Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Еколози: Пластмасовите еднократни чаши не се рециклират, заменете ги с порцеланови или метални

4
Сабина Максимова

Премахване на пластмасовите чашки за еднократна употреба от варненските детски градини и замяната им с лесните за стерилизацая и нечупливи от инокс. Това е целта на мисията „Аз избирам чашата за многократна употреба“ на варненския Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) http://ecovarna.info/node/200 . Те обединиха усилията си със г-жа Сабина Максимова, майка на дете в градина  ”Мечо Пух”, по чиято инициатива и със съдействието на директора и родители се отказаха от пластмасовите чашки и ги замениха с иноксови, българско производство.

Варненката Сабина Максимова, Магистър по Стопанско Управление с над 10 годишен опит в управление на маркетинг проекти разказа:

„Това, което за моя огромна радост се случи е, че въвеждането на чаши за многократна употреба, които са с индивидуален символ за всяко едно дете се превърна в един много вдъхновяващ пример! Получих много писма от родители от цялата страна. Родители, които отдавна са искали да повдигнат този въпрос, но не са имали смелостта да го направят. Или не са имали подкрепата на останалите родители и на ръководствата на детските градини. С мен се свързаха учители, които не са съгласни с това изкуствено наложено статукво на еднократната пластмасова чаша и са възмутени от негативния образователен ефект.

Снимка

Във Варна какъв е интересът?

Това, което се случва във Варна в момента е, че обединихме усилия с Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. Посрещаме всякакви запитвания и сме готови да отговорим буквално на всеки родител, учител или директор, който се интересува от въвеждането на многократната чаша в детската градина.

Какъв е пътят, който трябва да измине един директор, за да смени пластмасовите чашки с метални?

Най-добре е да започне разговорът първо вътре – с родителски срещи. При едно добро желание и наличие на ресурс, буквално за две седмици може да се въведе тази промяна във всяко едно заведение, било то градина или училище.

Къде е по-голям интересът – от страна на частните училища или от държавните и общински?

По-скоро от страна на общинските и държавни. За моя голяма радост в частните градини, където се интегрират много стабилни образователни принципи за екология и отношение към елементите на живота – вода, земя и въздух, там почти няма присъствие на еднократна пластмасова чаша!

Как продължавате?

С много разговори. Всеки, който почувства желание да въведе тези иноксови чаши, може да влезе в сайта на Грийнпийс http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/plastics/materials/ , където е пълната документация от кампанията „Свободни от пластмаса”. Там са стъпките точно каква чашка е възможно да избере. Ние оказваме пълна логистична подкрепа по доставката и гравирането с индивидуална картинка за всяко едно дете в групата.

Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Барут и мастило" - амбициозен проект на учители от Варна

Историята е важна част от живота на всяко общество. Факт е, че тя може лесно да бъде манипулирана, затова са историческите факти, които всяка нация пази в места като Държавния архив, например.  Срещаме ви с учителите по БЕЛ и история Яница Петрова и Любомир Ангелов, които водени от желанието да предадат на учениците знания за исторически личности..

публикувано на 23.09.21 в 09:54
Тома Белев

Тома Белев: Европа повече няма да плаща за корупцията в България

Най-скандалните заменки у нас са тези в района на „Камчийски пясъци”. Всички институции носят отговорност за тези заменки. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” Тома Белев от Асоциацията на парковете. Той припомни, че от Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” настояват за развалянето на..

публикувано на 21.09.21 в 10:03

Калин Врачански в кожата на Борис от "Тютюн": Жаждата за власт води до духовен разпад на личността

Дългоочакваната премиера на „Тютюн“ от Димитър Димов, един от най-важните акценти в юбилейната програма на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ за неговата 100-годишнина, е на 20 и 21 септември  от 19.00 часа на Основна сцена. Това е първата театрална постановка в България по легендарния роман, една от 10-те любими книги на българите, според..

публикувано на 20.09.21 в 11:15

По-различен поглед към личността на Иисус Христос в нова книга

Излезе от печат поредната монографията на доцент иконом Теодор Стойчев . Тя е озаглавена „Бог, Който се яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология“ . Авторът е свещеник във Варна и преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в богословската специалност на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

обновено на 16.09.21 в 13:19

Училището не е мъчилище, а светилище

Яница Петрова и Любомир Ангелов са сред младите преподаватели, отдали се на работата с деца. Важно е учителят да има подход и отношение към децата, за да могат те да заобичат и предмета, категорични са двамата. Съвременното поколение е много различно, затова учителите трябва да са гъвкави и иновативни, категорични са младите учители. И..

публикувано на 15.09.21 в 11:25
Любомир Бенковски - Бенджи

Един терабайт от живота във Варна през фотообектива на Любомир Бенковски - Бенджи

Историята на Варна през последните 21 години, запечатана в снимки, влиза в Държавния архив за съхранение. Един терабайт от живота и знаковите събития в града през обектива на фотографа Любомир Бенковски - Бенджи остават за поколения наред. Един от последните действащи фоторепортери на Варна предостави безвъзмездно ценните кадри, за да се помнят...

публикувано на 14.09.21 в 11:30
Иво Величков

Психологът Иво Величков: Има ли проблем, има и решение

Иво Величков е психотерапевт с повече от 20-годишен опит в областта, автор на „ Тайните на хипнозата“ , многократно издавана у нас и в чужбина. Председател e на Българска Асоциация по Хипноза . Завършил е философия в СУ "Св. Кл. Охридски", психология в НБУ и клинична хипноза в London College of..

публикувано на 13.09.21 в 10:50