Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът-портал във Варна на 81 г.

Паметникът-портал на 8-ми Приморски полк се намира в разделителната тревна площ на бул. “8-и приморски полк” близо до кръстовището с ул. “Чаталджа” във Варна, където останал след разширението на булеварда през 1974 г. Повод за неговото изграждане е паметта на няколко хиляди паднали в бой приморски пехотинци по време на освободителните и обединителни войни през 1912–1913 г. и 1915–1918 г.

Официалното му откриване е на 15 ноември 1936 година, а тържествата траят три дни.

Историята на неговото създаване разказва краеведът Николай Савов:

В края на лятото на 1934 г. за командир на 8-а дружина на 8-и пехотен Приморски полк бил назначен полковник Петър Димков.Още с пристигането си във Варна той изразил удивлението си, че в града няма паметник на трите хиляди млади жители на Варна и околностите, паднали в бой за родината си. На 8-и октомври 1934 г. в кабинета на варненския кмет инж. Янко Мустаков полковник Димков направил няколко предложения, три от които били реализирани само за две години. Това са паркът-мавзолей “Владислав Варненчик”, паркът “Аспарухов вал” и Паметникът-портал на казармите. В края на съвещанието полковник Димков бил избран за председател на Управителния съвет за изграждане на парк-мавзолея “Вл. Варненчик” и за председател на Комитета за изграждане на Паметника-портал. Специално за Паметника-портал на 24 ноември 1934 г. по инициатива на зам.-кмета Г.Трайков бил основан и “Общограждански комитет за събиране на помощи”. По предложение на полковник Димков почетен председател на Общогражданския комитет за събиране на помощи станал митрополит Симеон, председател – кметът Ст. Савов, а почетен подпредседател – о.з. генерал Габарев – опълченец от дружество “Шипка”.

Първата вноска от 50 000 лв. направила варненската община, а на 1 декември 1934 г. крупният индустриалец Асен Николов дарил също 50 000 лв., с което предизвикал възклицанието на в-к “Черно море” от следващия ден: “Хвала на щедрия дарител и нека неговото дело служи за пример на ония заможни граждани, които затворени в своята делничност, са чужди на поривите на българското сърце”.

До началото на строителството в края на всяка седмица варненските вестници редовно публикували пълен списък на дарителите, все едно колко голяма е дарената сума.

Тържественото полагане на основния камък на Портала-паметник станало на 18 ноември 1934 г. в 11 ч.

“Желай възможното и ще го постигнеш – започнал своята реч полк. Димков, – защото изворът на моралния и материалния прогрес на човечеството се крие в този велик, но за съжаление малко познат закон – след което произнесъл думите, които наистина го правели щастлив: – Осъществи се заветната ни мечта: полагане на основния камък на Паметника портал и плочите, на които ще бъдат записани имената на беззаветните бойни другари, сложили живота си за майка България – помълчал малко и продължил с равен глас: – На плочите на този паметник ще бъдат написани имената на повече от 2000 души храбри приморци. Представете си каква грамада, не, планина от кости са сложили приморци в основата на третото българско царство”.

Успоредно с това Организационният комитет обявил и конкурс за проектиране на Портала. Конкурса спечелил арх. Георги Овчаров от София, който скицирал Портала паметник – строг обем в три плана, след което възложил разработването на проекта и макета, както и изграждането му на архитект Желязко Богданов.

На лицевата страна на пилоните на паметника, на високи пиедестали, стоят на вечна стража две скулптурни фигури на войници с пушки при нозе. Скулптурните фигури са изработени от Кирил Шиваров.

Паметникът-портал бил открит и осветен на 15 ноември 1936 г., а тържествата траяли три дена. Първия ден, 14 ноември, в 15 ч. на пл. “Митрополит Симеон” пред Катедралния храм митрополит Симеон в съслужие отслужил панихида за падналите приморци. След това военната музика, наброяваща сто души, изпълнила “Тутраканската епопея”, придружавана от “артилерийски и картечни ефекти”. В това време над площада паднал мрак, започнала зарята и в специален жертвеник запалили огън, отнесен след това с факелно шествие в жертвениците пред Паметника портал. Оттам шествието се придвижило до Общината, върху стената на която прожектирали портрети на убитите приморци.

