Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата – режисьор Яна Титова за театъра, киното и любовта

Те са млади, красиви, талантливи и влюбени. Яна Титова е актриса, но и режисьор. Александър Алексиев е актьор. Вероятно и дъщеря им ще тръгне по техния път. Него го познаваме от сериала „Откраднат живот“, от филмите „Пеещите обувки” и „Воевода”, но те са само част от професионалния му живот. Яна сме гледали в спектакли на Народния и Младежкия театър, както и във филмите „Стъпки в пясъка“, „Лов на дребни хищници“, „Кецове“. Днес се е отдала на режисьорската професия. След заснетите  късометражни филми вече гледа и към първия си пълнометражен филм, който е частен проект и няма финансиране от държавата. Надява се да застане на снимачната площадка в началото на следващата година. Вяра Николаева  разговаря с нея за киното и любовта:


-Предстои Ви дебют в пълнометражното кино, но не като актриса, а като режисьор. Каква е историята, която ще ни разказвате?

-Историята е по една българска книга, която излезе наскоро. Тя се казва "Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка". Това е изповедтта на една моя приятелка, която сега е журналист, която е успяла да се измъкне от оковите на хероина. Осем години е била подвластна на наркотиците. Като се разказва звучидоста драматично, но в нея има един голям заряд.

-Има лъч надежда, че има спасение. 

- Да. Има лъч надежда, че има спасение. Тя е един от примерите за хората успели да се измъкнат. Да поемат живота си в ръце. Да бъдат успешни и да живеят на 100%, въпреки миналото. Тя го приема. Не го крие. Открито говори за своята история. Това е нашата идея-хората попаднали в тази зависимост да знаят, че има надежда. Да видят един пример пред себе си. Пример и за техните семейства. Да не се отказват да се борят за децата си.

-Професионалният Ви път е свързан с киното и тетатъра. С киното и театъра е свързан и житейския Ви път. Мъжът в живота Ви Александър Алексиев присъства ли някъде в режисьорската книга? 

-Присъства. Присъства и като продуцент и като актьор. Той често се шегува. Аз имам късометражни филми, в които той не присъства и той казва: „Защо имам жена режисьор, а не участвам?”. Този път ще участва.

-Лесно ли ще Ви бъде да режисирате партньора си в живота?

-Мисля, че ще бъде лесно. Алекс е страхотен актьор, професионалист и нашите лични отношениа поне за сега не са се отразявали на проектите, в които работим заедно. Ние сме работили като актьори един срещу друг и умеем.

-Как започва и как завършва един ваш ден ?

-Различно. Сега сме на къмпинг. Започва с дъщеря ни, но не завършва с дъщеря ни. Завършва доста по-късно с приятели.

-Какво обичате да правите тримата заедно?

-Всичко. Едно от най-приятните неща е да сготвя за нас тримата и просто да вечеряме заедно, колкото и тривиално да звучи. На къмпинга сме много голяма компания. Имаше една вечер, в която си останахме тримата и беше супер приятно. Ая ни изнесе концерт, рецитал, представление ни изигра. За нас моментите, в които сме заедно са ни много ценни.

Цялото интервю на Вяра Николаева с актрисата-режисьор Яна Титова можете да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15