Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем години по-късно Шабла с положителна екооценка на проекта на ОУП

След повече от осем години процедури и преработки, най-после Министерството на околната среда и водите даде положителна оценка на екологичната част към предварителния проект на Общия устройствен план  на община Шабла, съобщиха от общинската управа. От там припомнят, че  ОУП беше възложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството  през октомври 2008г. Забавянето е следствие на промени в нормативната уредба, обявяването на защитените зони по НАТУРА 2000, откритите в последствие несъответствия в процедурите. Всичко това доведе до необходимостта от постоянни преработки на изготвените вече графична и екологична част на проекта за ОУП, което се превърна в безкрайна кореспонденция, провеждане на работни срещи и телефонни разговори между представителите на двете министерства, проектантите и общината. На територията на община Шабла /обхвата на ОУП/ попадат части от седем защитени зони, сред които са  „Шабленски езерен комплекс”,  „Дуранкулашко езеро”,  „Калиакра”  и „Било” -  за опазване на дивите птици и „Езеро Дуранкулак“,  „Крайморска Добруджа” -  за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.  Предстоят  консултации и срещи за съгласуване на плана заедно с екологичната му част с ведомства и организации и провеждане на обществено обсъждане преди разглеждането му на Национален експертен съвет по устройство на територията в МРРБ, съобщават от крайморската община.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Изгоря стадионът на балчишкото село Соколово

Около 13.00 ч. стадионът на Соколово се запали, огънят тръгна към селото и нивите. След два часа и половина беше загасен, съобщи кметът Исмаил Исмаил.  Продължаваме да следим да не се разгори отново, тъй като започна от различните краища на терена и се пръсна, признателен е кметът на балчишкото село на земеделския производител Даниел Станчев, оказал..

публикувано на 12.07.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина на Златния пясъци

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина в курорта Златни пясъци, съобщават от полицията. Вчера, на територията на Златни пясъци бе проведена специализирана полицейска операция по линия „Интелектуална собственост“. Служителите на Икономическа полиция към ОДМВР Варна са намерили и иззели 443 броя шапки, 236 броя парфюма, 216..

публикувано на 12.07.24 в 15:12

Излязоха резултатите от първото класиране след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

публикувано на 12.07.24 в 14:10

Вик - Добрич приканва да се пести водата

Поради завишена консумация и високите температури, ВиК Добрич приканва гражданите да намалят консумацията на питейна вода, за да се предотврати влошаване на нормалното водоподаване. Работим на пълна мощност, но заради високото потребление, скрити аварии и проблеми в помпени станции, не можем да насмогнем и нормализираме водоподаването навсякъде,..

публикувано на 12.07.24 в 14:04
архив

70 декара гора са засегнати от пожара край каварненското село Видно

Пожарът край каварненското село Видно беше загасен снощи около 20.00 часа с участието на два екипа на пожарната в Каварна, два екипа на Държавно ловно стопанство - Балчик, както един екип от Добрич. Участвахме косвено в гасенето, коментира началникът на районната служба в Балчик Стелиян Стойчев, чиито екипи затова време поемат сигналите и в съседната..

публикувано на 12.07.24 в 13:31

Затварят за профилактика басейн „Юлиян Русев“

За три дни – от 7:00 ч. на 13 юли до 07:00 ч. на 16 юли ще бъде затворен за посетители басейн „Юлиян Русев“ в Плувен комплекс „Приморски“, съобщават от Общинското предприятие „Спорт“. Причината е необходимостта от периодична профилактика, съгласно Инструкция №34 за хигиената на спортните обекти и екипировка.

публикувано на 12.07.24 в 11:47

Президентът връчва втория мандат другата седмица

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство другата седмица. "Не бързам и ще връча мандата следващата седмица", посочи той в Бургас, където присъства на националното военноморско учение с международно участие "Бриз-2024", съобщава БНР. "Първо искам да призова народните представители да осмислят в дълбочина динамиката на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10