Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Tick Tock, дебютният албум на JazzProfilactika – за относителното време и абсолютните приятелства

БНР Новини
Снимка: Деян Стоев

Варненската музикална сцена винаги се е отличавала със специфичния си характер. Дали заради отдалечеността от столицата, където е съсредоточена голяма част от музикалния живот в България, или заради близостта на морето, което пък придава дълбочина на всяко изкуство, сътворено на брега му, тук музиката живее по собствени закони. А част от сцената в морския град е групата JazzProfilactika.

СнимкаЗародила се през 2008 г. като проект на трима диджеи (DJ JiJo, DJ Ivo But Not и DJ Emotion), идеята еволюира и преминава през няколко фази, за да достигне до днешния формат на групата, включващ DJ JiJo, холандския саксофонист Рул Холандер, Нейко Бодуров (тромпет) и Цветан Момчилов (клавишни). Дългогодишният опит зад гърба на музикантите, както на сцената, така и в студиото с различни проекти, е един от факторите за постепенното натрупване на музикален материал. И макар че редица обстоятелства забавят завършването му, почти три години след започване на работа по него, на 30 октомври, излиза Tick Tock – дебютният албум на JazzProfilactika.


Ето какво споделят музикантите за пътя от създаването на групата до стъпването ѝ на музикалния пазар:
По думите на DJ JiJo Иван Бояджиев-Точката е една от причините този албум да види бял свят. Музикален продуцент и студиен магьосник, Точката (изиграл ключова роля изобщо в развитието на варненската музикална сцена) започва работа по първите материали от албума и е стабилна подкрепа за музикантите. За съжаление внезапната му кончина преди две години шокира всички и спира работния процес за няколко месеца:
Една от особеностите на албума Tick Tock е това, че той е записан в леко понижен строй – тонът Ла от първа октава е с честота 432 Hz вместо общоприетите 440 Hz. Повече информация за този любопитен подход в звукозаписа ще откриете в сайта на групата и в личния блог на саксофониста Рул.

А ето как музикантите определят стила на музиката си и какво мислят за мястото на дългосвирещия албум в наши дни:
И накрая – какво е зад албума ти да стои реномиран европейски лейбъл, какъвто е Timewarp Music, а също и за личните музикални предпочитания на Жижо, Цецо, Нейко и Рул:
Албумът Tick Tock на JazzProfilactika можете да откриете във всички големи онлайн магазини за музика, както и в профила на групата в bandcamp:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06

Наградиха деца за конкурс, посветен на 60-годишнината от полета на Гагарин

60-годишнината от полета на Гагарин беше отбелязана от народната  астрономическа обсерватория "Николай Коперник" във Варна с връчване на грамоти  и награди на част от 205-мата участници в конкурса за есета, рисунки и макети, създадени от ученици, посветен на юбилейната годишнина. Свежина Димитрова, директор на обсерваторията и Ева Божурова-ръководител..

публикувано на 12.04.21 в 16:21

Реликви от Априлската епопея показват в изложба в Балчик

Държавен културен институт "Културен център "Двореца" и Исторически музей - Панагюрище представят в Балчик изложба "Реликви от Априлската епопея" . Експозицията включва главното знаме на панагюрските въстаници, шито от Райна Княгиня, оригинални оръжия и лични вещи на участниците в Априлската епопея. Уникалните пушки, пищови, револвери и ръчно изработени..

публикувано на 12.04.21 в 11:31

Александър Йосифов пише "Песен за първия космонавт" - Военноморският музей пази нотния ръкопис

По повод деня на космонавтиката 12 април, Военноморският музей във Варна представя интересен документ от фонда си - нотен ръкопис на "Песен за първия космонавт". Кой и кога създава тази творба? Преди 60 години, на 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути Московско време, Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур и влиза в историята като..

обновено на 12.04.21 в 11:19

Започват X Великденски театрални седмици с юбилейния спектакъл „100!“

Както стана ясно по-рано, честването на 100-годишнината на Варненския драматичен театър с премиерата на юбилейния спектакъл „100!“, планирано за 12 и 13 март, ще се проведе месец по-късно на същите дати - 12 и 13 април.   Боян Иванов, един от най-оригиналните съвременни български режисьори, използва любимата си театрална форма скеча, за да..

публикувано на 12.04.21 в 10:06