсят подходящи места, които са сходни с тези, на които са отгледали малките си. Да речем за щъркела това са блата, поречия на реки, оризища..

Щъркелите вече отлетяха...

Току-що премина техният най-голям пик. В момента все още се изтеглят остатъчни групи от птици.

СнимкаА верен ли е митът, че щъркелите се връщат на същото място следващата година?

Абсолютно да. Всички видове птици имат закодирано местоположение, там където са се излюпили. И това е не случайно. Това е единственият начин, по който природата осигурява продължаването на рода. Много хора, когато сме правили изследване на щъркелите казват: „Те тука идват от 50-сет, от 60-сет години, от 70. Аз ги помня от малък”. Да, гнездото е същото, но птиците се заменят от по-млади. Понякога не са и двете от едно люпило. Връща се само женската или само мъжката. Намира си друг партньор.

През последните години зимите в България станаха все по-меки, имахме дори случаи с минимални количества снеговалеж. Това задържа ли някои определени видове тук?

Да. Определено. Особено видовете, които не правят пълен цикъл на миграция. Имаме все повече данни за щъркели, които поради една или друга причина – поради възраст или опаразитяване – се опитват да останат. И това е нормално, защото процесът на миграция е най-смъртоносен за всички видове птици. Понякога локални популации загиват 100%.

Като специалист какаво е мнението Ви – хубаво ли е хората, които обичат животните и искат да се грижат за тях, да оставят в различни хранилки, а дори по балконите си някакви видове семенца, с които да хранят птиците?

СнимкаПодхранването е важно, за да се осигури оциляването на видовете птици, които остават да зимуват в България. Крие рискове дотолкова, доколтоко концентрирането на едно място на диви пойни птици води до концентриране на хищници. Ако се използват стари семена, може да предизвикат нарушение в храносмилането на птиците.

Значи подхранването и грижата – всичко трябва да е с умисъл?

Да. Всичко трябва да е съзнателно и с постоянство. И местата за подхранване да се избират така, че и в най-неблагоприятното време когато вали 4-5 дена дъжд или когато има снежни виелици, човек да е сигурен, че може да стигне до мястото за подхранване. Защото именно това са най-тежките моменти от живота на птиците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10