Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарин Маджаров от Уча.се: Всичко е въпрос на лична мотивация

Дарин Маджаров е основател на най-голямата българска онлайн платформата с видео уроци за училище Уча.се. Той е един от предприемачите, влезли в класацията „30 под 30“ на Forbes Bulgaria за 30 лидери под 30 годишна възраст.

Завършил е Априловската гимназия в Габрово, след което учи електроника и компютърни науки в Jacobs University в Германия, след което става докторант в сферата на ВЕИ и електрическите коли в католическия университет в Льовен, Белгия.

Някъде по него време - през 2011 г., възниква идеята му за образователен сайт, който да обяснява уроците на достъпен език.

Първоначално Дарин Маджаров записва сам над 550 видео урока по математика, физика, химия, биология и английски език. Когато интересът към Уча.се нараства, той прекъсва докторантурата си и се завръща в България и се посвещава изцяло на проекта си.

Понастоящем Уча.се е образователен сайт №1 на България и вече предоставя видео уроци от 1-ви до 12-ти клас на разбираем и интересен език по всички предмети. Уча.се е обявен за иновативен StartUP на България за 2013 г. Има над 400 хил. регистрирани потребители и екип от близо 80 души.


Кое е новото в Уча.се в началото на новата учебна година?

- Имаме много нови видео уроци и упражнения по всеки един предмет и клас. Знаете, че има и нови учебни програми и се постарахме през последните месеци да подменим старите видеа с такива, които са за новата учебна програма и така. Работим с уроците упражненията, за да може всеки един ученик да се учи на разбираем и интересен език

Имате ли нови гласове, които да озвучават видеата?

- Да, много известни хора се включиха в записването и озвучаването на видео уроците, за да покажем на учениците, че и техните идоли ги е грижа за образованието и се получава много добре. Можете да влезете във Facebook групата ни и да видите всички известни личности, които са се включили.

Добре, кажете ми няколко имена?

- За учениците идоли са актьорите от екрана. Например Дария Симеонова, която познават от сериала с докторите. Луиза Григорова също. Део, Мария Илиева и така, и така. Ана-мария, която също е тяхна любимка, на тийнейджърите. Хора, които наистина са с позитивен имидж и наистина имат отношение към образованието.

Ако обърнем поглед към статистиката, колко видеа на уроци имате?

- Всеки ден се обновяват и се качват нови видео уроци. В момента имаме над 6 500, по-точно 6 539 видео урока. Като добавим и упражненията има над 10 - 11 хиляди материала за учениците по всеки предмет и клас. Близо 24 млн. са изгледаните видео уроци до момента.

Колко уникални потребители имате?

- Регистрираните потребители са над 400 хил. души. Всичко това са ученици, учители и родители, студенти...Има други хора, които просто искат да научат език, да подобрят тези си умения. Всякакъв тип хора, но най-многобройната група са учениците.

Имате ли истории на ученици, които са влезли в желани гимназии без да дават пари за частни уроци и ползвайки само вашия сайт?

- Много са. Много са. Постоянно ми пишат и родители, на които, освен че децата им се влезли на подходящите места, но се случва и нещо много по-важно. Самите родители забелязват как учениците, как децата им учат с мотивация, с разбиране. Разбират това, което се говори в урока.

Не просто да го научат наизуст, да изкарат една добра оценка и да влязат някъде. Те виждат, че отношението на децата им се променя към образованието. Всичко е въпрос на лична мотивация.Ето затова работим и се раздава всеки ден.

Едно дете, когато често се сблъсква с неразбираеми неща - то и възрастните сме така! Ние какво си казваме? Ние се отказваме, когато ни стане трудно.

Бутаме масата, пълен блокаж...

- Да. А, когато ученикът го разбира, вижда нещата той се мотивира. Казва си, "Аз мога това да го направя! Ето, справям се!" Това дава уникална мотивация. Затова нещата които правим гледаме да се на максимално разбираем език за учениците, за да видят, че те и самите могат. Тогава ученикът няма какво да го спре.

Сайтът Уча.се е достъпен през компютър и таблет. Може ли през мобилен телефон да се гледат уроците?

- Може и през телефон, да! Направили сме го максимално удобно да бъде и във всякакви ситуации да се ползва. Имайте предвид,  че и много ученици, които да кажем в голямото междучасие искат да си преговорят разни неща, изглеждат няколко видеа и разбират нещата и след това на контролното се справят. Или докато пътуваш, или си някъде, където нямат компютър или таблет на телефона също става.

Нещата, които правим ги съобразяваме много с ежедневието на учениците. Те са постоянно на устройствата си. Така са свикнали да учат и да възприемат по-лесно информация. Затова по всякакъв начин гледаме да им го направим удобно.

Затова ли видеата са до 7-8 минути предимно, за да се вместят в междучасието?

- Не затова. Около 8 минути са, защото са правени много експерименти и в световен мащаб, не само наши, които показват, че вниманието, фокусът, който всеки един човек, не само ученици, могат да  дадат, за да учат нещо много съсредоточено, е около 8-10 минути максимум. След това е нужна лека почивка, нещо друго да направиш - може да е пак с учене, преди да отидеш към следващото видео.

А, и тези 8-10 минути са напълно достатъчни, за да се предаде важното, това което трябва да се учи в училище.


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:

Ако още не сте се потапяли в атмосферата на Уча.се, може да го направите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15