Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози: Пластмасовите еднократни чаши не се рециклират, заменете ги с порцеланови или метални

4
Сабина Максимова

Премахване на пластмасовите чашки за еднократна употреба от варненските детски градини и замяната им с лесните за стерилизацая и нечупливи от инокс. Това е целта на мисията „Аз избирам чашата за многократна употреба“ на варненския Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) http://ecovarna.info/node/200 . Те обединиха усилията си със г-жа Сабина Максимова, майка на дете в градина  ”Мечо Пух”, по чиято инициатива и със съдействието на директора и родители се отказаха от пластмасовите чашки и ги замениха с иноксови, българско производство.

Варненката Сабина Максимова, Магистър по Стопанско Управление с над 10 годишен опит в управление на маркетинг проекти разказа:

„Това, което за моя огромна радост се случи е, че въвеждането на чаши за многократна употреба, които са с индивидуален символ за всяко едно дете се превърна в един много вдъхновяващ пример! Получих много писма от родители от цялата страна. Родители, които отдавна са искали да повдигнат този въпрос, но не са имали смелостта да го направят. Или не са имали подкрепата на останалите родители и на ръководствата на детските градини. С мен се свързаха учители, които не са съгласни с това изкуствено наложено статукво на еднократната пластмасова чаша и са възмутени от негативния образователен ефект.

Снимка

Във Варна какъв е интересът?

Това, което се случва във Варна в момента е, че обединихме усилия с Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. Посрещаме всякакви запитвания и сме готови да отговорим буквално на всеки родител, учител или директор, който се интересува от въвеждането на многократната чаша в детската градина.

Какъв е пътят, който трябва да измине един директор, за да смени пластмасовите чашки с метални?

Най-добре е да започне разговорът първо вътре – с родителски срещи. При едно добро желание и наличие на ресурс, буквално за две седмици може да се въведе тази промяна във всяко едно заведение, било то градина или училище.

Къде е по-голям интересът – от страна на частните училища или от държавните и общински?

По-скоро от страна на общинските и държавни. За моя голяма радост в частните градини, където се интегрират много стабилни образователни принципи за екология и отношение към елементите на живота – вода, земя и въздух, там почти няма присъствие на еднократна пластмасова чаша!

Как продължавате?

С много разговори. Всеки, който почувства желание да въведе тези иноксови чаши, може да влезе в сайта на Грийнпийс http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/plastics/materials/ , където е пълната документация от кампанията „Свободни от пластмаса”. Там са стъпките точно каква чашка е възможно да избере. Ние оказваме пълна логистична подкрепа по доставката и гравирането с индивидуална картинка за всяко едно дете в групата.

Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие:
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15