Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любов извън времето ( по действителен случай )

Във времената, в които бракът е отживелица и рядко съществува повече от 6 години, а според Фр. Бегбеде любовта трае само три години, семейство Шокови ни шокират със своя 60-годишен семеен съюз, започнал ненадейно за леля Денка.

Пила съм горчиво кафе на брифинга на един бивш кмет. Наскоро хапнах от сладоледа на друг варненски политик, но като бисквитките на леля Денка не бях вкусвала. Поднесени с огромна любов. Подобна на семейната.

Често искаме да имаме много, понякога искаме всичко. А е нужно съвсем малко за пълното човешко щастие.

Богатството на едно семейство не е в банковата сметка, която притежава то. Богатството на Денка и Младен Шокови стои закачено на стената в панелния им апартамент във Варненския квартал "Възраждане". Не, не е сейф за скъпоценности, а колаж от снимки с най-ценните мигове от семейния им живот: включващ любовта от А до Я.

Дали любовта е само миг от вечността или е безкрайна вечност за две души, слели сърцата си в един пулс-философите и поетите ще определят. А сега нека дадем думата на самите влюбени- семейство Шокови:

- Аз съм Денка Пенчева Шокова.

-Младен Цветков Шоков.

-Шейсет години брак. Как се получава тази магия?

-От 57-ма година. Той пристигна. Аз бях в комшиите. И вечерта той седнал на стълбите в къщата ни, която бе на два етажа. И майка ми го пита какво правиш тука, а той отвърна: "Аз харесах вашата дъщеря и чакам за нея".

-Чаках. Тя дойде и каза не. Аз бях на 27 години, тракторист и за три години спестих 27 хиляди лева. Работих по 16-18 часа на ден сам с една машина.

-Събирахте пари за дом, за жена?

-Да.

-Кажете сега пак за срещата на стълбите? Какво стана?

-Майка ми каза: "Младене, ти си отивай, тя Денка чака брат си ( понеже брат ми е по-голям от мене 4 години, беше войник и трябваше октомври месец да се уволни, пък аз септември ще се женя ). А той отвърна: "Не, дали са ми карта за почивка във Варна и ще я взема с мене".

-Вие на колко години бяхте?

-На 19.

-Познавахте ли се преди това двамата?

-Познавахме се. Само сме се виждали. И така. Обаче той има брат. Вечерта чичовците ми дойдоха, събраха се всичките и казаха: " Денке, той е добър човек, айде!"

-Вие така лесно ли се дадохте?

-Точно така, много лесно се предадох. Защо толкова лесно, не мога да отговоря. И родителите ме дадоха. Отидохме направо на Медковец.

-При майка, при татко, при братята там.

-Те знаеха ли? Бяхте ли ги предупредили?

-Не, не, не.

-Така работата стана, че се омъжих без да искам.

-Важното е, че Младен е имал голямо желание. Нали така?

-Реших. Бях на 27 години.

-Аз бях хубаво момиченце...Той беше също много хубав, със сини очи...

-Виждат се. Те очите не остаряват.

- Строен беше, много красив, а моите приятелки ми казваха: "Денке, ти без да се любиш, без нищо, как успя да го излъжиш?!" Пък аз им отговарям: "Той мене ме излъга".

-То и вие сте  много хубава.

-И аз бях хубавичка. Ей там горе на снимката съм на 17 години.

-В момента виждаме една голяма колажна картина с много малки снимки на цялото семейство, нали така?

-Да. Младене, покажи тук албумчето да ни види. Тук съм на 23 години, ето може да видите. Това е синът ни, на две години, аз на 22, той на 30. Той ме е обичал още като момиче и си е казал: "Аз това черничкото ще си го взема". И така стана и до ден днешен си живеем хубаво!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40