Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желание + Енергия = Вкусна храна

| обновено на 10.11.17 в 17:36

Руслан Гърдев е скромен човек, който по стечение на обстоятелствата преоткрива любовта и страстта си към готвенето. Днес може да реши да сготви най-необикновената рецепта, с която да нагости не само своето семейство, но и приятелите си. Близки го наричат "Цар на скаридите", но от скромност шеф Гърдев споделя, че когато обичаш нещо, приготвяйки го няма как то да не ти се получи, защото вече си му предал от своята добра енергия. Напомня ми на няколко пъти, че иска да сподели в това интервю огромната си благодарност и признателност на двама души, без които не може - Теди Димитрова и шеф Йонко Дяков. За шеф Гърдев тези хора и до днес са много важни, защото както той самият казва "аз ценя човеците около себе си, които са със сърце. А и както е известно занаят се краде, не се дава!", добавя Руслан. Страст са му морските храни, приготвени по необичайно вкусен начин, но все пак обича и традиционната ни кухня. Кулинарията е космос...Това е най-яркото изречение, което ми се запечатва в съзнанието от нашия разговор.

Споделя ми, че винаги носи престилката в колата си и е въпрос на желание да запретне ръкави, да сложи въпросната престилка и да започне да вдъхва любов на храните, които твори.

Обещава да ни даде няколко рецепти - за любимите му скариди и за "мързелив октопод", но това в края.

  Снимка

Приятно слушане и четене:




Рецепта за скариди на шеф Руслан Гърдев:

Тигрови опашки от скариди на тиган

Необходими продукти: 1кг. опашки от скариди, чесън - няколко скилидки, краве масло - 50 грама, бяло вино - 100гр., сол, черен пипер на вкус

Измиваме и подсушаваме добре опашките от скариди. Мариноваме ги в малко зехтин, сол и черен пипер. Оставяме ги така да си починат известно време в хладилника. Подготвяме си и нарязваме на ситно чесън, половин чаша бяло вино или узо на стайна температура, краве масло, при желание може да се добави и ситно нарязан копър. Загряваме тигана на малко над средната възможна сила на котлона (важно е да внимаваме с температурата). Подреждаме скаридите в тигана, печем ги до около 2 мин. от страна до розово-оранжев цвят. При обръщането им от втората страна добавяме кравето масло и нарязания чесън, след около минута добавяме малко вино или узо по избор. Вадим скаридите в йенски съд и ги заливаме със собстения им сос. В този момент можем да ги поръсим с нарязан копър. Добавяме щипка любов и желание....

Да Ви е вкусно!

Шеф Руслан Гърдев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05