Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Еколози: Пластмасовите еднократни чаши не се рециклират, заменете ги с порцеланови или метални

4
Сабина Максимова

Премахване на пластмасовите чашки за еднократна употреба от варненските детски градини и замяната им с лесните за стерилизацая и нечупливи от инокс. Това е целта на мисията „Аз избирам чашата за многократна употреба“ на варненския Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) http://ecovarna.info/node/200 . Те обединиха усилията си със г-жа Сабина Максимова, майка на дете в градина  ”Мечо Пух”, по чиято инициатива и със съдействието на директора и родители се отказаха от пластмасовите чашки и ги замениха с иноксови, българско производство.

Варненката Сабина Максимова, Магистър по Стопанско Управление с над 10 годишен опит в управление на маркетинг проекти разказа:

„Това, което за моя огромна радост се случи е, че въвеждането на чаши за многократна употреба, които са с индивидуален символ за всяко едно дете се превърна в един много вдъхновяващ пример! Получих много писма от родители от цялата страна. Родители, които отдавна са искали да повдигнат този въпрос, но не са имали смелостта да го направят. Или не са имали подкрепата на останалите родители и на ръководствата на детските градини. С мен се свързаха учители, които не са съгласни с това изкуствено наложено статукво на еднократната пластмасова чаша и са възмутени от негативния образователен ефект.

Снимка

Във Варна какъв е интересът?

Това, което се случва във Варна в момента е, че обединихме усилия с Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. Посрещаме всякакви запитвания и сме готови да отговорим буквално на всеки родител, учител или директор, който се интересува от въвеждането на многократната чаша в детската градина.

Какъв е пътят, който трябва да измине един директор, за да смени пластмасовите чашки с метални?

Най-добре е да започне разговорът първо вътре – с родителски срещи. При едно добро желание и наличие на ресурс, буквално за две седмици може да се въведе тази промяна във всяко едно заведение, било то градина или училище.

Къде е по-голям интересът – от страна на частните училища или от държавните и общински?

По-скоро от страна на общинските и държавни. За моя голяма радост в частните градини, където се интегрират много стабилни образователни принципи за екология и отношение към елементите на живота – вода, земя и въздух, там почти няма присъствие на еднократна пластмасова чаша!

Как продължавате?

С много разговори. Всеки, който почувства желание да въведе тези иноксови чаши, може да влезе в сайта на Грийнпийс http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/plastics/materials/ , където е пълната документация от кампанията „Свободни от пластмаса”. Там са стъпките точно каква чашка е възможно да избере. Ние оказваме пълна логистична подкрепа по доставката и гравирането с индивидуална картинка за всяко едно дете в групата.

Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистът Спас Спасов: Купените медии създават фалшива картина

"Нещата стават индиректно, чрез бюджети. Във всички градове в държавата това е практика." Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна кореспондентът на в-к "Дневник" Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/ за задълбочената си работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени..

обновено на 25.10.20 в 11:02

По Ком-Емине за 21 дни

Чудили ли сте се някога какво е нужно, за да стегнете туристическите обувки, да нарамите раницата и „да хванете гората”? Нещо, което много хора направиха в последната година, особено покрай правилата за дистанция и ограничение в събиранията. Двама варненци - Любомир Калчев - на снимката в дясно, и Диан Митев правят това буквално,..

обновено на 22.10.20 в 12:05

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50

Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава

Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).  Ирина Недева , председател на АЕЖ, отчита, че  се регистрира сериозно увеличаване на културата на..

публикувано на 09.10.20 в 15:29