Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Венкова: Руанда оборва всички стереотипи

БНР Новини

Чували ли сте за Руанда? Ако отговорът ви е положителен, вероятно той е свързан с "Хотел Руанда" - филмът, който разказва историята на Пол Русесабагина, мениджър на четиризвезден хотел, който успява да спаси 1268 души по време на една от най-ужасяващите трагедии в историята на човечеството.

През 1994 г. в рамките на по-малко от 100 дни, над 1 млн. души са брутално избити, докато останалата част от света си затваря очите и отказва да се намеси и дори ООН отказват да упълномощят за действие навреме умиротворителните си сили в Руанда, за да предприемат действия за спиране на убийствата. Години по-късно тогавашният американски президент Бил Клинтън ще определи бездействието като "най-голямата грешка на администрацията си".

23 години по-късно Руанда е съвсем различна, разказа за Радио Варна Валентина Венкова, която вече втора година живее в африканската държава. Там броят на българите се брои на пръсти, а семейството на варненката е едно от двете пребиваващи.

Разказ за стереотипите, с които подхождаме към нещата, които не познаваме; за преодоляване на последиците и живота в Руанда.

Какви бяха първите ви впечатления?

- Отвя всичките ни предразсъдъци и стереотипи, които имахме на базата на малкото, което знаехме за Руанда.

А, какви предразсъдъци имахте?

- Може би типичните за Африка. Като страна с изключително висока степен на бедност, което не е далеч от истината, но не е и съвсем така. Не е толкова очебийно, колкото в други африкански страни, като например в Кения или Сомалия, или Судан.

Второто и може би по-важно нещо - Руанда е изключително чиста страна. Дори и в по-бедните квартали тя е чиста . Няма боклуци, няма найлонови торбички...Таксите за внос на second hand продукти са изключително високи, поради което не са изгодни. Автомобилите втора употреба отново са с астрономически такси за внос, което ги прави всъщност непродаваеми. Така че това е една изключително зелена, чиста, лъсната и зелена страна. Не го очаквах.

Всъщност Руанда, която е позната като "Страната на хилядата хълма" е планинска страна. Тъй като е с много висока надморска височина спрямо останалите - и на юг, и на север африкански, 1400 м. е средната надморска височина, има върхове по 4 500 м., това прави климата изключително благоприятен за живеене с температури между 15 и 30 градуса целогодишно...

Значи ходите леко облечени цяла година?

- Точно така.

Няма монополисти?

- Има! Има монополисти. Това е правителствена политика вероятно. Смятам, че е за добро.

Къде живеете в Руанда?

- За изненада на много хора, които ми задават същия въпрос, ние не живеем в затворен комплекс. Ние живеем в столицата - Кигали. Тя е около 1 млн. и 200 хил. жители, близо 10% от населението на страната.

Ние живеем в обикновен квартал. Не живеем в затворен комплекс и не сме изолирани от останалия свят. Там по принцип няма блокове и това е четвъртото нещо, свързано с отвяването на предразсъдъците и представите ни.

Руанда е изключително сигурна страна, което само по себе си е изумително. Тъй като знаем добре историята на Руанда, всички сме гледали "Хотел Руанда" - историческите събития, свързани с геноцида през 94-та година.

Това е само преди 23 години и въпреки това страната процъфтява. Тя е зелена, чиста, ориентирана към високите технологии в момента и екологията, и изключително сигурна страна за живеене. Смея да твърдя по-сигурна от редица европейски страни.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл:


Повече за живота в Руанда може да откриете в блога на Валентина Венкова: http://valerixinafrica.com/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10