Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Раева: Проектите от младежката столица продължават и през 2018 г.

Варна - европейската младежка столица за 2017 г. официално се разделя с титлата си на 15 декември, когато символично ще връчи ключа португалския град Кашкайш ключа за Европейска младежка столица през 2018г.

Равносметката сочи над 140 реализирани проекта във Варна, сред които обособяването на т.нар. творчески квартал „Таляна“,  библиотеката на открито „Рапана“, дигиталната конференция Innowave, споделеното работно пространство за технологично предприемачество Innovator Creative Spaces, сцена "Кофража", работилницата за шоколадови фигури в човешки ръст, технологичният маратон ТОМ и др.

По този повод разговаряме с Биляна Раева - председател на УС на Сдружение "Варна - Европейска младежка столица":

Какво следва от тук нататък?

- Първо днес, церемонията по предаването на ключа на португалския град Кашкайш ще бъде в една знакова за варненци сграда - Морското казино. Там от 18 ч. започва изложение на  всички проекти, които сме реализирали в рамките на европейската младежка столица. Предизвикателство, тъй като проектите са над 140.

Къде ще ги съберете?

- Събираме ги в цялата сграда, която специално за нас отваря врати на целия първи етаж. Синият салон, който все още е отворен официално, ще бъде декор, ще бъде мястото, където ще бъде проведена церемонията.

Какво ни предстои?

- През 2018 г. имаме амбицията да продължим с проектите, с които стартирахме 2017 г. Ще видим отново литературния формат From page to stage, а младите сценаристи, които участваха в него ще доразвият идеите си, които започнаха във Варна. Явор Гърдев и световноизвестният френски писател Фредерик Бегбеде бяха сред менторите. Сценариите, които бяха изработени на този фестивал са предложени вече на продуценти на филми и театрални постановки.

Варна тази година беше и мястото, където се снимаха и три български продукции - "Бензин", "18% сиво" и последнията филм, който даже предстои съвсем скоро да тръгне по кината е "Привличане".

Какво друго от проектите, които започнаха тази година, ще продължи и в следващата?

- Няма как да не спомена квартал "Таляна", работилниците на Innovator Creative Spaces, конференцията Innowavе, която постави Варна на картата на дигиталните хъбове в Европа и която ще има предварително събитие през пролетта на 2018 г. в рамките на българското председателство на ЕС.

За кои още проекти, реализирани в рамките на  "Варна - Европейска младежка столица" ще има продължение, чуйте в цялото интервю с Биляна Раева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10