Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сборник с гайдарски пиеси" е новата гордост на преподавателите Недко Царев и Алексей Енчев

| обновено на 05.11.17 в 12:04
Алексей Енчев и Недко Царев
Снимка: Радио Варна

От печат излезе "Сборник с гайдарски пиеси" с автори Алексей Енчев и Недко Царев - нова нотна литература, която да послужи на всички, които се обучат да свирят на гайда. Двамата преподаватели от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна събират 51 автентични и авторски мелодии от няколко фолклорни области на България, като към книгата прилагат и компакдиск.
 
Сборникът ще бъде представен с концерт на 6 ноември от 18:30 часа в НУИ "Добри Христов".

Недко Царев и Алексей Енчев гостуваха в предаването "Съботна трапеза" на 4 ноември и разказаха повече за своята работа по ученическото пособие и предстоящото представяне пред публика. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Този сборник е може би продължение на школата ти по гайда, която издаде преди няколко години.

Н. Ц. Да, 2012-а година издадох „Неранза”, сборник с бавни мелодии и песни за гайда. След време издадох и още един учебник „Леки пиеси за гайда”. И от само себе си дойде идеята да съберем с колегата Алексей Енчев хора́ типични от нашия край, такива, които не са включени в другите школи по гайда, за да имат децата достъп до тях и да се развиват.

СнимкаИма ли недостиг на такъв тип школи?

Н. Ц. Последните 10 години се наблюдава оживление в това отношение. От една страна моят труд, и от друга - този на колегите от Музикалното училще в гр. Котел, които също направиха няколко учебника. През цялото време комуникирахме с тях, разменяхме информация, ние сме им предоставяли наши пиеси, те на нас пиеси и записи. Това общуване подпомогна и издаването на този сборник, но винаги има какво още да излезе, да се покаже. Определено това е една неизчерпаема тема, защото богатството на нашия фолклор е огромно, ние не можем да го изчерпаме.

До каква степен този сборник е продиктуван от ученически интерес и вашата лична мотивация?

Н. Ц. Ученическият интерес трябва да се подтиква от нас преподавателитe. Първо ние трябва да покажем какво трябва и как трябва за да се развие този интерес. Пиесите, които сме включили в сборника голяма част от тях са типични за своя край – Варненско, Добруджа, Странджа, Тракия. Интересът на учениците трябва да бъде насочван.

СнимкаКак е структуриран сборникът? Разделяте го на две части...

А. Е. Първата част включва авторски пиеси - мои и на Недко Царев, а втората - пиеси от нашия край, пиеси и на популярни изпълнители, като Динко Палазов, Стамен Гарджев, Диньо Маринов, който е наш учител, Мария Стоянова и много други. 

Можехте да спрете до вашите авторски пиеси...

Н. Ц. Да, можеше, но човек не бива да спира до себе си. Предизвикателството да се изпълняват други пиеси, да се изучават, е също с педагогическа насоченост, защото един млад гайдар не трябва да владее само стила на собствената си фолклорна област. Когато един ученик стане по-голям, 9-10-11 клас, трябва да обърне внимание и на другите стилове на свирене, било шопски, тракийски, радопски, странджански...
А. Е. Трябва да има нови висини за достигане. Все пак много от пиесите, особено на колегите Динко Палазов, Божидар Симеонов, са с голяма трудност, висш пилотаж. Нашата цел е да предоставим на учениците материал за доусъвършенстване и достигане на по-голям квалитет.

И се движите паралелно, нотирате и ги издавате в сборник малко след като авторите им са ги записали в студио.

Н. Ц.
Да, може да се каже, те звучат в музикалния ефир. Например пиесите на Божидар Симеонов са издадени в компакдиск, тези на Динко Палазов, Стамен Гарджев и Стойко от Еркеч, звучат постоянно, могат да се намерят и да се чуят. (...)

Цялото интервю и няколко изпълнения на двамата преподаватели може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03