В 8,30 ч. на следващия ден, 15 ноември, “големият пазарен площад пред казармите гъмжи от народ”, съобщава в-к “Варненски новини”. Пред Портала бил издигнат аналой, а до него – малка естрада, в жертвениците горял запаленият предната вечер огън. Точно в 9,30 ч., придружаван от военния министър и от офицери от Варненския гарнизон, автомобилът на цар Борис ІІІ се задал по ул. “Войнишка”, спрял пред портала и царят произнесъл реч. След речта на царя митрополит Симеон в съслужие с епископ Андрей и още осем свещеници отслужил панихида, съпроводена от сборен църковен хор с диригент Ангел Кръстев. По време на панихидата откъм летище “Чайка” долетели три аероплана, които хвърляли позиви с разкази за подвизите на приморци. В близост до аналоя и редом с министър Луков и кмета Янко Мустаков, стиснал здраво знамето на полка, стоял здрав и читав фелдфебел Тихомир Иванов, който участвал от първия до последния ден във всички войни, във всички битки и във всички атаки на полка. След панихидата цар Борис ІІІ прерязал лентата и обявил Паметника портал за открит.

Още за откриването на Паметника-портал чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава да тлее пожарът край бившето сметище на Балчик

Продължава тлеенето на пожара, тръгнал преди седмица край бившето сметище на Балчик.  "От надвечер на 16 юли тук  не е угасяло, въпреки няколкото дежурни смени. В момента няма пламъчно горене, тлее и може и месец да мине, защото е пълно не само със строителни, но и с битови отпадъци. При по-силен вятър може да се разгори. Към момента няма опасност за..

публикувано на 24.07.24 в 09:16

Влакът София - Варна дерайлира тази нощ край Своге

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге малко след полунощ. Първоначалната информацие е на Нова телевизия. Няма пострадали хора. Инцидентът се е случил близо до гарата и влакът се е движил с бавна скорост. В момента композицията се движи с три часа закъснение към Варна. Вместо в 6.50 ч., както е по разписание, влакът ще пристигне..

публикувано на 24.07.24 в 08:09
Варна, изгревът тази сутрин

Горещо, следобед ще превали

Приятно прохладните 18 градуса отчетоха термометрите в Добрич и Шумен в 6.00 часа тази сутрин. 20 градуса е в Карнобат, по 21 в Разград, Шабла и Ахтопол. 22 градуса е във Варна и Бургас, като във Варна атмосферно налягане е 1010 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се понижи и ще е около него , относителната влажност на..

публикувано на 24.07.24 в 06:29

Подслон в село Стефан Караджово за хора, останали без дом след пожара във Воден

В българските села е пълно с празни къщи.  Необитаеми.  След опустошителните пожари във Воден много хора останаха бездомни. Къщата е дом, ако в нея има хора, които да я обитават и да й вдъхват живот. Затова Тодор Дросев от Габрово предоставя напълно безплатно къща в село Стефан Караджово с три спални.  Подходяща е за българи, останали без..

публикувано на 24.07.24 в 06:10

Адресите без ток

На 24.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Бенковски - ул.4 та, ул. 3 та, ул. Янтра, ул. 9 та, ул. 10 та, ул. Стряма, ул. Въча, електрозахранени от ТП 4. На 24.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. ,..

публикувано на 24.07.24 в 05:00
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Земеделският министър: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна, ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района, предаде БНР-Бургас.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 17:33

До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът на автобусна линия №10

До 2 август се очаква да се възстанови уличната настилка по бул. „Христо  Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“, включително и маркировката за постоянна организация на движението, съобщиха от Община Варна. Това ще даде възможност за възстановяване на градския транспорт по линия №10.  Такъв ангажимент поеха пред кмета на Варна..

публикувано на 23.07.24 в 16:39