Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарин Маджаров от Уча.се: Всичко е въпрос на лична мотивация

Дарин Маджаров е основател на най-голямата българска онлайн платформата с видео уроци за училище Уча.се. Той е един от предприемачите, влезли в класацията „30 под 30“ на Forbes Bulgaria за 30 лидери под 30 годишна възраст.

Завършил е Априловската гимназия в Габрово, след което учи електроника и компютърни науки в Jacobs University в Германия, след което става докторант в сферата на ВЕИ и електрическите коли в католическия университет в Льовен, Белгия.

Някъде по него време - през 2011 г., възниква идеята му за образователен сайт, който да обяснява уроците на достъпен език.

Първоначално Дарин Маджаров записва сам над 550 видео урока по математика, физика, химия, биология и английски език. Когато интересът към Уча.се нараства, той прекъсва докторантурата си и се завръща в България и се посвещава изцяло на проекта си.

Понастоящем Уча.се е образователен сайт №1 на България и вече предоставя видео уроци от 1-ви до 12-ти клас на разбираем и интересен език по всички предмети. Уча.се е обявен за иновативен StartUP на България за 2013 г. Има над 400 хил. регистрирани потребители и екип от близо 80 души.


Кое е новото в Уча.се в началото на новата учебна година?

- Имаме много нови видео уроци и упражнения по всеки един предмет и клас. Знаете, че има и нови учебни програми и се постарахме през последните месеци да подменим старите видеа с такива, които са за новата учебна програма и така. Работим с уроците упражненията, за да може всеки един ученик да се учи на разбираем и интересен език

Имате ли нови гласове, които да озвучават видеата?

- Да, много известни хора се включиха в записването и озвучаването на видео уроците, за да покажем на учениците, че и техните идоли ги е грижа за образованието и се получава много добре. Можете да влезете във Facebook групата ни и да видите всички известни личности, които са се включили.

Добре, кажете ми няколко имена?

- За учениците идоли са актьорите от екрана. Например Дария Симеонова, която познават от сериала с докторите. Луиза Григорова също. Део, Мария Илиева и така, и така. Ана-мария, която също е тяхна любимка, на тийнейджърите. Хора, които наистина са с позитивен имидж и наистина имат отношение към образованието.

Ако обърнем поглед към статистиката, колко видеа на уроци имате?

- Всеки ден се обновяват и се качват нови видео уроци. В момента имаме над 6 500, по-точно 6 539 видео урока. Като добавим и упражненията има над 10 - 11 хиляди материала за учениците по всеки предмет и клас. Близо 24 млн. са изгледаните видео уроци до момента.

Колко уникални потребители имате?

- Регистрираните потребители са над 400 хил. души. Всичко това са ученици, учители и родители, студенти...Има други хора, които просто искат да научат език, да подобрят тези си умения. Всякакъв тип хора, но най-многобройната група са учениците.

Имате ли истории на ученици, които са влезли в желани гимназии без да дават пари за частни уроци и ползвайки само вашия сайт?

- Много са. Много са. Постоянно ми пишат и родители, на които, освен че децата им се влезли на подходящите места, но се случва и нещо много по-важно. Самите родители забелязват как учениците, как децата им учат с мотивация, с разбиране. Разбират това, което се говори в урока.

Не просто да го научат наизуст, да изкарат една добра оценка и да влязат някъде. Те виждат, че отношението на децата им се променя към образованието. Всичко е въпрос на лична мотивация.Ето затова работим и се раздава всеки ден.

Едно дете, когато често се сблъсква с неразбираеми неща - то и възрастните сме така! Ние какво си казваме? Ние се отказваме, когато ни стане трудно.

Бутаме масата, пълен блокаж...

- Да. А, когато ученикът го разбира, вижда нещата той се мотивира. Казва си, "Аз мога това да го направя! Ето, справям се!" Това дава уникална мотивация. Затова нещата които правим гледаме да се на максимално разбираем език за учениците, за да видят, че те и самите могат. Тогава ученикът няма какво да го спре.

Сайтът Уча.се е достъпен през компютър и таблет. Може ли през мобилен телефон да се гледат уроците?

- Може и през телефон, да! Направили сме го максимално удобно да бъде и във всякакви ситуации да се ползва. Имайте предвид,  че и много ученици, които да кажем в голямото междучасие искат да си преговорят разни неща, изглеждат няколко видеа и разбират нещата и след това на контролното се справят. Или докато пътуваш, или си някъде, където нямат компютър или таблет на телефона също става.

Нещата, които правим ги съобразяваме много с ежедневието на учениците. Те са постоянно на устройствата си. Така са свикнали да учат и да възприемат по-лесно информация. Затова по всякакъв начин гледаме да им го направим удобно.

Затова ли видеата са до 7-8 минути предимно, за да се вместят в междучасието?

- Не затова. Около 8 минути са, защото са правени много експерименти и в световен мащаб, не само наши, които показват, че вниманието, фокусът, който всеки един човек, не само ученици, могат да  дадат, за да учат нещо много съсредоточено, е около 8-10 минути максимум. След това е нужна лека почивка, нещо друго да направиш - може да е пак с учене, преди да отидеш към следващото видео.

А, и тези 8-10 минути са напълно достатъчни, за да се предаде важното, това което трябва да се учи в училище.


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:

Ако още не сте се потапяли в атмосферата на Уча.се, може да го направите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10