Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории с Мариян Цветков: Пирамидата и джуджетата

Неотдавна ви сре­щ­на­х­ме с раз­ка­з­ва­ча на ис­то­рии Ма­ри­ян Цве­т­ков от Бал­чик. През октомври той ни сподели лю­бо­пи­т­ни по­д­ро­б­но­с­ти око­ло един­с­т­ве­но­то ос­та­на­ло кар­с­то­во езе­ро в об­щи­на­та - Те­п­си гьол, за по­тъ­на­ли­те сва­т­бе­ни да­ро­ве по пъ­тя за Ту­з­ла­та. По­ре­д­на­та ис­то­рия е в бли­зост, за Пи­ра­ми­да­та и джу­дже­та­та.
То­ва е ед­на мно­го ин­те­ре­с­на ме­с­т­ност, с мно­го ин­те­ре­с­но об­ра­зу­ва­ние, ко­е­то хо­ра­та са до­об­ра­бо­ти­ли. Ма­лък бял хълм от ва­ро­вик, т.нар. мер­ге­ло­ва ска­ла.
Има ле­ген­да, че навре­ме­то в не­й­на­та въ­т­ре­ш­ност са до­би­ва­ни по­ле­з­ни из­ко­па­е­ми. Най-ве­ро­я­т­но е ху­ма, в бал­чи­ш­ки­те бе­ли ка­о­ли­но­ви ска­ли има та­ки­ва за­ле­жи. Ху­ма­та е из­по­л­з­ва­на от дре­в­но­ст­та ка­то сре­д­с­т­во за ле­ку­ва­не и раз­к­ра­ся­ва­не, днес също се употребява във фар­ма­ци­я­та и ко­з­ме­ти­ка­та. Ин­те­ре­сен е въ­п­ро­сът да­ли ска­ла­та е офор­ме­на ка­то пи­ра­ми­да от хо­ра­та, или от еро­зи­он­ни­те про­це­си в при­ро­да­та. Ска­ла­та е с око­ло 30 ме­т­ра ви­со­чи­на, ос­но­ви  20/20 ме­т­ра. Вър­хът на та­зи пи­ра­ми­да е до­с­та еро­зи­рал за съ­жа­ле­ние. В не­й­но­то по­д­но­жие има мно­же­с­т­во из­ко­пи, ня­кол­ко вхо­да тип ту­не­ли, част от тях са за­т­ру­па­ни, част от тях са дей­с­т­ва­щи.
Гра­д­с­ка­та ле­ген­да и све­де­ни­я­та, ко­и­то са до­с­ти­г­на­ли до нас, ка­з­ват, че в на­ча­ло­то на 60-те го­ди­ни на ми­на­лия век, при го­ля­мо­то на­ци­о­нал­но за­ле­ся­ва­не на пу­с­те­е­щи­те еро­зи­он­ни зе­ми по Чер­но­мор­с­ко­то край­б­ре­жие, при ко­па­е­не­то и за­са­ж­да­не­то на фи­дан­ки­те са на­ме­ре­ни го­лям брой гро­бо­ве на ни­с­ки хо­ра, въз­ра­с­т­ни ин­ди­ви­ди, тип ли­ли­пу­ти или джу­дже­та. Ме­с­т­на­та власт е си­г­на­ли­зи­ра­на, до­ш­ли са кри­ми­на­ли­с­ти. Ус­та­но­ве­но е, че те­зи хо­ра са ум­ре­ли пре­ди мно­го го­ди­ни, сто­ти­ци. То­ва е до­ка­за­но, но да­ли има до­ку­мен­ти, не зна­ем. То­ва се слу­ч­ва пре­ди 50 го­ди­ни, в оне­зи мал­ко по-за­се­к­ре­те­ни вре­ме­на.
Дре­в­ни ав­то­ри съ­що пишат за то­ва. Текст от II век пре­ди Хри­с­та на един пъ­те­ше­с­т­ве­ник, кой­то пъ­ту­ва към То­мис, спо­ме­на­ва, че в окол­но­с­ти­те на Ди­о­ни­со­по­лис  жи­ве­ят джу­дже­та, ко­и­то се за­ни­ма­ва­ли с ру­до­до­бив. Та­зи ин­фор­ма­ция мо­же да бъ­де ана­лог, мо­же да бъ­де ори­ен­тир да­ли на­и­с­ти­на те­зи хо­ра, те­зи по­г­ре­ба­ния, та­зи пи­ра­ми­ди, са свър­за­ни с то­зи дре­бен на­род, за­ни­ма­вал се с до­би­ва­не на при­ро­д­ни бо­га­т­с­т­ва.
Мя­с­то­то на та­зи ска­ла е ме­ж­ду Бал­чик  и Ту­з­ла­та, то­ч­но под гол­фа Лай­т­ха­ус, под ма­те­рин­с­ка­та ска­ла, ко­я­то е на­ча­ло­то на до­б­ру­джан­с­ко­то пла­то. Та­зи ска­ла е в не­й­но­то по­д­но­жие. То­ва е ин­те­ре­сен ра­йон, сил­но раз­ч­ле­нен от те­к­тон­с­ки дви­же­ния, дре­в­ни свла­чи­ща, об­ра­съл от ни­с­ка ра­с­ти­тел­ност и тру­д­но до­с­тъ­пен. Във вре­ме­то не е про­у­чен, не­по­з­нат е, а крие ин­те­ре­с­ни за­бе­ле­жи­тел­но­с­ти - при­ро­д­ни и ис­то­ри­че­с­ки. Мо­же би те­пър­ва тря­б­ва да бъ­де из­с­ле­д­ван, има на­чен­ки на дре­в­ни пъ­ти­ща, ко­и­то със си­гур­ност имат сво­е­то ис­то­ри­че­с­ко зна­че­ние.
Разговорът на репортера Албена Иванова с Мариян Цветков чуйте в прикачения звуков файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В неделя ще е горещо, възможни са превалявания и градушки

