Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: Сделката с "Делфин" за два патрулни кораба пропадна

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов предложи да бъде оттеглена точката за закрито заседание на Министерски съвет, засягаща сключване на договор с „Делфин” за изграждане на двата многофункционални патрулни кораба.

„Преговорите с фирмата продължиха… Вчера с министъра на финансите беше утвърдено, че можем да добавим още 170 милиона лева, но тази сутрин беше депозирано писмо в Министерството на отбраната, че фирмата се оттегля от преговорите и подписването на договора”, каза министър Каракачанов.

Той информира министрите, че разходите, които бяха поръчани да бъдат направени за бойната ни авиация, ще бъдат съкратени по няколко причини.

„Първата причина всъщност е основната. На 19 декември в Комисията по защита на конкуренцията е внесена жалба от една украинска фирма, която обжалва процедурата, по която МО е подготвило преговорите и беше пред сключване на договор”, обясни Каракачанов.

Припомняме, че инвестиционният проект за придобиването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС е с прогнозна максимална стойност 820 милиона лева и ще се реализира в период от 5 години. Той беше приет с решения на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и на 43-ото Народно събрание от 2 юни 2016 г.

С придобиването на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб ВМС ще постигнат способности, необходими за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Варненската "МТГ Делфин" ще строи корабите за армията

Варненската фирма "МТГ Делфин" АД е победителят в конкурса за изграждане на  два многоцелеви патрулни кораба за ВМС за срок от пет години-това съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.Той допълни пред репортера Даниела..

публикувано на 17.11.17 в 13:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 15:11

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакета предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на..

публикувано на 13.07.24 в 14:43

Заключителна конференция на Националното военноморско учение „БРИЗ 2024“

Днес се проведе предварителен анализ на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2024“. Командирите на кораби и групи споделиха своите първи впечатления от проведеното учение, след което командира на корабното съединение флотилен..

публикувано на 13.07.24 в 14:37

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан..

обновено на 13.07.24 в 13:48

Традиционният туристически поход по морския бряг стартира от Шкорпиловци

Традиционният туристически поход по морския бряг се провежда за 26-и път от днес до 17 юли. Тази година в него ще вземат участие около 70 туристи от цялата страна на възраст от 7 до 70 години. Организатори са Дирекция „Спорт“ на Община Варна и..

публикувано на 13.07.24 в 12:36
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав,  ще затвори важни улици в селото днес  от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания..

публикувано на 13.07.24 в 12:32

ПП-ДБ обсъждат какво да правят с втория мандат за съставяне на правителство

Коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" се събра на Национален съвет. Очаква се там членовете да решат как да процедират след връчването на втория мандат от президента. Заседанието на Съвета се провежда в столичен хотел...

публикувано на 13.07.24 в 11:56