Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Ампов - Графа с една минорна песен за надеждата

| обновено на 09.11.17 в 13:54

„Това е една минорна песен за надеждата” - така, уж на шега и с усмивка Владимир Ампов – ГРАФА определи новата си песен „Надежда” в интервю за предаването „Джем сешън”. 

Песента е част от кампанията „Пребори гнева” на Българския лекарски съюз срещу зачестилото насилие над медици. „Надежда” е по текст и музика на Графа, а видеото е на режисьора Павлин Иванов – Башмоушън.

Цялото интервю в Графа може да чуете в звуковия файл.

Исках да вкарам посланието на кампанията в текста, същевременно тя е доста по-глобална. В нея се пее за това как трябва да противодействаме на насилието и агресията по принцип в обществото, защото виждаме, че в училищата има много агресията, по пътищата също, насилие над деца, жени. Това се случва ежедневно в България и по света. Физическото насилие в семейството също е голям проблем, защото след това то се прехвърля и в живота. Когато едно дете е свидетел на насилие в дома, няма как това да не се отпечата и върху бъдещото му поведение. Гневът е най-трудно контролируемата емоция, най-опустошаващата негативна емоция, тя те опиянява и губиш част от разсъдъка си. Тя ти дава илюзорна представа, че си непобедим. В миговете на гняв хората изпадат в безтегловно умствено състояние, което се е случвало предполагам на всеки един от нас. Въпросът е човек да се бори срещу него и това е част от емоционалната ни интелигентност. И затова е хубаво да се говори за тези неща.

(...)

Как музикалните елементи помагат в една такава тема? Прави ми впечатление, че има по-дарк бийт...

(смее се) Вие много правилно сте го усетил. Аз на шега казвам „Това е една минорна песен за надеждата”. Това е една тенденция, която в момента се налага като стил музика предимно от Острова. Малко по-алтернативна поп музика, която тепърва навлиза в България. Хем е алтернативна, хем е мелодична, хем има речитативна част, аранжиментът е по-семпъл. Много работих по бийта, да не се претрупа песента, има много бек вокали, същевременно съм си Аз. Доволен съм от този проект, защото това е една заявка за новата продукция, която започнах да правя за новия албум. Тази песен е първата, която излиза, като начало на тази нова страница. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05