Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставиха паметна плоча пред родната къща на президента Жельо Желев

Държавният глава Румен Радев, заедно с президентите Петър Стоянов (1997-2002), Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017), откри в село Веселиново възпоменателна плоча пред родната къща на първия демократично избран президент на Република България д-р Желю Желев (1990 – 1997).

„Д-р Желев ни напусна преди две години. Той имаше нелека съдба. Прояви куража на инакомислието, когато други мълчаха. Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Но Желев остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата „народен“, заяви в изказването си на церемонията Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът подчерта, че епохата е натоварила политиците на прехода с бремето на много грешки, и техни, и чужди. Огромните надежди са се сблъскали със суровата действителност, а идеалистите са били изместени от циниците. ”Желев се водеше от идеи, не от корист. Остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и надеждите на всички българи. Остана демократ, когато всички се сочеха с пръст”, каза президентът и добави, че той бе убеден европеец от поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за което кауза бяха мирът, солидарността и единството на континента.

„Знаменателен знак е, че се събрахме четирима държавни глави, за да съхраним паметта за първия президент на нова България, който ни напусна“, посочи Румен Радев. Държавният глава посочи още, че датата десети ноември наближава, а именно нея неизменно свързваме с доктор Желев, като 28 години след началото на промените „политическите страсти продължават да вилнеят“.

„От години спорим дали преходът е свършил. Мисля, че ще можем да го твърдим, когато престанем да употребяваме историята за злободневен политически бизнес, когато разномислието ражда дискусии, а не подхранва омразата. Когато аргументите изместят дамгите. Когато се проникнем с уважение към всички жертви, от всички епохи и се отнасяме с респект към градивните, прогресивните и родолюбците. Без прошка за престъпленията, но с разбиране за общата драма, в която всеки от нас носи своята отговорност и никой не е безгрешен“, подчерта още в словото си на церемонията президентът Румен Радев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Папа Франциск

Папата на посещение във Венеция в първото си пътуване от месеци насам

Папа Франциск ще посети Венеция на 28 април - първото му пътуване извън Рим от седем месеца насам, което ще бъде внимателно наблюдавано на фона на опасенията за крехкото здраве на 87-годишния папа. Аржентинският понтифик обиколи света през 11-те си години като глава на Католическата църква, но не е..

публикувано на 28.04.24 в 10:05

Топла и слънчева неделя

Днес ще бъде слънчево, със слаб вятър от североизток. Минималните температури ще са между 5° и 10°, в София - около 7°, а максималните - между 20° и 25°, в София - около 22°. След обяд над източните и планинските райони ще бъде с купеста облачност, но вероятността за валежи е малка...

публикувано на 28.04.24 в 08:55
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Днес Габриела Наплатанова встъпва в длъжност като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). Мандатът й ще е за срок от шест месеца - до 27 октомври. След това, отново за шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева. До избора на..

публикувано на 28.04.24 в 08:53
Последствия от руска атака срещу Одеса, 21 юли 2023 г.

Русия е свалила 17 украински дрона

Русия свали 17 украински дрона през нощта в няколко западни региона, съобщи министерството на отбраната.  „Системите за противовъздушна отбрана са прехванали и унищожили 17 украински БПЛА“, каза министерството в публикация в Telegram.  Повечето от безпилотните самолети са били свалени в региони, които граничат с Украйна, като девет са свалени..

публикувано на 28.04.24 в 08:46

Откриха националното изложение за цветя "Флора 2024" в Бургас

Рози и орхидеи са хитът на националното изложение за цветя „Флора 2024“ в Бургас. Над 90 фирми участват в него. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще видят бургазлии и гостите на града в откритите площи и залите на Експозиционния център в Морската градина.  Десетки бургазлии и гости на..

публикувано на 28.04.24 в 08:44

Широкото използване на антибиотици при Ковид е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала..

публикувано на 28.04.24 в 08:41

Над 120 тона отпадъци, многократно повече от обичайното количество за ден, към сметището в село Въглен

Стотици варненци се включиха в кампанията на Община Варна за почистването на града Това не е еднодневна акция, а процес, който ще продължи, коментира кметът Благомир Коцев Към сметището в село Въглен са извозени над 120 тона отпадъци, многократно повече от обичайното количество за ден Стотици варненци във всички райони на града и петте..

публикувано на 28.04.24 в 08:37