През нощта ще е предимно ясно, а утре до обяд слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно във вътрешността ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са и градушки. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен вятър от изток и югоизток. Минимални температури между 20° и 25°, преобладаващи..

публикувано на 20.07.24 в 16:37

Тома Белев: За 17 години в огромна част от населените места на воден режим в България не е променено нищо

Според официалната статистика, над 300 населени места в България или около 200 хиляди души са в режим на водата. По неофициални данни, тези места са три пъти повече. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Тома Белев от „Зелено движение“. По думите му, големият проблем в България не е липсата на вода в земеделието, а изцяло..

публикувано на 20.07.24 в 14:15

1/3 от валидаторите в "Градски транспорт" Варна не работят, фирмата която ги е поставила иска още средства чрез анекс към договора

За изграждането на билетната система на „Градски транспорт“ Варна са били изразходвани 8 милиона лева. Поддръжката пък струва 9 милиона за три години. Данните изнесе общинският съветник от ПП/ДБ Михаил Луков, който е и член ПК „Транспорт“. По думите му, тези девет милиона лева през последните години са изхарчени предсрочно и фирмата "Балистик..

публикувано на 20.07.24 в 13:44

Тестове за грамотност по български език в Морската градина

Летният правописен маратон от инициативата "Бъди грамотен", се провежда за пореден път във  Варна. До сцена "Раковина" жителите и гостите на морската столица  имат възможността да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации.  Организаторите от Академика БГ са подготвили тестове в три възрастови групи, а за..

публикувано на 20.07.24 в 12:54

32 градуса по обед във Варна

Варна е най-топлата точка край морето в съботния ден. Това показват данните на синоптиците, подадени от метеостанциите по места. В 12 часа в морската столица са измерени 32 градуса, в Бургас, Ахтопол и носовете Калиакра и Емине 30 градуса, 29 в Шабла. Най-топло във вътрешността на Източна България е в Русе и Карнобат, където са регистрирани 34 градуса,..

публикувано на 20.07.24 в 12:45

Протестиращи в Евксиноград: Искаме крайни срокове на ремонтите

До края на месец септември пътните настилки в местността Евксиноград трябва да бъдат възстановени, след провежданите ВиК-ремонти. Водното дружество ще ги възстанови във вида преди дейностите и с гаранция осем години . Това каза днес заместник-кметът по инфраструктурата на община Варна Пламен Китипов по време на протеста на живеещите там..

публикувано на 20.07.24 в 12:24
тродос кипър

Днес е 50-ата годишнина от турската военна намеса в Кипър; Ердоган и Мицотакис пристигат на острова

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точният час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция.  За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата..

публикувано на 20.07.24 в 11:46