Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беседи за брака и отговорността на родителите

С беседа на тема "Бракът като отговорност" се поставя началото на двуседмична програма по повод 21 ноември - Въведение Богородично, в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил" във Варна.  Програмата „Подкрепа на семейството” под мотото „Семейството е свято” се провежда за четвърта поредна година с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и подкрепата на Община Варна.  Целта е да се обърне вниманието на хората днес, и особено на младите хора, към семейството като основна ценност в живота на човека и към съвременните опасности пред него.

Програмата тази година включва лекции и беседи по актуални теми, свързани със семейството – взаимоотношенията и любовта между мъжа и жената преди брака, бракът като отговорност, отговорното родителство, важната роля на бащата и проблемите, свързани с бащинството, и още не малко предизвикателства пред семейството в съвременния свят. Ще чуем гледната точка на свещениците иконом Василий Шаган и протойерей Михаил Манев, на философа доц. Бойчо Бойчев от Варненския свободен университет и на богословите Борислав Аврамов и Юлия Христова, работещи с младежи от варненски  училища.



Програма:

15.11.2017 г. (сряда)

18.00 - Бракът като отговорност – иконом Василий Шаган

Как се подготвя човек за брака, кога започва тази подготовка? Ако осъзнаем, че за Църквата бракът е тайнството на любовта, тогава възпитанието на любовта започва още от детска възраст. Бракът е отговорност – в него човек е призван да приеме живота на другия.

16.11.2017 г. (четвъртък)

18.00 - Само за жени. Тайната на женската природа
Борислав Аврамов, Юлия Христова

Защо ясната и правилна представа за себе си и за целта на нашия живот е задължителна за изграждане на правилни отношения с другия пол и за създаване на здраво семейство?

17.11.2017 г. (петък)

18.00 - Бащата в семейството (1 част). Мъжът в съвременния свят
доц. Бойчо Бойчев, ВСУ

Възрастови особености на съвременния мъж: отрок, момче, юноша, младеж, мъж, старец; Социален статут на съвременния мъж в семейството: син, неженен мъж, съпруг, баща, дядо; Исторически трансформации и деформации на мъжа и неговите функции в семейството.

20.11.2017 г. (понеделник)

18.00 - Аномалии на родителската любов – иконом Василий Шаган

Родителството е много повече от това просто да имаш родени деца. Има ли граници и правила в родителството? Докъде се простират отговорностите на родителите? Не обсебваме ли волята на децата си в опит да ги опазим от света, вместо да им помогнем да се учат от грешките си?

21.11.2017 г. (вторник) - Въведение на Пресвета Богородица в храма 
Храм „Св. Николай Чудотворец”
08.00 – Утреня
09.00 - Божествена св. Литургия

23.11.2017 г. (четвъртък)

18.00 – Представяне на книги: „За семейния живот – въпроси и отговори” на св. Паисий Светогорец и „Възмъжаване” на Стив Бидълф – Борислав Аврамов

27.11.2017 г. (понеделник)

18.00 – Предизвикателствата пред съвременното семейство – протойерей Михаил Манев

В съвременния свят на усиленото „модернизиране” и „либерализиране” на обществото, семейството се оказа основната жертва и най-последно в списъка на приоритетите ни. Днес се сключват все по-малко бракове, раждат се все по-малко деца и се правят все повече аборти. Какво се случва със семейството днес?

28.11.2017 г. (вторник)

18.00 - Бащата в семейството (2 част) Въпроси и проблеми пред бащите и за бащинството в съвременния свят и семейство - доц. Бойчо Бойчев, ВСУ

Къде е мястото на бащата в съвременния свят и семейство? Каква е ролята му и какви са функциите му днес? Изчерпано ли е бащинството в съвременния свят и семейство?

Всички лекции и беседи ще бъдат в залата на Духовно-просветния център - ул. 27 юли" № 9.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инспектор „Строителен контрол“ във Варна със спрени права за три години заради взет подкуп

Бившият инспектор „Строителен контрол“ в Община Варна Камен Ел-Хаббал  се изправи пред Варненския окръжен съд по внесен обвинителен акт за поискан и приет подкуп чрез злоупотреба със служебното си положение. Според обвинението, на 30 януари тази година мъжът проверил незаконен строеж на тераса. За да не изготви констативен протокол и заповед за..

публикувано на 29.08.24 в 13:08

Регионалните здравни инспекции със спешни проверки на обектите, където се продава т. нар. "енергиен сниф"

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди на Регионалните здравни инспекции да извършат проверки в спешен порядък във физически обекти, за които има информация за продажбата на енергиен прах, т. нар. „енергиен сниф“. Проверките ще се реализират съвместно с представители на Комисията за защита на потребителите. Междувременно експерти на..

публикувано на 29.08.24 в 13:06

Предлагат с допитване да се реши кога да е празникът на Варна

Да се направи допитване до варненци дали празникът на Варна да бъде на 15 август или на друга дата. Това предлагат от групата "Експертен център" в местния парламент. Искането беше представено от Христо Атанасов  в началото на днешното заседание на Общинския съвет в морската столица.  Решението за настоящата дата за празник на града е взето от Общинския..

публикувано на 29.08.24 в 12:58
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Нужен е друг начин за формиране на пенсиите

Хроничен недостиг на средствата за пенсии прогнозират от Националния осигурителен институт в доклада си за тази година.  Там е посочено, че постоянното им увеличение в последните години, не съответства на демографските реалности. Пред Радио Варна икономистката Мика Зайкова коментира:   "Няма пари, защото над 50% се вземат от бюджета,..

публикувано на 29.08.24 в 12:31

Над 400 ученици ще ползват новите класни стаи в VII СУ „Найден Геров“

Над 400 ученици от 2, 3 и 4 клас ще влязат в чисто нови, модерни класни стаи в новата пристройка на VIIСУ „Найден Геров“. Тя е на четири етажа с РЗП от 6 553 кв. м.  Пристройката беше изградена по проект ”Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища на територията на Община Варна” по Програма на МОН...

публикувано на 29.08.24 в 10:53

Доган за изключването на Пеевски: Беше крайно време това да се случи

От "ДПС Доган Пресцентър" разпространиха във Фейсбук страницата си видео с изказването на почетния председател Ахмед Доган на проведеното във вторник заседание с Централното оперативно бюро на ДПС.  "Беше крайно време това да се случи" - заявява Доган по случай изключването на Делян Пеевски, както и Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан..

публикувано на 29.08.24 в 08:59

Първи брифинг на ЦИК за шестите предсрочни избори за последните три години

Днес Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще проведе първата пресконференция за шестите предсрочни избори за последните три години. ЦИК вече публикува хронограмата на изборите. Днес е крайният срок областните управители да изпратят покани до парламентарно представените партии и коалиции за консултации за състав на Районните избирателни комисии. До..

публикувано на 29.08.24 в 08:36